StoryEditorOCM
Splitpobjeda liječnika

Čudesan oporavak; iz splitske bolnice otpušten mladić koji se borio za život nakon groznog požara na benzinskoj pumpi...

Piše Ivica Marković
14. listopada 2024. - 11:18

Liječnici i medicinske sestre Klinike za anesteziologiju, reanimatologiju i intenzivno liječenje (JIL) KBC-a Split i njihove kolega sa Zavoda za plastičnu, rekonstrukcijsku i estetiku kirurgiju i opekline ostvarili su veliki uspjeh i pobjedu života nad smrću.

Jutros je sa Zavoda za plastičnu kirurgiju otpušten tridesetogodišnji mladić, hrvatski vojnik koji je teško nastradao u prometnoj nesreći koja se još 3. rujna dogodila na A1, na benzinskoj crpki "Mosor jug" kod Trnbusa, mjesta u omiškom zaleđu.

image

Stravične scene sa mjesta nesreća

Ante Čizmić/Cropix

Kako smo tada izvještavali do nesreće je došlo kada je vozač BMW-a ne zaustavivši se udario u agregat za točenje goriva. Odmah je izbila vatra, a kako je u blizini bilo parkirano nekoliko automobila vatrena stihija je zahvatila i njih. U nesreći je poginuo vozač BMW-a, a tri su osobe ozlijeđene, od kojih je mladi hrvatski vojnik zadobio najteže, po život opasne ozljede.

Troje ljudi, 37-godišnja ženska osoba, strana državljanka zadobila je "samo" lakšu ozljedu ruke i ona je odmah, nakon ukazane liječničke pomoći u KBC Split otpuštena na kućnu njegu. Druga ozlijeđena osoba je bio Osječanin star 43 godine i bio je smješten na kirurgiju i on je u međuvremenu pušten kući, a najteže ozljede je zadobio tridesetogodišnji  koji je smješten u JIL.

I u tom je trenutku počela borba njega samoga i splitskih liječnika za njegov život. On je, kako su izvijestili iz KBC-a Split bio u teškom, životno ugrožavajućem stanju i bio je priključen na strojnu ventilaciju (respirator).

Kako su mediji izvještavali imao je opekline na oko 40 posto tijela (prsa, dio vrata, ruka) odnosno gornji dio tijela, kao i opeklinom uzrokovanu ozljedu pluća.

Svakodnevna medicinska briga djelatnika JIL-a, dolaženje bolničkih "plastičara" na JIL koji su ga svakodnevno previjali i golemo iskustvo splitskih liječnika urodilo je plodom i on je već 18. rujna "prebačen" na Plastiku odakle je otpušten jučer, nakon 26 dana liječenja na tom Zavodu.

U bolnici je proveo ukupno 40 dana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. listopad 2024 11:34