StoryEditorOCM
Splitsigurno letenje

Croatia Airlines: ‘Ne radi se o nedostacima na kotaču zrakoplova, već je riječ o ostacima masti za podmazivanje‘

Piše Ivica Marković
22. kolovoza 2024. - 11:22

Prije dva dana smo na portalu Slobodne Dalmacije objavili fotografiju felge (kotača), zrakoplova Bombardier Dash 8 - Q400 "Croatia Airlinesa", koji je prije nekoliko dana tijekom slijetanja u splitsku zračnu luku snimila putnica u zrakoplovu. Nju je, kao što smo već pisali, uznemirio navodno nepravilan oblik felge kotača zrakoplova, a na fotografiji izgleda kao da jedan dio te felge i nedostaje. Zbog "sporne felge" fotografiju koja je uznemirila putnicu poslali smo, uz upit, i "Croatia Airlinesu".

image

Kotač zrakoplova Bombardier

"U cilju pojašnjenja fotografije koju ste nam dostavili, a nakon utvrđivanja svih relevantnih činjenica, ovim putem potvrđujemo da se ne radi o nikakvim nepravilnostima niti nedostacima na felgi (kotaču), već je riječ o ostacima masti za podmazivanje.

Uznemirena žena fotografirala je nad Splitom i Kaštelima kolo aviona Croatia Airlinesa...

Tijekom izvođenja redovne zamjene kotača koja se odrađuje sukladno odobrenoj proceduri proizvođača zrakoplova, jedan od koraka u izvođenju procedure je i nanošenje masti. U ovom slučaju se radi o uobičajenoj pojavi, odnosno prljavštini koja ne predstavlja nikakav rizik niti sigurnosnu prijetnju normalnoj operaciji. Jedini nepoželjni efekt ove pojave je estetske prirode. Dodatno, u konkretnom slučaju letačka posada zrakoplova je nakon redovnog pregleda od tehničara izvršila i dodatan pretpoletni pregled radi provjere stanja zrakoplova prije leta.

Tijekom pregleda nije utvrđena nikakva nepravilnost na gumi, odnosno kotaču zrakoplova te je zrakoplov redovno pušten u promet. Dodatno želimo naglasiti da je procedura zamjene gume na zrakoplovu redovni posao naših mehaničara koji se obavlja gotovo svakodnevno.

Kao što je i sama putnica navela, zrakoplov je redovno sletio u Split, te nastavio dalje prometovati ostatak dana bez ikakvih nepravilnosti. Bitno je naglasiti da se za vrijeme korištenja zrakoplova kontinuirano provode redovite provjere ispravnosti zrakoplova i zrakoplovnih dijelova, te se eventualne nepravilnosti, ako ih bude, odmah ispravljaju u cilju osiguranja najvišeg sigurnosnog standarda."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. rujan 2024 17:27