StoryEditorOCM
Splitprigodno slavlje

Crnogorci u Splitu slave Dan neovisnosti: ‘Malo nas je tu i nije nam cilj getoizacija, već aktivno povezivanje‘

Piše Milena Budimir
20. svibnja 2024. - 12:31

Crnogorci Splita i Splitsko-dalmatinsko župani proslavit će 21. svibnja obljetnicu obnove crnogorske državnosti.  

- Kako nas na području županije ima tek 327, nemamo pravo na Vijeće crnogorske nacionalne manjine. Imamo samo predstavnika - kaže Miro Starčević, predstavnik crnogorske nacionalne manjine u našoj županiji. No, prilično su ravnomjerno raspoređeni pa ih ima od Imotskog, preko Kaštela, pa sve do Brača, napominje Starčević.

Osim županijskog predstavnika, u Splitu ih ipak ima dovoljno da bi imali i svoje vijeće pa posredstvom vijećnika, predstavnika i udruge njeguju jezik, običaje i kulturu, sudjeluju u javnom životu Grada kao i ostale manjine. Vijeće predstavlja 232 pripadnika crnogorske manjine u Splitu prema popisu iz 2021. godine, u novom sastavu funkcioniraju od lanjskog lipnja i nastoje ojačati suradnju Splita i crnogorskih gradova i institucija.

image
Zajednica Crnogoraca/

- Naš cilj nije odvajanje i getoizacija, jer to ni inače nije u duhu Crnogoraca, već aktivno povezivanje Splita s Crnom Gorom. Recimo da imamo ulogu neslužbenih diplomata. Događanjima koja organiziramo želimo doprinijeti da Split bude što bogatiji kulturni centar Hrvatske. Želimo ostaviti traga u ovom gradu, jer Split je naš dom, nismo tu samo prolaznici, rekla je dr. sc. Ana Radović Kapor, predsjednica Vijeća.

Zajednica Crnogoraca Split je građanska udruga kojoj je na čelu predsjednica Milica Radojičić Mikulić koje ističe da Zajednica ne okuplja samo Crnogorce, već i brojne prijatelje Crne Gore, a njih je mnogo i iznimno su im važni za njihov rad.

- Oni igraju ključnu ulogu u očuvanju i jačanju prijateljskih odnosa između naših naroda, te u prenošenju bogate crnogorske kulturne baštine. Kroz zajednička okupljanja, manifestacije i kulturne događaje, zajedno radimo na stvaranju čvrstih veza koje obogaćuju obje zajednice i doprinose boljem međusobnom razumijevanju i suradnji - kaže Radojičić Mikulić..

Sva tri tijela, županijski predstavnik, Vijeće i udruga se nadopunjuju i nadovezuju u svojim aktivnostima i čine cjelinu. Tako je i sada, kada svoj dan u dijaspori, Crnogorci i Crnogorke proslavljaju u Splitu, čuvajući nit koja njihovu domovinu spaja s otadžbinom. Ove godine na Dan neovisnosti, Vijeće crnogorske nacionalne manjine Grada Splita i Zajednica Crnogoraca Split obilježavaju uz pjesme djela “Ko li mi te brani”, koje je autorica mr.sc. Jelena Jovetić posvetila Crnoj Gori.

image
Privatno/

- Pjesme su posveta ženama Crne Gore, hrabrim ženama koje su i obilježile naše odrastanje i utkale posebne vrijednosti generacijama. Na kraju, to je dug Crnoj Gori i posveta je domovini, himna različitosti i jedinstva u multikulturalnosti Crne Gore. Ilustrirana je zlatnim vezom narodnih nošnja Crne Gore. Pored poznatih niti tradicionalne crnogorske nošnje, knjiga sadrži i poseban vizualni identitet Crne Gore - detalje drugih narodnih nošnji Bokelja, Bošnjaka i Albanaca Crne Gore, koji sa svojim zlatnim nitima čine Crnu Goru jedinstvenom i snažnom - pojasnila je pjesnikinja.

Predstavljanje zbirke pjesama biti će dijelom proslave obilježavanja crnogorskog Dana neovisnosti, koje će se održati u utorak, 21. svibnja s početkom u 17 sati u velikoj dvarani Gradske knjižnice Marka Marulića.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. lipanj 2024 04:06