StoryEditorOCM
SplitJunački zakopali

Cesta kod splitske bolnice zatvorena još najmanje godinu dana! Saznali smo što se događa: ‘Nepredviđene okolnosti...‘

Piše Mario Matana
8. listopada 2024. - 21:28

Ima tome sad već nekoliko mjeseci, kad je Ulica Ivana pl. Zajca potpuno zatvorena za promet – tada je obavijest glasila da će radovi trajati otprilike do kraja ove godine, međutim danas su iz Vodovoda i kanalizacije obavijestili građanstvo kako će se cijeli zahvat, odnosno ‘blokada‘ prometa, oduljiti jer je procjena da će radovi trajati još godinu dana! Dakle, desetak mjeseci dulje od predviđenog.

Riječ je o velikom ‘Projektu poboljšanja vodno-komunalne infrastrukture aglomeracije Split – Solin‘, u sklopu kojeg su krenuli opsežni radovi u toj splitskoj ulici, Za Splićane slabe u poznavanju imena ulica, riječ je o četverotračnoj prometnici ‘ispod‘ bolnice Križine, dakle s južne strane tog objekta, ali i Medicinskog fakulteta te ‘Krstarice‘.

Izvođači su krenuli svojedobno dosta ofenzivno, tek koji metar od privremenog rotora na vrhu ulice, kod Radissona, koji je u međuvremenu postao trajni, krenuli su svojedobno s golemim iskopima, a onda i junački zakopali dalje niz ulicu.

image
Paun Paunović/Cropix

Službeno priopćenje je na stranicama ViK-a, tamo ima i dosta tehničkih detalja, a o čemu je točno riječ nama je u glavnim crtama kazao Mladen Mimica, voditelj aglomeracije Split – Solin.

- Dvije su nepredviđene okolnosti uzrokovale produljenje radova. Prva, ispostavilo se da ulicom prolazi plinovod kojeg su postavili iz EVN-a. Sve je uredno, papiri i dokumentacija naša i njihova, jednostavno se preklopilo po pitanju datuma i po pitanju trase. Nije tu ništa sporno, ali će oduljiti dovršetak radova jer moramo izmjestiti plinovod koji treba cijelo vrijeme funkcionirati, zbog bolnice, usuglasit se s EVN, napraviti projektnu dokumentaciju,...

Druga situacija je činjenica da nemamo pouzdanu tehničku dokumentaciju za postojeće instalacije koje su se gradile prije 40-ak godina. Pa onda moramo prvo nerazornim metodama pokušati utvrditi kakvo je stanje, a ako treba i raskopati, ali cijelo vrijeme zadržati funkcionalnost! - kaže nam Mimica, alfa i omega za ovaj projekt.

image
Paun Paunović/Cropix

Naglasio je, barem dva puta, iskreno žaljenje zbog toga što građani trpe zastoje u prometu i što su se radovi oduljili. ‘Svjesni smo da remetimo normalan život naših sugrađana, ali nemamo drugog izbora.‘ - kaže naš sugovornik te je još jednom zamolio za strpljenje i razumijevanje.

Inače, projekt je investicija od ukupno 321 milijun eura! Ukupno prihvatljivi troškovi su nešto manji od 15 milijuna eura pa EU bespovratnim sredstvima financira s malo više od deset milijuna, stoji u službenoj obavijesti Vodovoda i kanalizacije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. listopad 2024 21:28