StoryEditorOCM
Splitdugoročna prognoza

Čekaju li nas i u rujnu paklene temperature ili ćemo izvlačiti duge rukave? Odgovor zna naš Ivan Šolić, evo što kaže

Piše Ivan Šolić - Mali Vakula
24. kolovoza 2024. - 21:23

Bliži nam se klimatološki početak jeseni (1. rujna), a odgovore na pitanje hoće li se atmosfera skoro ogrnuti jesenskim ogrtačem potražili smo, a gdje drugdje nego li u Readingu u Engleskoj, na adresi prestižnog Europskog centra za srednjoročnu prognozu vremena (ECMWF), čijim se kratkoročnim, ali i dugoročnim prognozama bome vjeruje. O „babljem“ ljetu još je prerano govoriti, budući da je to termin koji se u narodu koristi tek poslije kalendarskog početka jeseni, a ona nam ove godine stiže 22. rujna u 14:43 h, što znači da nam je ljeto (kalendarski) na raspolaganju još gotovo mjesec dana.

image

Rujan bi trebao u konačnici biti topliji od višegodišnjeg prosjeka

Ecmwf/

Dugoročna prognoza ovog prognostičkog modela u razdoblju od 26. kolovoza do 2. rujna signalizira pozitivna odstupanja srednje temperature zraka od višegodišnjeg prosjeka pri čemu bi ona najveća trebala biti na sjevernom Jadranu i na kontinentu dok bi odstupanja od višegodišnjeg prosjeka za Dalmaciju bila između 1 i 3 stupnja Celzijusa. Slična pozitivna odstupanja srednje temperature zraka od višegodišnjeg prosjeka nastavila bi se i u prvom tjednu rujna dok bi se nešto veća pozitivna odstupanja temperature zraka bilježila na krajnjem istoku zemlje.

Ohrabrujuće su to (meteo) vijesti za sve naše čitatelje koji su s godišnjim odmorom čekali smiraj ljeta kad i cijene malo „kalaju“. Dugoročno gledajući, u finalu kolovoza i prvom tjednu rujna, u ovom trenutku nema signala za neku ozbiljniju ciklonu tek za nestabilnosti, nedovoljno za dobru oborinsku bilancu.

image

I listopad će prema dugoročnim prognozama biti topliji od prosjeka

Ecmwf/

Vratimo se na temperature zraka, Europski centar za srednjoročnu prognozu u gotovo svakom rujanskom tjednu „vidi“ srednju temperaturu zraka većom od višegodišnjeg prosjeka, što je svakako izvrsna vijest za posezonu. Gledajući iz današnje perspektive, velika je vjerojatnost kako bi i listopad mogao biti topliji od prosjeka, ponegdje i poprilično. Dobra, dugoročna (meteo) vijest je da bi listopad mogao biti mjesec s više oborina od prosjeka. Dugoročne prognoze ne treba uzimati „zdravo za gotovo“, već na njih valja gledati isključivo kao trend razvoja atmosferskih prilika gledajući iz današnje perspektive, a trendovi su poprilično jasni, „pisati“ godišnji u smiraju ljeta i početkom rujna moglo bi se pokazati kao pametan izbor.

image

Prema dugoročnim prognozama u listopdu bi u Dalmaciji moglo biti više oborina od prosjeka

Ecmwf/

VRIME U CRTICAMA

NEDJELJA - VRUĆE!

Nedjelja bi u idućih 7 dana trebala biti najtopliji dan u Dalmaciji. U Splitu se očekuje maksimalna temperatura zraka od vrućih 34 stupnja Celzijusa, dok će se u Ravnim Kotarima, ušću Neretve i arealima vrućeg zraka mjeriti maksimalci i do 36-37 stupnjeva Celzijusa. U poslijepodnevnim satima pojačan zapadnjak i sjeverozapadnjak čiji će učinak uz spomenute temperature biti fenski, nikako osvježavajući. Rani jutarnji sati su naš izbor za plažu, a poslijepodne se držite debele hladovine.

image

Vruća nedjelja

Meteociel_fr__ecmwf/

PONEDJELJAK - VRUĆE I SPARNO, PREMA VEČERNJIM SATIMA MOGUĆE NESTABILNOSTI...

Početak radnog tjedna donosi nastavak vrućeg vremena. Najviše temperature zraka ponovno će se, prema prognostičkim modelima, mjeriti u unutrašnjosti sjeverne Dalmacije i ušću Neretve. Prema kasnim poslijepodnevnim satima atmosfera će biti sve „teža, a prema američkom prognostičkom modelu (GFS) u kasnim poslijepodnevnim i večernjim satima moguće se nestabilnost u vidu grmljavinskih pljuskova i pojačane bure. Ne „vide“ svi prognostički modeli nestabilnosti u tom razdoblju, ali „Amerikanci“ „vide“ pa smo vam dužni skrenuti pažnju, čisto da se ne iznenadite...

UTORAK - NIŽI „MAKSIMALCI“, LOKALNE NESTABILNOSTI

Pretežno sunčano, a iako će i utorak maksimalne temperature zraka u Dalmaciji biti pokoji stupanj iznad 30 stupnjeva Celzijusa što je dovoljno za registraciju još jednog vrućeg dana, maksimalna će temperature zraka ipak malo „izdušiti“. Sredinom dana moguće su nove lokalne nestabilnosti u vidu grmljavinskih pljuskova za što je najveća vjerojatnost u unutrašnjosti Dalmacije, ali ne možemo ih isključiti niti uz obalu...

SRIJEDA - PROSJEČAN LJETNI DAN U DALMACIJI

Srijeda će uz jutarnje temperature zraka između 23-25 stupnjeva Celzijusa i maksimalne malo iznad 30 stupnjeva i obilje sunčevih zraka biti jedan prosječan ljetni dan u Dalmaciji, stvoren za plažu, rekli bi. U Zagori su i dalje moguće dnevne nestabilnosti lokalne naravi.

ČETVRTAK - BEZ PROMJENE

U četvrtak slične jutarnje i dnevne temperature zraka kao u srijedu, bez promjene.

PETAK - FENSKA BURA

Iz današnje perspektive, u drugom dijelu petka bi mogla zapuhati bura čiji će učinak uz visoke temperature zraka biti više fenski, nego li osvježavajući. Fenska bura je fenomen koji Dalmatinkama i Dalmatincima baš nekako teško „padne“...

ZAKLJUČAK: Ozbiljne ciklone nema na vidiku dok su lokalne nestabilnosti moguće već od ponedjeljka...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. rujan 2024 05:15