StoryEditorOCM
SplitTORTURA

Ako trebate u splitski KBC, neka vas netko prebaci. Pokušali smo pronaći besplatni parking, ovako smo se ‘usrećili‘...

Piše Mia Uzinić
27. kolovoza 2024. - 12:26

Pola sata - toliko vremena nam je trebalo da pronađemo besplatan parking relativno blizu KBC-a Firule. Kažemo relativno blizu zato što smo ga uspjeli pronaći tek na dnu Zajčeve ulice, odnosno 10 minuta pješice od glavnog ulaza. Lako je za nas koje zdravlje dobro služi, pitamo se kako je osobama s invaliditetom i smanjenom pokretljivošću. Bolnički parking stari je problem koji godinama muči pacijente, njihove obitelji i osoblje bolnice.

image

Garaža ispod Rodilišta
 

Jakov Prkić/Cropix

Iz redakcije smo krenuli u 11 sati te smo prvo, naivno, pokušali pronaći parking u garaži koja se nalazi odmah iza caffee bara "Biberon". Ta akcija bila je bezuspješna. Parking prekrcan, auta zagrađuju ostala vozila, ljudi stoje pored svojih automobila s "upaljena sva četiri". Uhvati vas nervoza čim stignete. Pokraj Neurologije i Pedijatrije nema mjesta. Parking ispred Transfuzije rezerviran je samo za osobe koje su došle na taj odjel, a i tu je sve natrpano. 

image

 Parking kod pedijatrijske ambulante
 

Jakov Prkić/Cropix

Idemo dalje, pokušavamo oko fontane "Sunčana Dalmacija" (koja ne radi). Ma kakvi! Od zelenog Twinga ne možeš ni skrenuti kako treba. Dodatan kaos napravio je pad sustava CEZIH pa su velike gužve bile pred šalterima Centralnog laboratorija, što je pronalazak parking mjesta sigurno učinilo izazovnijim. 

image

Parking kod fontane
 

Jakov Prkić/Cropix

Tome svjedoči i bijeli Clio. Bili smo impresionirani mjestom koje je ovaj vozač izmislio. 

image

Parking kod fontane
 

Jakov Prkić/Cropix

Pokraj Rodilišta ništa, oko Onkologije ponovno ništa, pokraj Pulmologije, pogađate - ništa. Tamo nas je na tlu dočekala položena ograda, nismo uspjeli dokučiti čemu točno služi. Mjesta ima na nedavno otvorenom privatnom parkingu po cijeni od jednog eura po satu, ali mi smo bili odlučni u namjeri da pronađemo besplatno parking mjesto.

image

Parking kod Pulmologije
 

Jakov Prkić/Cropix

Želja nam se ostvarila, kako smo već kazali, na samom dnu Zajčeve ulice. Primjećujemo da tamo parkira i velik broj kupača koji stvaraju dodatni pritisak na parkirališta oko bolnice. Od mjesta gdje smo se uspjeli ugurati skoro nam je bliže doći do Križina nego do Firula. 

image

Parking u Zajčevoj kod Klerikata
 

Jakov Prkić/Cropix

Što bi bilo u slučaju da nam se nije posrećilo nakon pola sata traženja? Mjesto nismo pronašli ni između hotela "Marvie" i bolnice pa smo provjerili okolne uličice. Skrećemo u Hektorovićevu, kroz koju se jedva može proći od nabijenih auta, a slične scene gledamo i u Rooseveltovoj. U Gospinici se još i može pronaći pokoje nezgrapno mjesto, ali to je već zaista predaleko od bolnice. 

image

Parking na Poljičkoj
 

Jakov Prkić/Cropix

Poljička prekrcana, vozimo put Plakaluše. Nakon dodatnih 27 minuta pronašli smo drugo besplatno parking mjesto u Mitničkoj ulici, na parkiralištu iza caffee bara "Tri gracije". Ako zaista nemate vremena kao opciju, imate privatnu garažu pokraj "Victe", kojoj je cijena dva eura po satu ili 25 eura po danu. U garaži od "Interspara" možete sat vremena parkirati besplatno, pod uvjetom da kupite nešto u dućanu, a svaki sljedeći sat koštat će vas pet eura. 

image

Parking u Mitničkoj ulici
 

Jakov Prkić/Cropix

Valja napomenuti da je u ranojutarnjim satima situacija još i gora, a konkretnog rješenja za ovaj problem nema. Ako ikako možete, zamolite nekoga da vas prebaci na dogovorene preglede. Pronalazak parkinga stvorit će vam dodatan stres, a i sigurno ćete trebati krenuti nekoliko sati ranije. Teška lutrija, treba vam se posrećiti da taman netko izlazi s parkinga. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. rujan 2024 17:29