StoryEditorOCM
OtociPOMORSKO DOBRO

Vlada zbog ‘strateških interesa‘ dala ključne koncesije u okolici Splita - strancima!? Otkrivamo detalje odluke

Piše Sandra Barčot
15. lipnja 2024. - 15:15

I slijedećih pet godina naftna kompanija Ina, koja je u većinskom suvlasništvu mađarskog MOL-a, raspolagat će pomorskim dobrom na kojem se nalaze njihove benzinske postaje, a radi se o sedam lokacija.

Naime, Vlada je na zadnjoj sjednici odobrila dodjelu koncesija za gospodarsko korištenje postojećih crpki, i to u Bolu na Braču, Rogaču na Šolti, Dubrovnik - Orsan, u korčulanskom Dominču i u Ublima na Lastovu.

Radi se o ukupnoj površini pomorskog dobra od 16.318 četvornih metara koje se daje na upravljanje tvrtki sa zagrebačkim sjedištem, pri čemu stalni dio godišnje naknade iznosi 81.590 eura, odnosno pet eura po kvadratu. Promjenjivi dio iznosi 4,5 posto prihoda ostvarenog na koncesioniranom području.

- Ova odluka Vlade Republike Hrvatske o davanju koncesije za benzinske postaje koje se nalaze na pomorskom dobru donosi se u svrhu zaštite interesa i sigurnosti infrastrukture za opskrbu gorivom - navodi se iz Banskih dvora.

Više od pola stoljeća stare ‘pumpe‘

Naime, riječ je o "pumpama" izgrađenima u razdoblju od 60-ih do 80-ih godina prošlog stoljeća u "režiji" Ine, sve sukladno tadašnjim propisima, ali sada ne postoje svi prostorni podaci potrebni za donošenje akata kojima bi se reguliralo njihovo korištenje u skladu s odredbama Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama.

Ministarstvo mora je ovlastilo naftnu tvrtku da u ime Vlade ishodi rješenje o utvrđivanju građevne čestice za navedene benzinske postaje, a Ministarstvo prostornog uređenja izdalo je rješenja o utvrđivanju građevne čestice, tako da oblikom i veličinom omogućava redovitu uporabu građevine na kopnu i moru.

Na temelju takvih rješenja, u tijeku je postupak utvrđivanja granica lučkog područja, uz obvezu upisa pomorskog dobra, što je sve preduvjet i za provođenje javnog natječaja za dodjelu koncesije.

Za sada je pravo upravljanja Ini dano na ograničeni rok od pet godina, za ukupnu površinu od 16.318 kvadrata.

Preciznije, benzinska postaja Bol zauzima površinu pomorskog dobra od 1712 četvornih metara, ona na dubrovačkom Orsanu 999 kvadrata, a u Dominču čak 7319 kvadrata, po čemu je najveća od svih spomenutih. Slijede Rogač s 1275 četvornih metara i Uble s 1043 kvadrata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. lipanj 2024 15:18