StoryEditorOCM
Otocitrajno rješenje

Višani se prepali da ostaju bez liječnika, šef Doma zdravlja poručuje: Stiže doktorica iz Ukrajine, riješili smo i stan!

Piše Ana Pivčević
30. rujna 2024. - 20:05

Život na otoku je izazovan i stanovnici puno teže dolaze do nekih stvari koje oni na kopnu uzimaju zdravo za gotovo. Jedna od velikih poteškoća na našim otocima je i dostupnost zdravstvene zaštite. Stanovnici otoka Visa ‘ispalili‘ su jer su trenutno ostali na jednom liječniku opće prakse na otoku.

- Drugi liječnik otišao je na zasluženi godišnji odmor i to nam uopće nije sporno. Naravno da se i on mora odmoriti. Problem je što je s otoka otišao doktor koji ga je trebao mijenjati za vrijeme godišnjeg odmora. Ostali smo na samo jednom liječniku – govori nam Višanka nezadovoljna stanjem na otoku.

Dodaje kako im se cijelo vrijeme izmjenjuju doktori na zamjenama.

- Nije to problem ako vam trenutno treba doktor jer imate upalu grla. Puno je stanovnika s kroničnim bolestima i oni iznova moraju upoznavati liječnike sa svojim stanjem. Izgleda da u našem slučaju stvarno vrijedi izreka ”Što južnije, to tužnije”. Ispada da smo stvarno zadnja rupa na svirali – govori nam sugovornica.

Što se to događa na otoku, pitali smo dr. Marka Rađu, ravnatelja Doma zdravlja Splitsko-dalmatinske županije. On nam je potvrdio da je liječnik koji je na Visu bio oko mjesec dana otišao krajem prošlog tjedna.

- U Visu imamo namješten stan i stanovnici se ne trebaju bojati jer je riješena zamjena. Ovaj tjedan doktora koji je na godišnjem mijenja kolegica koja je došla iz Splita, a sljedeći tjedan uz nju će biti još jedna specijalizantica.

Što se dugoročnog rješenja tiče, krajem listopada na Vis stiže kolegica iz Ukrajine i ona će preuzeti ordinaciju. Ona je u Ukrajini završila fakultet i radila, a već neko vrijeme je u Hrvatskoj i čekali smo da se riješi nostrifikacija diplome i ostala papirologija koja je potrebna za dobivanje licence za one koji dolaze iz zemalja izvan Europske unije – objasnio nam je dr. Rađa.

Istaknuo je da je liječnica naučila jezik te da će imati u Visu i riješen smještaj. Tako će u Komiži biti dva liječnika opće prakse i jedna doktorica u Visu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. rujan 2024 20:05