StoryEditorOCM
Otocineće daleko

Vađenjem periski na Braču bavi se i policija, svi znaju o kome se radi: ‘Poražavajuće je da su to Hrvati‘. Kazne su ajme

Piše Sandra Barčot
19. srpnja 2024. - 14:57

- Pohvala djelatnicima policije koji su brzo, hitro, reagirali na moju dojavu kako su muškarac i žena u uvali Trstena iz mora izvadili pet komada periski. Periski koje su zaštićena vrsta – priču o gostima koji su u četvrtak popodne u akvatoriju Postira, devastirali morsko dno, izvadivši periske bez obzira jesu li žive ili mrtve, nadopunio nam je Postiranin koji je odmah sve prijavio policiji, alarmirao javnost ne vjerujući da se netko uopće tako može ponašati.

image
Privatni album

- Poražavajuće je da se radi o Hrvatima, to je još gore od saznanja da su u devastaciju našeg mora išli stranci. Jednostavno za ovakvo ponašanje nema opravdanja, zna se što je zakon, zna se kako moramo štititi naš Jadran.

Priča nam mještanin Postira, Bračanin koji je svjedočio incidentu, ljut što uopće imamo ovako uništavanje prirode i morskog okoliša, no sada ipak sretan što su reakcije građana pozitivne, svi shvaćamo kako trebamo zajedno spriječiti devastatore, ma tko god oni bili!

Šok na Braču; turisti izronili 5 živih periski, pa ih nosili ležerno u kutijama! ‘Uhvatio sam ih na djelu, pobigli su‘

Policija na terenu

Odgovor smo dobili i od djelatnika Policijske uprave Splitsko-dalmatinske, čiji su djelatnici iz otočne postaje odmah izašli na teren.

- Policijska postaja Brač jučer (četvrtak) je u poslijepodnevnim satima zaprimila dojavu da su u uvali Trstena uočeni nepoznati muškarac i žena koji nose periske. Policijski službenici su izašli na mjesto događaja, obišli navedeno područje, ali nisu uočili opisane osobe. U odnosu na navedeno provest će se izvidi – stoji u odgovoru Službe za izvještajnu analitiku i odnose s javnošću PU SD.

Službena istraga se nastavlja, dok s terena saznajemo kako su "sakupljači" periski već detektirani, no zanimljivo je kako su mnogi reagirali na ovaj slučaj - od naših čitatelja, lokalnog stanovništva, preko predstavnika raznih institucija - svi osuđuju ovaj čin.

Stoga smo upitali i stručnjake za detalje oko tretmana samih periski.

Plemenita periska je zaštićena

- Ovo su plemenite periske, međutim iz fotografije se ne može zaključiti jesu li su žive ili ne. To se može utvrditi samo na licu mjesta uvidom u unutrašnjost ljušture, je li tijelo školjke tu ili nije. Moramo imati na umu kako je plemenita periska strogo zaštićena vrsta, stoga je i vađenje mrtvih jedinki kažnjiva radnja.

Zabranjeno je posjedovanje mrtvih jedinki. Kazna za pravne osobe je od 25.000 do 200.000 kuna odnosno 7000 do 30.000 kuna za fizičke osobe – doznajemo od Jelene Kurtović Mrčelić, stručnjakinje Javne ustanove „More i krš” Splitsko-dalmatinske županije.

image

Jelena Kurtović Mrčelić iz JU More i krš SDŽ

Mirko Crnčević

Sada samo čekamo i okončanje postupka prema ženi i muškarcu, koji su, prema priči očevidaca, u uvalu stigli automobilom slavonskobrodskih registarskih oznaka. Zaronili su i neometano izvadili s dna mora pet komada periski, koje su poslagali u kartonske kutije, očito niti ne razmišljajući kako se radi o zaštićenoj morskoj vrsti. Ili su pak znali u koji poduhvat se upuštaju, jer opet ponavljamo- danas je dovoljno "googlati" kako bi se znalo koji su morski stanovnici, pod zaštitom jer im prijeti izumiranje.

Zakon je jasan

Tako da logike da olako "pokupite" pet velikih školjki, pet komada plemenite periske, sa morskog dna, baš i nema puno...

Podsjetimo, plemenita periska (Pinna nobilis) je najveći mediteranski školjkaš, endem Sredozemnog mora. Uglavnom nastanjuje sedimentna dna s livadama morskih cvjetnica, a zabilježena je na dubinama od 0,5 m do 60 metara. U Jadranskom moru se najčešće može pronaći između dva i 30 metara dubine. Može narasti do 120 cm te se pojavljuje u cijelom Jadranu. Ima važnu ulogu u ekosustavu kao filtrator mora, a na njenim ljušturama obitavaju brojne vrste.

image

Plemenite periske snimljene u Dubi stonskoj

JU Za Upravljanje Zaštićenim Dijelovima Prirode/DnŽ

Plemenita periska je strogo zaštićena vrsta u Hrvatskoj sukladno Zakonu o zaštiti prirode i Pravilniku o strogo zaštićenim vrstama, što uključuje zaštitu vrste i njenih staništa, te je zabranjeno namjerno hvatanje ili ubijanje, uznemiravanje, uništavanje, oštećivanje ili uklanjanje njihovih razvojnih oblika, oštećivanje ili uništavanje područja njihova razmnožavanja ili odmaranja, držanje, prijevoz, prodaja, razmjena te nuđenje na prodaju ili razmjenu živih ili mrtvih jedinki.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. rujan 2024 00:14