StoryEditorOCM
OtociPOBUNA NA HVARU

Ugostitelji najavili veliki prosvjed i zatvaranje objekata na jedan dan: ‘Sezona je propala, postajemo spavaonica!‘

Piše ŽUPANIJA SD
1. listopada 2024. - 22:00

Velik broj ugostitelja iz grada Hvara kojima je glazba sastavni dio poslovanja odlučio je organizirati prosvjed i to na jedan od udarnih dana u godini, a svemu je kulminirao zakon o buci koji im je uskratio prihode.

- U srijedu 2. listopada, na Dan grada Hvara, organiziramo tihi protest te ćemo simbolično na jedan dan zatvoriti naše poslovne objekte u centru grada. Mirni protest bit će usmjeren prema izvršnoj vlasti, kojoj ovim putem apeliramo, kao i prema Gradskom vijeću, da donesu odluku koja će nam omogućiti normalan rad u narednoj sezoni - apeliraju udruženi ugostitelji.

Kako kažu, sezona iza njih je neminovno propala, velikim dijelom zbog trenutnog zakona o zaštiti od buke, dok su prihodi daleko lošiji od očekivanih.

- U uvjetima koji su nas zatekli, dugoročno poslovanje je neisplativo i neodrživo, dok je trenutni zakon o buci neprovediv. Grad i izvršna vlast imaju alate kojima je moguće postići zadovoljavajuće rješenje, po uzoru na, primjerice, Novalju ili Poreč - kukaju ugostitelji.

"Nismo party destinacija"

- Hvar je uvijek bio i ostao turistička destinacija s opcijom zabave, kako za mlade tako i za starije goste – vibrantan mediteranski grad. Etiketirati ga kao “party destinaciju” je apsurdno. Party destinacije, poput Ibize ili Mykonosa, temelje svoju ponudu i prepoznatljivost na desecima klubova u kojima zabava traje danonoćno. U Hvaru to nije slučaj! - naglašavaju.

image

Hvar

Joško Šupić/Cropix

- Uvođenjem reda, s naglaskom na kontroliranje javnih površina, a ne “lomljenjem stvari preko koljena” bez dugoročne strategije i promišljanja, neminovno vodi do transformacije Hvara iz atraktivne i živahne perjanice turizma u provincijsku spavaonicu. Posljedice po hvarski turizam u nadolazećim sezonama mogle bi biti nesagledive.

Sigurni smo i vjerujemo da uz dijalog postoji kompromisno rješenje kojim bi se zadovoljili svi, a kojim bi grad zadržao svoj status jedne od najkvalitetnijih hrvatskih turističkih destinacija, pri tome zadržavajući svoj ugled i dostojanstvo koji nepobitno zaslužuje - zaključuju.

U najavi prosvjeda su se potpisali sljedeći lokali: Aloha Bar, Central Park Club Hvar, Kiva Bar, Lola Bar, Lime Bar, Nautica Bar, Seven Bar, Sidro Bar, Silk Street Food Hvar i Vintage Bar Hvar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. listopad 2024 22:25