StoryEditorOCM
OtociNA BRAČU

U Postirima proglašen novi svjetski prvak u branju maslina: ‘U našoj zemlji ih nema, ali često beremo jabuke‘

Piše Ivica Radić
13. listopada 2024. - 19:10

Novi svjetski prvak u branju maslina je reprezentacija Litve. To prestižno priznanje osvojili su na netom održanom sedmom Svjetskom prvenstvu u branju maslina koje je, kao i sva dosadašnja, održano u Postirima, bračkom poljodjelskom središtu. Natjecatelji iz te Baltičke zemlje bili su uvjerljivo najbolji jer su ubrali 90,2 kilograma maslina i za koplje su nadmašili sve ostale reprezentacije. Zanimljivo je spomenuti kako u Litvi nema ni stabala maslina, ali zato ima puno ljubavi prema toj planetarno popularnoj mediteranskoj uljarici.

- Točno je da u našoj zemlji nema maslina, ali zato mi imamo dosta iskustva u branju jabuka, šljiva, višanja te u skupljanju krumpira. Uz to rado i koristimo maslinovo ulje. Natjecali smo se i lani kada smo osvojili šesto mjesto. Ove godine na natjecanje smo stigli odlučni da napravimo dobar rezultat. Imali smo veliku želju i veliko srce. Neizmjerno smo sretni i zadovoljni jer biti najbolji među najboljima je nešto što ćemo pamtiti čitavoga života - kazao je Tadas Dunauskas, kapetan Litve dok su primali čestitke sa svih strana, a njihovoj sreći i zadovoljstvu nije bilo kraja.

image
Ivica Radić/

Drugo mjesto i naziv vice-šampiona pripao je reprezentaciji Hrvatske čije su boje branili TV voditelji i novinari koji su do sada uglavnom izvještavali s maslinarskih natjecanja, a sada su zasukali rukave i sudjelovali u natjecanju. Bili su to Tomislav Jelinčić s RTL-a, Mirta Šurjak i Davor Meštrović s HRT-a i Marija Slogar s Nove TV. U njihovim "kašetama" bilo je 77 kilograma maslina što znači da su za pobjednikom ostali "kraći" 13 kilograma.

image
Ivica Radić/

- Prezadovoljan sam i oduševljen te ne mogu doći sebi od svega lijepoga što mi se dogodilo ovih natjecateljskih dana. Prvi put sam se okušao u branju maslina i nisam znao da je to ipak naporan posao. Cijela ekipa dala je sve od sebe, uložili smo maksimalne napore i trud se na kraju isplatio. Sretni smo u konkurenciji 13 zemalja s osvojenim drugim mjestom - kazao je Davor Meštrović dok je s kolegicom Marijom Slogar primio srebrenu medalju ne krijući svoje zadovoljstvo.

Nagrada za treće mjesto i brončana medalja otišla je u Poljsku, a valja spomenuti da je ta reprezentacija dva puta bila svjetski prvak i to jednom sama, a jednom s Izraelom. Sada su ponovo posvjedočili da se nalaze među najboljim svjetskim beračima maslina. Reprezentacija Digitalnih nomada bila je četvrta, ali su zato u kvizu o poznavanju maslina i maslinovog ulja pokazali najbolje znanje pa im je pripalo prvo mjesto.

Dosta je bilo onih koji su prešli puno kilometara i morskih milja da bi stigli i sudjelovali na tom zanimljivom svjetskom prvenstvu, a sigurno su najdulji put prevalili natjecatelji iz dalekog Perua i SAD-a.

image
Ivica Radić/

Natjecanje je trajalo 45 minuta, a bralo se "na sakete" odnosno na tradicionalni ručni način. Iz saketa masline su se odlagale u "kašete". Svaku reprezentaciju činila su četiri berača: dva muškaraca i dvije žene.

Najuspješnijim maslinarskim reprezentacijama nagrade su uručili Ivan Bota, iz Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova, Matea Dorčić, pročelnica županijskog Upravnog odijela za turizam i pomorstvo te Siniša Marović, načelnik postirske općine.

Na završetku je, u ime organizatora, svima onima koji su doprinijeli da se dogodi još jedno svjetsko prvenstvo u branju maslina zahvalila Ivana Jelinčić, direktorica Turističke zajednice Postira.

- Svake godine nas iznova oduševljava pozitivna energija i puno emocija koje sa sobom donose i odnose sudionici ovog natjecanja. Zbog svega toga smo i ograničili broj reprezentacija i to sve zato da bi ovom događaju sačuvali dušu jer se upravo zbog toga brojne reprezentacije ponovno vraćaju - prisnažila je Ivana Jelinčić koja je od svih natjecatelja na svečanom zatvaranju nagrađena snažnim pljeskom

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. listopad 2024 19:10