StoryEditorOCM
OtociBIZNIS BEZ GRANICA

Splitska kustosica i supruga autora velebnog Tuđmanova spomenika kupila čak 4000 kvadrata zemljišta kultne tvornice

Piše Split SD
26. kolovoza 2024. - 11:32

Dugogodišnja kustosica u splitskoj Galeriji Meštrović Barbara Kovačić Domančić, supruga kipara Kuzme Kovačića, uplatila je gotovo 250 tisuća eura za zemljište od 4000 četvornih metara i zgradu od 76 kvadrata na Svetom Klementu, dijelu Paklinskih otoka ispred Hvara, koji su dio imovine "Dalmacijavina" u stečaju.

Riječ je o cijeni od nepunog 61 eura za četvorni metar kupljenih nekretnina.

Kovačić Domančić bila je jedna od dvoje sudionika na nedavno okončanoj prvoj javnoj dražbi spomenutih nekretnina za koje se natjecao i brodograditelj Luka Colnago sa svojom tvrtkom "Pakleni otoci", ali nije dao valjanu ponudu.

Objava rezultata javne dražbe uslijedila je nakon prošlomjesečnog izvješća Natalije Mladineo, stečajne upraviteljice splitskog "Dalmacijavina" u kojem se ističe da je žiro-račun tvrtke krajem lipnja bio blokiran u iznosu 12,39 milijuna eura, ali i da su u posljednjem tromjesečju isplaćene tražbine 525 od 556 radnika.

Prema objavljenom redoslijedu prisilnih naplata na žiro-računu, od pedesetak vjerovnika najviše, čak 6,7 milijuna eura, potražuje država na ime PDV-a, poreza i doprinosa, slijedi Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost s tražbinom od 1,27 milijuna eura pa "Sladorana" iz Županje i "Viro tvornica šećera" sa 1,01 milijun i 454.375 eura.

Upravo je Barbara Kovačić Domančić, žena hvarskih korijena i supruga hvarskog kipara koji je, među ostalim, izradio spomenik Franji Tuđmanu kod koncetrtne dvorane "Vatroslav Listinski" u Zagrebu, čvrsto je povezana i sa Splitom.

Budući da joj je otac kao povjesničar umjetnosti, konzervator i arheolog bio prvi kustos Galerije Meštrović nakon njezina osnivanja 1952. godine, i sama je živjela u velebnom kompleksu na Mejama, gdje je kasnije i profesionalno bila angažirana kao kustosica. Na sjednici Vlade održanoj prošlog četvrtka, Barbara Kovačić Domančić imenovana je novom predsjednicom Upravnog vijeća Muzeja Ivana Meštrovića.

O svojem životnom putu govorila je u intervjuu za Jutarnji list koji možete pročitati OVDJE.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. rujan 2024 16:13