StoryEditorOCM
Otociokončan natječaj

Splitska firma ušla u igru za poznatu jadransku atrakciju no njome će upravljati stari igrač. Iznos vrtoglavo skočio...

Piše Sandra Barčot
23. srpnja 2024. - 06:44

Domicilni „Nautički centar Komiža” i dalje će nastaviti upravljati Modrom špiljom, turističkim biserom na otoku Biševu, nadomak Visa.

O prirodnom fenomenu kojeg turisti obožavaju, u kojeg svi žele uploviti i uživati u nestvarnom remek-djelu prirode, tako će i nadalje voditi brigu gradsko komunalno poduzeće iz Komiže.

Splitsko-dalmatinska županija, preciznije Skupština u kojoj vlast participira 47 vijećnika, potvrdit će na sjednici 29. srpnja „Odluku o davanju koncesije na pomorskom dobru u svrhu organiziranja posjećivanja, razgledavanja i čuvanja Modre špilje”, koju je donijelo Stručnog povjerenstva, što znači kako će „nautički” i slijedeće desetljeće upravljati Modrom špiljom!

"Nautički" dobio novih 10 godina

Naknada za koncesiju, koja se uplaćuje godišnje te raspoređuje na tri jednaka dijela – prvi u lokalni, drugi u regionalni te treći u državni proračun, iznosi 51 tisuću eura godišnje!

To je onaj stalni dio, dok je varijabilni, promjenjivi 14,5 posto od prihoda ostvarenog obavljanjem djelatnosti i pružanja usluga na koncesioniranom području, što u apsolutnom iznosu za cijelo vrijeme trajanja koncesije iznosi nešto više od 7,8 milijuna eura.

Što se koncesioniranog područja tiče, ono je u obuhvatu 9.930 metra kvadratna od čega kopneni dio iznosi 4.079 m2 te 5.851 m2 morskog dijela, na otočiću Biševo, južno od grada Komiže.

image

Modra špilja

Cropix

Inače radi se o geomorfološkim spomenikom prirode i najvažnijim prirodnim fenomenom Geoparka "Viški arhipelag".

U natječajnoj dokumentaciji je i stavka planiranog iznosa ukupnog investicijskog ulaganja koji sa temelji na predviđenoj dinamici realizacije ulaganja u Studiji gospodarske opravdanosti i iznosi najmanje 635 tisuća eura.

Ulaganje u električni pogon

Precizirane su i mnoge druge stavke, među kojima izdvajamo neke od zabrane ili korištenja motornog pogona, uz prijedlog da se provede zamjena pogona brodica koncesionara s dizelskog na električni pogon, te se u tu svrhu predlaže i izgradnja održive punionice brodskih akumulatora na Biševu ili Visu.

Ujedno je u suradnji sa regionalnom javnom ustanovom More i krš, potrebno definirati prihvatni kapacitet Modre špilje, uz obvezu da istovremeno u špilji mogu biti samo dvije brodice sa posjetiteljima. Navedena su i druga postupanja, a sve u cilju zaštite Modre špilje, koju je 1884. godine otkrio bečki slikar Eugen barun Ransonnet, a njegovo otkriće označilo je početak turizma u Dalmaciji, budući je Modra špilja postala od tada nezaobilazna atrakcija Jadrana.

Od 1951. zaštićena je kao geomorfološki spomenik prirode. Ovu polupotopljenu morsku špilju naseljavaju brojni organizmi koji žive u polutami, te je u istraživanja 2019. godine u Modroj špilji zabilježeno čak 119 svojti morskih organizama od čega 5 zakonom strogo zaštićenih.

image

Turisti na Biševu

Nikola Vilić/Cropix

No, vratimo se u sadašnjost pa tek da podsjetimo – dvije su ponude pristigle za ovu koncesiju, koja je sigurno prihodovna jer mnogobrojni turisti pohode Vis i Biševo. Naime, tijekom prvih 10 mjeseci 2023. zabilježeno je 150 tisuća posjetitelja, pri čemu to nije ni bila rekordna godina.

Ponuda i splitske firme 

Pa osim dosadašnjeg koncesionara, gradske komiške tvrtke „Nautički centar Komiža” koje dvadeset godina upravlja špiljom, javila se na natječaj i privatna splitska firma „Cio”, na adresi Gundulićeva 32.

„Nautički” je ponudio stalni dio koncesijske naknade u iznosu od 51 tisuću eura godišnje, promjenjivi 14,5 posto ostvarenog prihoda što bi za deset godina bilo 7,7 milijuna eura, uz ukupno investicijsko ulaganje do 635 tisuća eura, što im je od Stručnog povjerenstva donijelo koeficijent od 77,70.

image

Modra špilja

Cropix

„Cio” je ponudio čak 198.600 eura stalnog dijela koncesije, godišnja uplata, uz promjenjivi dio od 7,2 posto što iznosi nešto više od 2 milijuna eura za cjelokupno razdoblje, te 615 tisuća eura ukupnog investicijskog ulaganja, što je na kraju ponuđaču osiguralo 76,58 koeficijenta.

Na biseru Jadrana se ilegalno zarađuje?! Koncesija istekla, a računi se i dalje izdaju... U igri i veliki poduzetnici

Odluka je donesena i koncesije ostaje u rukama starog-novog koncesionara, a usporedbi radi do sada je koncesija godišnja, stalna za Modru špilju iznosila 27.208 eura, dok je onaj promjenjivi dio bio 1,5 posto od ostvarenih prihoda. A o isteku koncesije 31. svibnja 2024. godine smo pisali kao i o naplati računa iako tada nije bilo odluke o nastavku konzumiranja koncesije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. rujan 2024 01:19