StoryEditorOCM
Otociza životno djelo

Pučišća nagradila svog sina, nadbiskupa i papinskog nuncija Nikolu Eterovića, priznanje umjesto njega preuzeo brat Pero

Piše Ivica Radić
2. listopada 2024. - 15:00
Nagradu za životno djelo za svog brata, nadbiskupa Nikolu Eterovića, preuzima njegov brat PeroSnimio: Ivica Radić

Zbog unaprijed preuzetih obveza nadbiskup i papinski nuncij u Njemačkoj, dr. Nikola Eterović, nije bio u mogućnosti biti nazočan dodjeli najprestižnijeg javnog priznanja općine Pučišća, a to je nagrada za životno djelo. Nadbiskup Eterović je stoga poslao pismo zahvale koje je na svečanoj sjenici Općinskog vijeća pročitao don Ivica Huljev, doskorašnji župnik Pučišća. On je svima zahvalio i obećao da će i nadalje u sklopu svojih mogućnosti, uz Božju pomoć, pomagati rodno mjesto i župu te je svim stanovnicima uputio Božji blagoslov. To je popraćeno snažnim pljeskom svih nazočnih. Umjesto njega nagradu je preuzeo njegov brat Pero Eterović. 

U obrazloženju odluke stoji kako je mons. Eterović najpoznatiji i najznačajniji Pučišćanin te prvi biskup u dugom povijesnom slijedu tog bračkog mjesta. Djelujući pri samom vrhu katoličke crkve nesebično je pomagao domovini Hrvatskoj na različite načine što je osobito došlo do izražaja za vrijeme Domovinskog rata. Bio je važan i za naše državnike koji su dolazili u Vatikan kao i za hrvatske hodočasnike kojima je uvijek bio na usluzi. Mnogi Pučišćani nose žive uspomene na hodočašće u Rim 1995. godine kada su zalaganjem svog nadbiskupa slavili svetu misu na grobu sv. Petra i u Hrvatskom zavodu sv. Jeronima te su sudjelovali u audijenciji kod pape Ivana Pavla Drugoga na kojoj ih je pozdravio na hrvatskom jeziku. U rodnom je mjestu promovirao četiri od svojih dvadeset knjiga napisanih na talijanskom, ukrajinskom i hrvatskom jeziku. 

Ovu nagradu Pučišćani su dodijelili svom sinu Nikoli Eteroviću u godini kada slavi 25. obljetnicu biskupskog ređenja koju je ovoga ljeta proslavio u župnoj crkvi misom zahvalnicom sa svojim Pučišćanima. Nadbiskup Eterović i njegova Pučišća vezani su, u svakom slučaju, nerazmrsivim nitima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. listopad 2024 15:12