StoryEditorOCM
Otocislastan mamac

Predstavljena poznata manifestacija u Starom Gradu; organizatori otkrili bogat program. Nastupa i naša poznata diva

Piše SPLIT SD
17. srpnja 2024. - 17:39

Tijekom održavanja festivala, starogradska uvala pretvorit će se u slikovitu pozornicu ispunjenu tradicijskim brodovima, a posjetitelji "Dana u Vali" osim uživanja u gastro delicijama, koncertima, izložbama i radionicama, doživjet će iskonski duh Mediterana i sve blagodati života uz more.

Ovaj tradicionalni festival brodova, mora i mornara ove će se godine u organizaciji Grada Staroga Grada, Udruge za promicanje hrvatske maritimne baštine "Cronaves" i Turističke zajednice Staroga Grada održati od 19. do 22. rujna 2024. po peti put.

image
Velimir Bešić

- Zemlja partner ovogodišnjeg izdanja Dana u Vali je Kraljevina Nizozemska, koja će na moru i na kraju predstaviti svoju maritimnu baštinu s posebnim naglaskom na 4 tradicijska plovila u moru. Oni čine tek dio flote od oko 60 tradicijskih plovila koji dolaze u organizaciji udruga koje se bave očuvanjem hrvatske pomorske baštine, a kojima će se pridružiti i slična plovila iz ostalih zemalja.

Tradicijske barke i ljudi koji o njima skrbe, doplovit će s cijelog Jadrana kako bi u Starom Gradu predstavili hrvatsku maritimnu i kulturnu baštinu, tradicijske zanate, kulinarska, ribarska, brodograditeljska i nautička umijeća - istakao je predsjednik "Cronavesa" Plamenko Bavčević.

Svu ljepotu upravo tih, brodograditeljskih i nautičkih umijeća, sudionici će predstaviti kroz isplovljavanja na promotivna jedrenja i veslanja, programe, izložbe i radionice, a sve će započeti svečanim mimohodom festivalske povorke uz predstavljanje svih sudionika te svoje veliko finale imati na već nadaleko poznatoj noćnoj paradi "Ples jedara i svijetla".

image
TZ Stari Grad

Ovogodišnje izdanje Dana u Vali na legendarnom trgu Tvrdalju, ponudit će i nekoliko koncerata koji će oduševiti sve goste koji vikend od 19. do 22. rujna rezerviraju za boravak u Starome Gradu na otoku Hvaru, a onaj centralni planiran je za subotu navečer kada će nastupiti neponovljiva glazbena diva Doris Dragović.

Važno je naglasiti kako će kulturno zabavni programi biti bogati svih dana manifestacije te primjereni ovoj vrsti događaja. Što se edukacijskih sadržaja tiče, oni će posebno biti usmjereni prema djeci, a poseban naglasak će biti na ribolovnim i drugim morskim vještinama te sportovima.

Dani u Vali će u ovogodišnjem izdanju imati obogaćen gastronomski program i ponudu, promovirajući projekt "Dalmatinska marenda" koji je pokrenula Turistička zajednica Splitsko-dalmatinske županije na čelu s direktoricom Ivanom Vladović. Ugostitelji Staroga Grada najavljuju kako će svih dana trajanja ove manifestacije gostima i sudionicima pripremati autohtonu "spizu", uz autentične dalmatinske sastojke i po popularnim cijenama koja će vas vratiti u neka zaboravljena vremena.

U petak će biti organizirano i natjecanje u pripremi "Dalmatinske marende" na koje će svoje umijeće moći pokazati i amateri, a ne samo profesionalni kuhari, a sve s ciljem približavanja domaće spize gostima koji traže nešto posve autentično.

image
TZ Stari Grad

Za kraj, gradonačelnik Staroga Grada, Antonio Škarpa u ime organizatora je istakao kako ga raduje što su Dani u Vali prepoznati u Splitsko-dalmatinskoj županiji, Hrvatskoj turističkoj zajednici te resornim ministarstvima RH, kao izniman događaj značajan za adekvatno promoviranje hrvatskog turizma i maritimne baštine. Posebno je naglasio kako cijeni i izniman doprinos kao i odaziv za sudjelovanje od strane svih udruga i brodara od Istre do juga Hrvatske, jer oni su sa svojim vještinama i iskustvom koje prenose na mlade, ujedno i najvrjedniji dio ove manifestacije.

Dani u Vali i u svom petom izdanju nastavljaju nuditi šarm sličnih iako većih manifestacija u Morbihanu ili Brestu, stalno se oplemenjujući novim sadržajima, ali uvijek vezanim uz more i mediteranski način života. Gosti Staroga Grada koji pravovremeno osiguraju smještaj, ispreplest će se i na moru i na kraju s pomorcima i njihovim brodovima kroz morsku spizu, glazbu koja slavi more, uživajući u životu uz more.

image
Andrina Luić
image
TZ Stari Grad
image
Velimir Bešić
image
Velimir Bešić
image
Velimir Bešić
image
Velimir Bešić
image
Velimir Bešić
image
TZ Stari Grad
image
Boško Lučev
image
Andrina Luić
image
Boško Lučev
image
Boško Lučev
image
Boško Lučev
image
Boško Lučev
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. rujan 2024 14:24