StoryEditorOCM
OtociDOBRO SE ZAVRŠILO

‘Oliver‘ uplovio u luku, putnici izlaze s broda, pjevaju Oliverove pjesme. Evo i fotografije uplovljavanja!

Piše Sandra Barčot, Frano Kiso, SPLIT SD
25. srpnja 2024. - 14:51

NOVO: 

- Putnici nam javljaju da su uplovili u luku, izlaze s broda, pjevaju Oliverove pjesme...  Fotografiju uplovljavanja i iskrcaja nam je poslao Vladimir Mušicki. 

image

M T

image

Fotografija uplovljavanja koju nam je poslao čitatelj

Vladimir Mušicki

PRIJE:

- Posada broda je uspjela osposobiti jedan motor, došli su nadomak Vela Luke, međutim kako pokazuje Marine traffic, brod je opet nakratko stao. Nalazi se svega nekoliko milja od Vele Luke. 

image

MT - Stanje u 19 sati i 32 minute

image

MT - Stanje u 19 sati i 32 minute

image

MT - Stanje u 19 sati i 32 minute

Naša novinarka Sandra Barčot je stupila u kontakt s putnicima, ali i posadom koji su joj rekli da je ‘Oliver‘ uspio upaliti motore u 18.30 sati i ponovno je zaplovio samostalno put Vela Luke. Trenutno vozi 9 milja i već je nadomak Privale. 

Situacija se smirila. Većina putnika je otišla na gornje palube budući da u salonu ne radi klimatizacija. Putnici s kojima smo kontaktirali izuzetno hvale posadu Olivera i kapetana koji su im u par navrata donosili hranu i vodu, te su smirivali ljude i odgovarali na njihove upite.

image

I na Marine trafficu se vidi kako je brod krenuo put luke... (stanje u 18:50 sati)

Vjeruje se da bi trajekt mogao samostalno uploviti u Vela Luku. Kao ‘rezervni plan‘ i dalje se spominje remorker koji će, ako bude potrebe, otegliti brod do luke. 

image

č i t a t e lj i

image

č i t a t e lj i

image

č i t a t e lj i

Trajekt Oliver koji je iz Splita isplovio jutros u 10:30 pokvario se i već satima se pluta nedaleko od Vela Luke.

- Danas je trajekt Oliver isplovio u svojoj redovnoj liniji prema Veloj Luci. Ali tijekom plovidbe došlo je do tehničkog kvara. Negdje oko pola sata smo pokušavali riješiti taj kvar, privremeno smo to i uspjeli, ali ponovno se dogodio tehnički problem.

image

Č i t a t e lj i

I to traje i dalje... Mi intenzivno pokušavamo riješiti situaciju kako bi što prije dovezli trajekt Oliver do Vele Luke. Unajmili smo remorker koji bi putnike trebao do 19 sati dovesti u luku.

Putnici koji su na trajektu, a idu za Lastovo trebali su presjedati iz jednog trajekta za drugi. Bez obzira u koji sat Oliver bude došao u Velu Luku, putnici će biti prevezeni s trajektom Korčula ili Bartol Kašić do svojih destinacija. 

image

Č i t a t e lj i

Jadrolinija će pokriti sve troškove i još se jednom zahvaljujem svim putnicima na razumijevanju - kazala je koordinatorica plovnog područja od Splita do Dubrovnika Jelena Ivulić novinarima. 

Novinari su je pitali što će biti s koncertom koji se trebao sutra održati na trajektu Oliver tijekom plovidbe u Velu Luku ususret koncertu Trag u beskraju koji je pak planiran u ponedjeljak. 

- Kad dobijemo detaljne informacije o kvaru vidjet ćemo što će biti sa sutrašnjim rasporedom plovidbe prema Veloj Luci. Kvarovi se rješavaju, a detaljnije informacije ćemo objaviti sutra - navela je Ivulić uz podatak da se na brodu trenutačno nalazi 340 putnika, a u vrijeme pisanja ovog teksta bio je udaljen 6 milja od trajektne luke.

PRIJE: 

Jadrolinijin trajekt "Oliver" trenutno pluta u Korčulanskom kanalu, a portal Dalmacija danas piše kako im je iz Jadrolinije rečeno da je pretrpio tehnički kvar. Kasnije su doznali i da je ostao bez oba motora te je potpuno van funkcije.

Trajekt "Oliver" bio je na putu prema Veloj Luci, a iz Jadrolinije javljaju da je tijekom tog putovanja doživio čak dva kvara.

Prema stranici MarineTraffic, može se vidjeti kako je brod oko 15 sati zapeo između Korčule i Hvara, odnosno Visa te da pluta minimalnom brzinom od 1.2 čvora.

image

Pozicija trajekta ‘Oliver‘

MarineTraffic

U međuvremenu smo dobili i službenu informaciju ‘Jadrolinije‘ i evidentno je da će brod zaploviti tek pomoću tegljača.

- Jadrolinija radi na dovođenju remorkera. Brod se nalazi blizu Vela Luke te će se za obalom nastaviti rješavanje tehničkog problema. Putnicima se ispričavamo na neugodnostima i zahvaljujemo na razumijevanju - javlja Marija Zaputović Mavrinac, glasnogovornica tvrtke.

Kako doznajemo, ‘Brodospasov‘ tegljač Altair je iz Trogira zaplovio prema pokvarenom plovilu kako bi ga udaljio s pučine i doteglio do obale.

- Na trajektu ‘Oliver‘ danas su imali problema s hlađenjem motora. Problem su nastojali otkloniti u plovidbi, no bez uspjeha. Trajekt je ostao bez pogona jer se pregrijavao i pomoćni motor, no nakon nekog vremena situacija se stabilizirala te se ‘Oliver‘ zaputio put Vela Luke - javlja Dalmatinski portal.

Kratak presjek

Podsjetimo, brod se pridružio floti koncem prošle godine, prvotno ime mu je bilo "Vela Luka" i kupljen je u Grčkoj za 12 milijuna eura. Onda su ga preimenovali u "Oliver" na prijedlog Hrvatske glazbene unije i trebao je premijerno putovanje imati 10. travnja, no nakon pregleda inspekcije ipak nije isplovio iz brodogradilišta.

Nacional je objavio kako su inspektori sigurnosti plovidbe riječke kapetanije ustanovili da brod nema tzv. "emergency diesel generator", odnosno dizelski generator koji se automatski uključuje u slučaju nužde i daje struju brodskim sustavima u situaciji koja je kritična za sigurnost plovila i putnika.

U javnosti se i prije toga govorilo da taj brod star 27 godina nije dobar, da ima mnoge mane, a i Hrvatski registar brodova upozoravao je Jadroliniju da se takvi brodovi ne kupuju.

image

Pogled s trajekta "Oliver"

Paun Paunović/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
31. kolovoz 2024 00:58