StoryEditorOCM
Otocislučaj Budihovac

Podignuta optužnica protiv Andre Slavića i Josipa Mijića zbog devastacije trećine otoka: ‘Odakle penzioneru novac?‘

Piše Marko Didić
17. srpnja 2024. - 15:08

Nakon niza napisa po medijima, u čemu je prednjačio naš list, Općinsko državno odvjetništvo u Splitu podignulo je optužnicu protiv Andre Slavića i vlasnika "Građe Solin" Josipa Mijića. Optuženi su zbog bespravne gradnje na otočiću Veli Budihovac kod Visa.

Ovu temu nehotično je načeo predsjednik Milanović kad je prošlog ljeta posjetio restoran Andre Slavića na tom otoku, a koji se nalazi u kući koja je vlasništvo Gorana Krivića i Ivana Pavićevića, o čemu su naše novine višekratno pisale.

Slavić i Mijić su, kako stoji u optužnici, po prethodnom dogovoru od 2014. do 2021., da bi obavljali turističku djelatnost, krenuli u zajedničku akciju kako bi bespravnom gradnjom turističkih objekata na javnom i pomorskom dobru u vlasništvu RH za sebe pribavili korist. Tu turističku djelatnost obavljali su unutar 100 metara od obalne crte u zaštićenom obalnom području izvan građevinskog područja.

image

Andro Slavić

Nikola Vilić/Cropix

To su radili suprotno odredbama prostornog plana Grada Visa, bez pravomoćne građevinske dozvole na lokaciji Podstražje, dijelu UNESCO-va globalnog geoparka Viški arhipelag, te su gradnjom obuhvatili 101.939 četvornih metara ili 32,22 posto otoka. Izgradili su glamping naselje betonskih temelja i šest glamping zgrada priključenih na infrastrukturu, dva servisna objekta, dvije kućice, dvije tipske zgrade s razmjerno velikim horizontalnim sjenilima, jednu makadamsku cestu, mul i nasip na nekoć prirodnoj plaži. Time su prouzročili štetu RH u točno neutvrđenom iznosu. Državno odvjetništvo za Slavića traži godinu dana bezuvjetnog zatvora, a za Mijića dvije godine jer je već uvjetno osuđen za bespravnu gradnju i skidanje službenog pečata na Mihovilovoj širini.

Obrana šutnjom

Slavić se na ispitivanju branio šutnjom i tvrdio da nema nikakve veze s gradnjom na Budihovcu, a Mijić je tvrdio da pak on nema nikakve veze s gradnjom na Budihovcu. Priložio je Slavićevu ovjerenu izjavu kod javnog bilježnika u kojoj Slavić navodi kako je on jedini i isključivi investitor gradnje, a Mijić se uključio tek nakon što su izvedeni svi radovi te je o osobnom trošku započeo s demontažom svih montažnih objekata na otočiću.

image

Brod ‘Krka‘

Privatni album

– To nije istina jer Mijić i ove sezone radi punom parom, a neka se ispita vlasnika broda "Krka", koji je prevozio sav materijal dok se otok devastirao. Tada će se vidjeti da iza svega stoji Mijić, a ne Slavić. Odakle jednom penzioneru kao što je Slavić novac za takvo što? – govore nam Višani, koje ovaj slučaj itekako zanima jer to što se događalo na Budihovcu ne bi dopustile vlasti ni u Mozambiku ili Tanzaniji.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. rujan 2024 22:30