StoryEditorOCM
OtociGORNJE SELO

Oganj svetoga Ivana liječi noge i tjera štringe! Šolta večeras gori, ali srećom ne zbog požara: ‘Ovo je drevni običaj‘

Piše Damir Šarac
23. lipnja 2024. - 22:28

Dalmacija je večeras u plamenu! Srećom ne zbog požara, nego se po gradovima i malim mjestima pale tradicionalni svitnjaci - krijesovi užežin blagdana svetoga Ivana Krstitelja. Ovaj je običaj drevan, slavenski, vezan uz ljetni solsticij, kad je dan u godini najduži, a preuzet je u kršćanstvu: dok stari i mladi preskaču veliku vatru izvikuju riječi: „Od Ivana do Ivana, od vode do vode, da me noge ne bole!“

image

Preskakanje vatre užežin Svetoga Ivana u Gornjem Selu na Šolti

Lukša Bratim/

Vatre se pale ispred crkava, ali i po uzvišenim mjestima i brdima i da je prije stotinjak godina bilo dronova, Dalmacija bi sigurno bila snimljena u nevjerojatnom osvjetljenju. Danas se običaj zadržao većinom u središtima manjih mjesta koja slave svetoga Ivana Svitnjaka, a zbog zapuštenih poljoprivrednih površina nije pametno paliti vatre po okolnim brdima.

image

Goripojani peku srdele užežin sv. Ivana

Lukša Bratim/

U kršćanstvu vatra simbolizira svjetlo Kristovo, dar života, pobjedu života nad smrću, pobjedu svjetlosti nad tamom.  A moguće, vjerovao je puk, da će pomoći i kod bolnih nogu. Ali i kod vještica, jer se u skoku također klicalo: "Od Ivana do Ivana, da me noge ne bolu, da me štringe ne moru!"

image

Goripojani i gosti slave sv. Ivana Krstitelja

Lukša Bratim/

Veli oganj zapaljen je i preskakao se pred Bratskom kućom i crkvom sv. Ivana Krstitelja u Gornjemu Selu na Šolti, gdje se nakon procesije s kipom mjesnog zaštitnika okupilo mnoštvo, a s kampanela su dugo udarala zvona. I pojeli su Goripojani i njihovi gosti, popili, zapivali. I tako stotinama godina - od Ivana do Ivana.

image

Slavlje užežin blagdana sv. Ivana

Lukša Bratim/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. lipanj 2024 22:49