StoryEditorOCM
OtociPREDIVNO

Održana makarunada u Žrnovu na Korčuli. Pogledajte veselu atmosferu, doznali smo i recept za ovo tradicionalno jelo...

Piše Split SD
18. kolovoza 2024. - 19:32

Na ovogodišnjoj 15. Žrnovskoj makarunadi prodan je rekordan broj porcija i više od 230 kilograma ručno rađene tjestenine. Nakon dvije pandemijske godine, Žrnovska makarunada 2022. okupila je na tisuće ljudi, gužva je iznenadila i posjetitelje i organizatore, odnosno članove udruge Žrnovski makaruni. Na Domu u Kampušu osjećali su se mirisi tradicionalnog šuga od govedine, a u velikim kotlima na živoj vatri kuhali su se makaruni. 

image
Privatni Album/

Kako bi izbjegli neviđene gužve i dugo čekanje u redu, prošle godine su s podjelom porcija započeli već u poslijepodnevnim satima. Prodali su čak 60 porcija više nego rekordne 2022. godine. Prošle nedjelje prodano je nevjerojatnih 1377 porcija unatoč činjenici da je tanjur makaruna dosegnuo cijenu od 10 eura.

Za ovogodišnju Makarunadu pripreme su tekle cijelu godinu, a posljednja dva mjeseca još intenzivnije. Dok su vrijedne Žrnovke neumorno vrtjele makarune, muški članovi udruge također su zasukali rukave te su ubrali pedeset bremena šume za oganj na boćalištu gdje su se makaruni kuhali na otvorenoj vatri u pet velikih kotlova. Osim tradicionalnih makaruna, posjetitelji su dobivali i fetu domaćeg kruha s moračom kojeg tradicionalno ispeku i doniraju žrnovske obitelji. Članice Lige protiv raka Korčula-Pelješac-Lastovo-Mljet svake godine frigaju i prikle.

Žrnovski makaruni tradicionalno su jelo koje se stoljećima priprema u bajkovitom selu Žrnovu udaljenom tek nekoliko kilometara od Korčule. Kako su nam ispričale stare Žrnovke, treba zamijesiti tijesto od brašna, ulja, vode i jaja i svaki makarun ručno zavrtjeti oko drvenog ražnjića.

image
Privatni Album/

Pravi je makarun elegantan, ne prevelik, ali ne ni malen. Kaže se da "makarun va da te hvasne!", odnosno kad ga jedeš da su ti puna usta. Uz ručno rađenu tjesteninu, tradicionalna receptura podrazumijeva govedinu za umak i to štrakul, najmekši dio isjeckan na kockice. Koliko mesa – toliko i kapule, onda pažljivo šufigavanje, pa domaće pamidorice i pažljivi omjer začina. Nudila se i vegetarijanska verzija sa šalšom od domaćih pamidorica.

Glavni cilj Makarunade je ponuditi izvorno jelo u mjestu u kojem je nastalo po promotivnoj cijeni uz komad domaćeg kruha s moračem. Priča o Makarunadi počinje 2007. godine kad su članovi Crvenog križa ispred Doma kulture u Žrnovu prikupljali sredstva u humanitarne svrhe. Skuhali su i prodali 20 kilograma makaruna. Ta brojka danas zvuči naivno, ali Makarunada je rasla godinama, skok se nije dogodio preko noći.

image
Privatni Album/

Makarune su godinama pripremale četiri ekipe Kampuš, Postrana, Prvo selo i Tri žala, odnosno četiri žrnovska zaselka, s više od 200 članova udruge i volontera. Budući da je već 2019. godine bilo jasno da žrnovski gastro događaj privlači sve veću pozornost, sve su se ekipe udružile i započele sa zajedničkim pripremama još u zimskim mjesecima.

I ove su godine folklornim nastupom manifestaciju uveličali KUD Mišnjice iz Žrnova, a okupljene je zabavljao kultni Trio Marinera, fešta je potrajala dugo u noć. Prije nego su prve porcije bile spremne, u Kampušu je tradicionalno održana radionica izrade makaruna naziva "Učini sam pijat žrnovskih makaruni"  kako bi posjetitelji mogli u ovom jelu uživati u svojim dalekim domovima.

image
Privatni Album/

- Ponosni smo na našu 15. Žrnovsku makarunadu! Skuhati 1377 porcija makaruni na otvorenoj vatri i ovim ljetnim temperaturama bilo je izazovno, ali uspjeli smo. Važno nam je da naši posjetitelji nose svojim kućama jedno nezaboravno iskustvo koje se zasigurno ne može svugdje doživjeti. Naše aktivnosti nisu usmjerene samo na makarunadu, sudjelujemo u brojnim događanjima tijekom godine, uglavnom humanitarnog karaktera. Posebna zahvala ide našem don Robertu Karačiću koji nas za nekoliko dana napušta, a koji je i ovaj put pokazao koliko mu značimo - napisala je Fani Duhović na stranicama udruge. 

Posebne zahvale uputili su Gradu Korčuli i gradonačelnici Niki Silić Maroević na pokroviteljstvu kao i TZG Korčule koja je davno prepoznala potencijal Makarunade kao i mjesnim odborima Žrnovo i Postrana koji dišu kao jedan kad su zajedničke manifestacije u pitanju te UO Atrij iz Žrnova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. rujan 2024 02:02