StoryEditorOCM
OtociTANJA BUŠTA

Neviđen potez dalmatinske gradonačelnice: sama sebi skresala plaću za čak 50 posto, evo kakva je nevolja na to natjerala

Piše Dalmacija SD
3. kolovoza 2024. - 11:00

Korčulanski vijećnici u petak navečer su na hitnoj sjednici odobrili kratkoročno zaduženje od 2,5 milijuna eura, od čega će se nakon izgubljenog sudskog spora vlasnicima zemljišta na predjelu Kalac, izvlaštenih još prije gotovo 40 godina, u doba tadašnje Jugoslavije, isplatiti 2,3 milijuna eura naknade.

Tvom odlukom izbjegnuta je ovrha lokalne "blagajne", ali i prodaja gradske imovine. Gradonačelnica Nika Silić Maroević (SDP) naglasila je kako će se kredit realizirati u najkraćem mogućem roku, za desetak dana.

Riječ je o zajmu Hrvatske poštanske banke na rok od godinu dana uz kamatnu stopu od 3,9 posto. Graađani će ga posredstvom lokalne vlasti vratiti u 12 rata, od čega će prvih pet obroka iznositi po 50 tisuća eura, a zatim šest po 100 tisuća eura te u posljednjoj rati - 1,3 milijuna eura.

Prva žena Korčule je ranije na društvenim mrežama objavila kako će se "kreditom omogućiti daljnje funkcioniranje Grada, realizacija projekata i ispunjavanje obveza".

- Iako nam zaduženja ovakve vrste nisu jednostavna, ovo je bilo jedino zakonsko rješenje kojim će se izbjeći kolaps i posljedice desetljetnog nečinjenja i guranja pod tepih - istaknula je Silić Maroević i dodala kako "ima obećanje Vlade da će se pronaći način kako obeštetiti Grad".

- U zadnjoj izmjeni zakona uklonjen je članak kojim se to jamči lokalnim jedinicama. Ostalo je na "nastojanju i obećanju". To bi nam uvelike olakšalo vraćanje zaduženja, da ne govorim da bi se nekako pravda zadovoljila - rekla je Silić Maroević nakon zasjedanja korčulanskog parlamenta na kojem je usvojen je i zaključak kojim se, zbog trenutne situacije, plaća gradonačelnice umanjuje za 50 posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. rujan 2024 05:09