StoryEditorOCM
Otocipostupak u tijeku

Inspekcija nakon našeg teksta zabranila radove na bespravnoj zgradi na Čiovu! Ilegalna gradnja slučajno se otkrila...

Piše SPLIT SD
17. srpnja 2024. - 22:05

Prije gotovo tri tjedna u "Slobodnoj" je objavljen tekst o bespravnoj gradnji na Čiovu, točnije na području općine Okrug Gornji. Tom prilikom cijeli slučaj prijavljen je Državnom inspektoratu (DIRH), a na adresu redakcijske e-pošte u ponedjeljak smo zaprimili informacija da je inspekcija Državnog inspektorata obavila očevid na temelju kojeg je pokrenut upravni inspekcijski postupak i naređena je obustava građenja.

- Obavještavamo Vas kako je građevinska inspekcija Državnog inspektorata obavila očevid na predmetnoj lokaciji temeljem kojeg je pokrenut upravni inspekcijski postupak i naređena je obustava građenja.

Inspekcijsko postupanje je u tijeku - napisali su iz DIRH-a.

Na Čiovu niče zgrada sa 16 stanova. Usred ljeta i - bez građevinske dozvole. Investitori mole Boga da inspektori ne dođu

Podsjetimo, dojavu o radovima na dva sporna zemljišta dobili smo od stanovnika mjesta jer su na radovi obavljani u periodu kada za većinu mjesta na snazi zabrana građenja u sezoni. No, na kraju smo otkrili da zabrana obuhvaća južnu stranu ulice, ali ne i sjevernu na kojoj se zemljište i nalazi. Dakle, zabrana radova nije ih obuhvaćala.

Sasvim slučajno, slijedeći informacije koje smo dobili od stanovnika, shvatili smo da za tu lokaciju još uvijek nije izdana građevinska dozvola, a na parcelama se već radilo, i to na cijelom obuhvatu dva zemljišta na kojima bi u budućnosti trebala biti zgrada od 16 stanova. Iskopana je građevinska jama za budući objekt, obavljeni su i pripremni radovi za armiranobetonsku konstrukciju, a dizalica je već postavljena uz bok gradilišta.

image
Nikola Vilić/Cropix

Razlog postojanja dvije parcele, umjesto jedne, također je nedostatak građevinske dozvole. Naime, katastarski uredi ne dopuštaju parceliranje, odnosno cijepanje postojećih ili formiranje novih parcela, bez pravomoćne građevinske dozvole.

Kako je navedeno na Informacijskom sustavu prostornog uređenja, zahtjevi za izdavanje građevinskih dozvola poslani su 2. travnja 2023. godine za česticu 1035/40 i 7. prosinca 2023. godine za česticu 1035/42. Uz njih za sada nije naveden datum zaprimanja urednog zahtjeva, što znači da svi dokumenti potrebni za izdavanje dozvola još nisu zaprimljeni u trogirskoj ispostavi županijskog Upravnog odjela za graditeljstvo.

Da građevinske dozvole nisu izdane, iako su zahtjevi poslani još prošle godine, potvrdili su nam tada i iz Upravnog odjela za graditeljstvo Splitsko-dalmatinske županije.

image
Nikola Vilić/Cropix

- Na predmetnim česticama podneseni su zahtjevi za izdavanje građevinskih dozvola i oni su u obradi. Na čestici broj 1035/40 zatražena je dopuna dokumentacije, a na čestici 1035/42 zahtjev još nije pregledan - potvrdio nam je tada pročelnik županijskog resora Mario Radevenjić.

Ostaje za vidjeti što će DIRH utvrditi tijekom inspekcijskog postupka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. rujan 2024 09:08