StoryEditorOCM
Otociu nedjelju

Nadbiskup Eterović slavi 25 godina biskupskog ređenja u svojoj rodnoj župi. Otkrit će i tajne diplomacije Svete stolice

Piše Ivica Radić
19. srpnja 2024. - 17:58

Predstavljanjem knjige "Moć diplomacije" i svečanom misom zahvalnicom apostolski nuncij u u Njemačkoj nadbiskup Nikola Eterović proslavit će u svojoj rodnoj župi u Pučišćima na Braču 25. obljetnicu biskupskog ređenja.

U subotu će se u župnoj crkvi u 20 sati predstaviti njegova nova knjiga "Tiha moć. Diplomacija Svete Stolice", objavljena u izdanju Kršćanske sadašnjosti. O knjizi će kazivati Josip Vrandečić, Nikola Bižaca i Željko Tanjić.

Završnu riječ zahvale imat će sam autor. Diplomacija Svete Stolice obuhvaća širok splet odnosa i aktivnosti Katoličke crkve s državama i međunarodnim organizacijama i institucijama. Neke su od njih opisane u ovoj knjizi koja bi htjela biti tek svojevrsni uvod u bolje razumijevanje naravi i načina djelovanja Svete Stolice u kontekstu međunarodne zajednice, kao i u odnosima s pojedinim državama.

Životni put

U povodu srebrenog biskupskog jubileja nuncij Eterović slavit će u nedjelju u župnoj crkvi misu zahvalnicu u 10 sati i to u istoj onoj crkvi u kojoj je kršten, pričešćen, krizman i u kojoj je slavio svoju prvu svećeničku i biskupsku misu. U 25 godina biskupstva služio je trojici papa: svetom Ivanu Pavlu II., Benediktu XVI. i Franji.

Za svećenika Hvarske biskupije zaređen je 1977. godine, a za biskupa 10. srpnja 1999. godine u katedrali sv. Stjepana I., pape i mučenika, u Hvaru po rukama tadašnjega državnoga tajnika Svete Stolice kardinala Angela Sodana.

Papinskim nuncijem u Njemačkoj imenovan je 2013. godine, a prije toga, od 2004. do 2013. godine obnašao je službu tajnika Biskupske sinode u Rimu. Godine 2009. papa Benedikt XVI. imenovao ga je prvim naslovnim nadbiskupom Cibalae, današnjih Vinkovaca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. rujan 2024 20:40