StoryEditorOCM
OtociTRADICIONALNO

Na ovogodišnjem potezanju Mrduje sudjelovalo preko 300 brodica! Doznali smo hoće li ove godine biti bračka ili šoltanska

Piše Split SD
21. srpnja 2024. - 20:28

Mrduja je, otočić na pola puta između Brača i Šolte, koji stražari nad Splitskim vratima i jednom na godinu postaje predmetom bodulskog natezanja između Šoltana i Bračana. Na taj dan Milnarani povežu svoje, a Stomorani svoje brodice: pasare, leute, glisere i koće, pa vuku svatko na svoju "bandu"…

image

Potezanje Mrduje 2024.

Hrvoje Gabrić/

Nakon spektakularnog "Mrduja wine festa" i večeri sportskog natjecanja "Užežina Mrduje", veliko finale trodnevnog Mrduja Festa, održano je u subotu, 20. srpnja. Na ovogodišnjem potezanju okupilo se preko 300 brodica, a Mrduju su ove godine povukli dišpetožasti Bračani!

image

Potezanje Mrduje 2024.

Hrvoje Gabrić/

Bračani su osvojili simboličan posjed nad Mrdujom na godinu dana, a sam čin potezanja Mrduje je svjedočanstvo samoironičnog otočkog humora.

Budući da se ni ove godine Mrduja nije pomakla, za pobjedu se bodovao broj brodica sa svake strane. Kako bi natjecanje bilo što pravednije, ali i neizvjesnije, na komandnom brodu su se održala natjecanja na kojima su Šolta i Brač osvajali dodatne bodove. U neizvjesnom odmjeravanju snaga Mrduja je ove godine pripala Bračanima.

image

Potezanje Mrduje 2024.

Hrvoje Gabrić/

Pobjednik je proglašen u večernjim satima u Milni. Prošlogodišnji pobjednik, predstavnik Šoltana načelnik Nikola Cecić Karuzić, svečano je uručio milnarskom načelniku Frani Loziću posjedovni list otočića Mrduje. Uslijedila je fešta do dugo u noć uz odlično raspoloženog Mladena Grdovića i B Bend.

image

Potezanje Mrduje 2024.

Hrvoje Gabrić/

Ova manifestacija postala je prepoznatljiva turistička atrakcija, poseban doživljaj za sve koji sudjeluju u njoj. Na kraju i nije do toga tko pobijedi, već do zajedništva i vrhunske atmosfere koja se može doživjeti samo na omiljenoj bračko-šoltanskoj manifestaciji.

Legenda o Mrduji

Za Milnu je vezana legenda koja pripovijeda da su Milnarani, kad su se domogli novca, poslali nekoliko svojih bogatih trgovaca u Mletke da – kupe pamet. Mletački trgovac im je dao jednu tikvicu koja je bila dobro začepljena i naložio da je na trgu pred Milnaranima otvore, da pamet polako dopre svima. No, oni su je prisvojili za sebe, sklonili na Mrduju, otvorili i – ugledali miša! Počeli su vikati: "ajme, pobjegla nam je pamet, što ćemo napravit?" Potom su odlučili biti fer, povući otočić Mrduju u milnarsku valu, pa će pamet polako izlaziti i dobit će je svi.

Mještani su spremno prihvatili prijedlog, uzeli veliki konop, opasali otočić i počeli potezati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. rujan 2024 14:18