StoryEditorOCM
Otocisrebrni jubilej

Već je 42 godine u diplomaciji Svete Stolice, a u svojoj je rodnoj župi proslavio 25 biskupske službe. Svi su došli...

Piše Ivica Radić
22. srpnja 2024. - 13:55

Svečanom misom zahvalnicom Apostolski nuncij u Njemačkoj nadbiskup Nikola Eterović proslavio je u svojoj rodnoj župi u Pučišćima na Braču 25 godina biskupske službe.

U zahvalnom euharistijskom slavlju sudjelovali su nadbiskupi Petar Rajič, apostolski nuncij u Italiji i San Marinu, Ante Jozić, apostolski nuncij u Gruziji i Armeniji, te biskupi dubrovački Roko Glasnović, šibenski Tomislav Rogić, hvarski Ranko Vidović, umirovljeni splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić i Ante Ivas, umirovljeni šibenski biskup.

image
Ivica Radić

Bili su tu i brojni svećenici te vjerničko mnoštvo, a nadbiskup Eterović je svoj srebreni jubilej slavio u župnoj crkvi sv. Jeronima, istoj onoj u kojoj je kršten, pričešćen, krizman i u kojoj je slavio svoju prvu svećeničku i biskupsku misu. Na početku je pročitana čestitku koju je papa Franjo uputio svom apostolskom nunciju Nikoli Eteroviću u prigodi njegovog srebrenog biskupskog jubileja, a to je u crkvi popraćeno snažnim pljeskom.

Čestitke su još uputili kardinal Josip Bozanić i splitsko makarski nadbiskup Zdenko Križić.

Srebrenom slavljeniku je u ime pučiške župne zajednice čestitke i riječi zahvalnosti uputio župnik don Ivica Huljev kazavši kako ga cijene i doživljavaju kao svog uzornog člana. Iako obnaša odgovornu i zahtjevnu službu uvijek kad mu prilike dopuste stigne u svoje rodno mjesto i aktivno sudjeluje u širenju Božje riječi.

image
Ivica Radić

To najbolje svjedoči kako su nadbiskup Eterović i pučiška župa nerazmrsivo spleteni. Tom prigodom u znak sjećanja župnik Huljev uručio mu je brončani lik sv. Jurja, bračkog zaštitnika, rad Duje Botterija, umjetnika sa pučiškim korijenima.

Nuncij Eterović se u homiliji osvrnuo na 25 godina biskupske službe tijekom koje je služio trojici papa: Sv. Ivanu Pavlu II., Benediktu XVI. i Franji. Naglasio je da je tijekom pontifikata svakoga od njih imao različitu službu, ali je riječ o tri velika svjedoka ovoga vremena. Također, istaknuo je probleme s kojima se suočava današnje suvremeno društvo, kao i Crkva u Njemačkoj.

image
Ivica Radić

Pritom je iskazao zahvalnost Bogu na daru vjere i služenja Katoličkoj Crkvi. Molio je i za pravedni mir u Ukrajini kazavši kako ga „srce i duša bole kada vidi što se događa u zemlji u kojoj je bio apostolski nuncij“ i koju je pohodio i sveti Ivan Pavao Drugi. Njegovo je biskupsko geslo „Krist je zaglavni kamen“ pa je u svojoj propovijedi pojasnio:

- Mi smo ovdje u Pučišćima rođeni u mjestu kamena, na kamenu, i to je simbolika čvrste stijene kao temelja naše vjere i kršćanskoga života.

Pri završetku se slavljeniku u ime trootočne biskupije obratio hvarski biskup Ranko Vidović te je uz čestitke, zahvale na plodovima njegovog života i rada te prigodni dar uskliknuo „Do Božje volje, živjeli!“.

Na završetku je nuncij Eterović svima udijelio svoj nadbiskupski blagoslov. Na ulazu u crkvu nadbiskupa Eterovića je pozdravila limena glazba dok je pod svetom misom pjevao mješoviti župni zbor pod ravnanjem časne sestre Danijele Mihić.

image
Ivica Radić

Dan ranije je predstavljena nova knjiga, četvrta po redu, nuncija Eterovića “Tiha moć. Diplomacija Svete Stolice”. Tri su područja njegova djelovanja opisana u knjizi: društvena i crkvena situacija u Ukrajini, diplomatski odnosi svete Stolice i Njemačke, važnost biskupske sinode u promicanju sinodalnosti u Katoličkoj crkvi. Autor prikazuje i ulogu Ivana Pava II u padu Berlinskog zida i u priznanju Hrvatske.

Istodobno ističe i aktualne izazove Katoličke crkve u Europi i svijetu. Nadbiskup Eterović već 42 godine djeluje u diplomatskoj službi Svete Stolice, a dodatnu vrijednost knjizi daje činjenica autorovog osobnog sudjelovanja u opisanim događajima u službi Svete Stolice koja održava diplomatske odnose sa 186 država.

Knjigu su predstavili Josip Vrandečić, Nikola Bižaca i Željko Tanjić. Na završetku predstavljanja nazočnima se obratio autor Nikola Eterović dok je na početku svima pozdravnu riječ uputio pučiški župnik don Ivica Huljev, a u prigodnom programu sudjelovao je mješoviti crkveni zbor.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. rujan 2024 13:42