StoryEditorOCM
OtociHUMANOST ILI LAŽ

Moćnu dalmatinsku SDP-ovku optužili za licemjerje: ‘Uzela je znatno veću plaću, kakvo dobročinstvo?! To vrijeđa građane‘

Piše Sandra Barčot
29. svibnja 2024. - 09:41
Ivana Marković izjavila je kako će do kraja mandata na čelu ‘glavnoga grada‘ otoka Brača raditi – volonterskiBožo Radić/Cropix

Uzburkale su se društvene mreže nakon što je supetarska gradonačelnica Ivane Marković (SDP), nova saborska zastupnica, u izjavi za naš portal kazala kako će do kraja mandata na čelu "glavnoga grada" otoka Brača raditi – volonterski!

Političari iz suprotnih opcija počeli su s prozivkama, odnosno ukazivanjima kako svi oni redom koriste, možemo slobodno reći, neznanje građana, pa sve ono što im ide na ruku pripisuju svojom zaslugom. Tako se može isčitati iz objave Hrvoja Bašića, HSLS-ovca koji Markovićki zamjera besramno manipuliranje javnošću:

- Lako to što građani ne razumiju kako funkcionira naš ionako zamršen sustav.

Netko dotičnoj SDP-ovki mora reći zbog istine, ali i političke higijene, da je lažov, jer besramno manipulira javnošću i koristi tuđe neznanje za vlastiti probitak, predstavljajući se kao nekakav dobrotvor!

Zamislite, ona se tobože svojom voljom "odrekla" primanja te će posao supetarske gradonačelnice obavljati kao volonterka.

Prava je istina je da apsolutno sve gradonačelnike u Hrvatskoj, koji su nota bene izabrani i u novi saziv Sabora (njih čak 22), zakon obvezuje (i dobro da ih obvezuje) da moraju izabrati koju plaću će primati - ili gradonačelničku koja je manja ili saborsku koja je veća.

Dakle, na to te prisiljava zakon, a ne vlastiti čin dobrote i odricanja u tuđu korist! Jer ako zakon kaže da te nešto više ne pripada, onda se toga ne možeš ni odreći ili nekome to darovati. Dno! - ustvrdio je Bašić.

image

Hrvoje Bašić

Privatni album

U istom smjeru istupio je i supetarski vijećnik Joško Pocrnić (HDZ), koji će, kako doznajemo, dogodine biti gradonačelnički kandidat u pokušaju promjene vlasti SDP-ove čelnice nakon triju četverogodišnjih mandata.

- Poštovana zastupnice. Ispravak netočnog navoda! Uzeli ste veću plaću i to je osnova svega. Kad je Vlada objavila da ide povećanje osnovice od 40 posto dužnosnicima, a time i saborskim zastupnicima, odlučili ste se za "herojski" potez.

Dolaskom na dužnost saborske zastupnice Ivana Marković morala je birati između plaće saborske zastupnice i one gradonačelničke. Budući da je saborska plaća veća od one koju je primala kao gradonačelnica, izabrala je veću plaću, pa se ničega nije odrekla, jer odreći se možeš samo onog što ti pripada, a dvije plaće joj sigurno ne pripadaju.

Žalosno je da su djeca morala dočekati Vaš odlazak u Sabor da bi imali knjižnicu. U najmanju ruku licemjerno. Da ste uzeli manju plaću, to bi bio potez Robina Hooda, nažalost ovako je potez samo za one građane koji ne razumiju sistem rada.

Isto tako, plaću gradonačelnika ne možete nikom darovati. To je novac koji treba biti u rebalansu supetarskog proračuna, pa da gradski vijećnici potvrde njihovu namjenu. Sretno u daljnjem radu, ali molim Vas nemojte podcjenjivati inteligenciju svojih građana koji su vam dali svoj glas - naveo je Pocrnić.

Reagirala je i Danica Baričević, HDZ-ova saborska zastupnica iz Supetra i "vječna" politička suparnica Ivane Marković:

image

Danica Baričević

Damjan Tadić/Cropix

- Pa zašto 11 godina nije volontirala kao gradonačelnica? To bi bio pravi potez ako se želi odreći svojih primanja u korist djece i knjižnice.

Ovo je tek licemjerstvo jer svi imaju ista pravila, sve je po zakonu koji je jasan budući da dolaskom u Sabor ti osobno izjavljuješ, ako si gradonačelnik, koju ćeš primati plaću, hoće li gradonačelnička primanja ostati u gradskom proračunu, a zastupnik uzeti saborsku plaću.

Sve drugo je populizam, licemjerstvo! Jer Markovićka se nije odrekla ničega što joj pripada, ona jednostavno na to nema zakonsko pravo! I treba ovdje samo razlučiti istinu. Ovo je tek još jedna u nizu manipulacija Ivane Marković, no ako je prevarila Supetrane, ne može i hrvatski narod.

Stoga se čeka i odluka Gradskog vijeća Supetra, koje mora odlučiti što se s “viškom” sredstava sada u proračunu, koje će nastati zbog buduće neisplate osobnog dohotka gradonačelnici. Radi se o sredstvima od oko 1700 eura, dok je aktualna saborska plaća oko 2500 eura, uz sve one dodatke od naknade za odvojeni život, smještaj, hranu...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. lipanj 2024 05:13