StoryEditorOCM
Otocivelika bitka

Komadić hrvatskog raja čeka sudbina Vruje? Otočić se devastira godinama, jedna stvar je nevjerojatna

Piše Silvana Uzinić
14. rujna 2023. - 09:18

Nadzori i svi mogući inspektori, čini se, postali su česti gosti otočića Budihovca, koji je u sastavu Viškog arhipelaga, a, kako smo već pisali, za čiji jedini objekt se otima nekoliko vlasnika.

Podsjetimo, nekadašnja poljska kućica, koja je već više od desetljeća dograđena i adaptirana za najam i restoran, predmet je sudskog spora. No sve ostalo na otoku, velikom trećinu kilometra četvornog, u državnom je vlasništvu pa je vrlo sporno i postavljanje tzv. glamping šatora za najam te i gradnja novog čvrstog objekta. Također, pisali smo i o koncesiji za sidrište što ju je dodijelila Splitsko-dalmatinska županija viškoj gradskoj tvrtki “Gradina” d.o.o., za koju su postojale ozbiljne indicije da je posao povjerila drugoj tvrtki bez odobrenja.

No prošlog je petka, kako neslužbeno doznajemo, obavljen nadzor sidrišta te je utvrđeno da viška gradska tvrtka naplaćuje točno ono što joj je i odobreno. O tome, doduše, čekamo službeni zapisnik iz Županije.

Nadzor su obavili i carinski inspektori Ministarstva financija, ali o onome što su pronašli zasad nemamo informaciju i objavit ćemo je čim nam iz Carinskog područnog ureda Split odgovore.

Kad je Budihovac u pitanju, ne miruju ni u Državnom inspektoratu, no i oni su nam rekli da će nas obavijestiti čim prije o rezultatima upravnopravnih postupaka, a tiču se, prije svega, nedozvoljene gradnje i stjecanja protupravne imovinske koristi.

image
Shutterstock

Čeka se i ishod spora koji je protiv tvrtke “Crnilo”, u vlasništvu Andre Slavića, bivšeg kapetana “Jadrolinije” i poznatog viškog ugostitelja, pokrenuo DORH na splitskom Trgovačkom sudu, gdje je nepravomoćno presuđeno da državi na ime duga mora isplatiti pola milijuna kuna.

Slavić je, inače, glavni akter u onome što se godinama odvija na rajskom komadu Hrvatske. Uselio se u poljsku kućicu dok je još bila u državnom vlasništvu, otvorio restoran, dogradio je i preuredio, doveo je domaće životinje, a obnovio je i vinograd koji je nekada obrađivala viška poljoprivredna zadruga “Vinogradar”, koja je otišla u stečaj...

Sve bi to mnogima bilo prihvatljivo da se biznis nije proširio isprva na sidrište, proširio se i betonski mulet, zatim je tu niknuo i kafić na plaži i “legla” zarada od ležaljki, što je potpuno nepotrebno i samo je nagrdilo izvorni izgled otočića koji su nautičari obožavali. Bio je zaista netaknuti dio prirode.

Nažalost, već je na prvi pogled jasno da Budihovac posljednjih godina trpi ne samo bezakonje, već i posljedice potpunog odmaka od estetike.

image
Nikola Vilić/Cropix

A sve je eskaliralo nakon što je kod Slavića ovog ljeta u restoranu bio predsjednik Republike Zoran Milanović, koji je, čini se, baš “talentiran” za odabir društva. Umjesto da, kao stari gost Budihovca, sam uoči devastaciju otočića, on se zajedno s bivšim ministrom obrane Antom Kotromanićem gostio kod prijatelja Slavića.

Tada smo, međutim, doznali da je kuća u kojoj je jeo, nakon dugotrajnog sudskog navlačenja, pripala Ivanu Pavićeviću, na što su svi Višani i ostali poznavatelji povijesti otočića popadali u nesvijest. Otkud se taj pojavio? Kako je uspio dokazati da mu je teta darovala nešto što je godinama prije koristila? I ne samo ona, nego i njegovi drugi pretci.

Ali dokazao je. Država mu je priznala pravo dosjelosti i on sada sudskim putem traži deložaciju Andre Slavića iz, kako kaže, svoje kuće.

Zanimljivo je da je Slavić u međuvremenu polovinu svog prava na sve što smatra da ima prodao Josipu Mijiću, suvlasniku lanca trgovina “Solin Građa”, dok je Pavićević polovinu svoga, dakle kuću s pripadajućom okućnicom, prodao Goranu Kriviću, poznatom kao bivšem suvlasniku Prve sportske kladionice i bivšem pripadniku Antiterorističke jedinice Lučko.

image
Nikola Vilić/Cropix

Velika bitka trenutno se vodi za nešto što vjerojatno nikada nikome nije trebalo pripasti osim državi. Nevjerojatno je u cijeloj priči to što se devastacija zajedničke nam imovine odvija pred očima otočana i lokalnih vlasti, a nitko ništa. To će se, kaže nam Josip Bilaver, državni tajnik Ministarstva mora, uskoro promijeniti jer Zakon predviđa da upravo lokalne vlasti upozore na problem jer inače će ih se oplesti po džepu.

– Kad gradonačelnik Visa Ivo Radica bude vidio devastaciju, a ne bude je prijavio, bit će kažnjen. Onda ćemo vidjeti kako će se ubuduće stvari odvijati – rekao nam je Bilaver.

Mi za takvo što nismo vidjeli prepreka ni do sada. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. srpanj 2024 16:49