StoryEditorOCM
OtociSVJETSKO, A NAŠE

Koji retro prizor iz splitske luke! Stara reklama izazvala nostalgiju kod mnogih, neki ovim lutkama pamte i imena...

Piše Mia Uzinić
8. rujna 2024. - 18:23

U grupi "Split kroz povijest" građani su se sjetili poznatih lutki koje je "Jugoplastika" proizvodila na Šolti. Objavili su i fotografiju reklame snimljene u Splitu.

- Šoltanski pogon "Termoplastika" bio je dio mreže "Jugoplastikinih" tvornica po cijeloj Dalmaciji, a proizvodi su se distribuirali u 180 "Jugoplastikinih" prodavaonicama u republikama bivše države te brojnim otkupljivačima u inozemstvu. Slika ruskih šlepera koji su krajem 80-ih dolazili na Šoltu po isporuku plastičnih lopti uvijek je u pričama Šoltana. Podaci iz 80-ih govore o plasmanu čak 60 posto proizvodnje lutaka na zapadnoeuropsko tržište - stoji u opisu. 

image

Lutke sa Šolte

Facebook/split Kroz Povijest/

Marina Blagaić sa zagrebačkog Instituta za etnologiju i folkloristiku intervjuirala je umirovljene zaposlenike pogona nekadašnje "Jugoplastike" u Grohotama. Pogon za proizvodnju artikala iz PVC paste koji se zvao "Oblik" pokrenut je 1959. godine. U početku je zapošljavao devet radnika.

- Kazivačice i kazivači s osobitim se ponosom prisjećaju tih početaka svladavanja tehnike izrade plastičnih čipki. Početnu poduku dobili su od radnika dovedenih iz Zagreba, a dalje su sami usavršavali tehniku. Ubrzo su nabavljene prve peći te su počeli s proizvodnjom dječjih lopti i malih plastičnih igračaka. Radnici su u rukama rotirali alate s PVC pastom jer nabavljene peći nisu bile za to namijenjene. Nabavljena je i jedna brizgalica te je započela proizvodnja artikala tehnologijom brizganja - navodi Blagaić u radu. 

image

"Jugoplastikine" lutke prodavale su se u cijeloj Jugoslaviji

/Slobodna Dalmacija

Sredstva za izgradnju nove tvornice, uz dobiveni kredit, osigurali su i sami radnici, koji su se u razdoblju od tri godine odrekli trinaeste plaće te su je i fizički sami gradili. Zgrada tvornice smještena je u mjestu Grohote. Iste je godine poduzeće pripojeno splitskoj "Jugoplastici". 

- Ponuda proizvoda s godinama se proširila na dječje igračke, od kojih su s ponosom spominjane velike plastične lutke kojima se šila odjeća i obuća te iscrtalo lice. U svojim je najboljim godinama, u razdoblju od 1985. do 1990., pogon "Jugoplastike" na Šolti zapošljavao nešto više od 200 radnika/ca, odnosno više od 60 posto ukupno zaposlenoga stanovništva - ističe Blagaić. 

Prva lutka u povijesti tvornice zvala se Bebi, kojoj su glava, ruke i noge bili napravljeni od plastike, a tijelo od krpe. Svake godine dizajnirale su se nove lutke, a prodavao ih je "Cepirati" u Italiji, "Bradley Dolls" u Kaliforniji, izvozile su se i u Rusiju. Ne treba posebno napominjati da je cijela Jugoslavija bila luda za ovim lutkama. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. rujan 2024 18:23