StoryEditorOCM
Otocikorisni savjeti

Ivor Ivelić ulovio je jednom ugora od 20 kila, ali najdraže su mu škarpine: ‘Zubatac i kirnja su najlukavije ribe...‘

Piše Ivica Radić
23. rujna 2024. - 14:42

Da čudesni i čarobni svijet podmorja uvijek izaziva divljenje i strahopoštovanje potvrdilo je i predavanje Ivora Ivelića, licenciranog trenera u podvodnom ribolovu i dopredsjednika KŠR „Arbun“ koji je u prostorijama Narodne knjižnice u Supetru održao predavanje na temu „Vrsta riba i podvodni ribolov“.  Iako je njegovo izlaganje trajalo više od 90 minuta nazočni su imali potrebe i za dodatnim pitanjima i pojašnjenjima. I mali i veliki posjetitelji slušali su sa zanimanjem Ivorovo izlaganje o podvodnom ribolovu, njegovim bitnim faktorima, sigurnostima i opasnostima za vrijeme ronjenja, tehnikama lova u podvodnom ribolovu, kao i o vrstama riba i načinima njihovog lova. 

Ljubav spram podvodnom ribolovu predavač je naslijedio od svoga oca koji mu je prenio svoje bogato iskustvo koje mu, kazao je,“ „zlata vrijedi“. Stoga se tim sportom počeo baviti od svoje šesnaeste godine. Upozorio je kako ribolovac ponajprije treba voditi računa o svojim psiho-fizilkim osobinama jer svake greška u morskom podmorju može biti kobna. To je i razlog što morske dubine uzimaju danak u ljudskim životima.  Podvodni ribolovac ne smije, naime, sebi dozvoliti da ga riba povuče u nekontrolirane morske dubine. 

- Svi mi koji se bavimo podvodnim ribolovom moramo znati koliko duboko možemo zaroniti i koliko vremena možemo izdržati ispod morske površine. Nijedna riba nije vrijedna ljudskoga života - rekao je Ivelić.

Svim podvodnim ribolovcima, a pogotovo onim mlađima, je preporučio da love u paru jer kada ribolovac ima partnera uz sebe može mu pomoći na različite načine, a u određenom kriznom trenutku može mu spasiti život. To se može, primjerice, dogoditi prilikom izronjavanja kada ribolovac može izgubiti svijest pa mu intervencija partnera može spasiti živu glavu. Svakakve situacije se događaju, upozorio je iskusni Ivelić, pod morem i svaka neopreznost može biti kobna. 

Za sebe ja kazao da su njegovi najdublji zaroni na 40 metara dubine sa trajanjem do 2 minute. Jednom je njegov zaron trajao pet minuta, ali to samo iz razloga da bi testirao svoje sposobnosti. Kada se roni na dubinama većim od 20 metara morsko dno se ne vidi, a „kurenat“ vas, u par sekundi, može pomaknuti za 10 do 20 metara i zato valja poznavati i morske struje. 

Iz njegova iskustva ribe se najbolje love u zoru i sumrak, a kada je plima onda treba preferirati lov bliže kraju, kada je oseka - obrnuto. U podvodnom ribolovu koristi tehniku lova na rupe. To je najzahtjevnija tehnika, ali za iskusnog ribolovca i najizdašnija. U toj tehnici održavaju se i sva sportska natjecanja. Ima dosta trofejnih primjeraka, a izdvojio je škarpinu od 2,40 kg, šarag 1,60 kg, kavala blizu 2,50 kg, komarča 3,15 kg, a najveća ulovljena riba bila je ugor od 20 kg. 

„Svaki trofej mi je drag na svoj način, ali najviše volim loviti škarpine. One su moja najveća ljubav“  - prisnažio je Ivor Ivelić te dodao kako su za njega zubatac i kirnja najlukavije ribe u moru, ali su zbog svoje  ljepote i gracioznosti izuzetno „slatki“ trofeji. 

„Podvodni ribolov predstavlja jedan način života. Ako se time iskreno bavite onda vam to postane strast koja vas drži tijekom čitav godine. Tome se morate prilagoditi isto kao što se drugi vrhunski sportaši prilagode i odriču u svojim disciplinama“- zaključio je Ivor Ivelić koji je posjetiteljima prezentirao  bogati alat koji koristi u podvodnom ribolovu među kojima su dominirale 4 puške od kojih je jedna stara čak 20 godina, ali je Ivelić ne bi mijenjao ni za jednu drugu. 

image

Bračani su od Ivora čuli brojne korisne informacije

 

Snimio: Ivica Radić
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. rujan 2024 14:42