StoryEditorOCM
Otociprva misa

Emotivan oproštaj vjernika dalmatinskog otoka od starog župnika; novog su toplo dočekali: ‘Lijepo se osjećajte...‘

Piše Ivica Radić
4. rujna 2024. - 17:46

Novoimenovani supetarski župnik don Ivica Huljev slavio je u župnoj crkvi Navještenja Marijina svoju prvu misu na novoj dužnosti.

Njega je za pastira duša u "glavnom gradu" Brača svojim dekretom postavio trootočni biskup mons. Ranko Vidović. Don Ivica je do sada bio župnik u Pučišćima, a ujedno i brački dekan te član Vijeća za kler Hrvatske biskupske konferencije.

U crkvu je ušao iz procesije, a do oltara su ga dopratili članovi bratovštine sv. Roka te pjesma mješovitog crkvenog zbora svete Cecilije. U ime župne zajednice riječi dobrodošlice novom župniku uputila je Katja Bralić.

image
Ivica Radić

- Otvorena srca ćemo uvijek biti spremni na sve oblike suradnje. Molit ćemo Gospodina da vaš svećenički i župnički život bude blagoslovljen u duhovnom i materijalnom smislu. I zato, dobrodošli, i lijepo se osjećajte među ovim pukom Božjim - kazala je Bralić.

Uz zahvalu na dobrodošlici, don Ivica je izrazio svoju spremnost da u granicama svojih mogućnosti učini sve ono što može i sve ono što mu savjest nalaže da svi zajedno budu usmjereni prema Kristu gradeći živu zajednicu vjernika.

- Nemam svoj program jer su istinski i pravi program Isus Krist i Evanđelje. Ovaj svijet je u Božjim rukama i Bog ga se nikada ne odriče, a na nama je da u ovaj svijet, ma kakav on bio, unosimo više evanđeoske dobrote.

Jedini neprijatelj našeg unutarnjeg života jest manjak svjedočanstva vjere. Ne može se podržati politički katolicizam koji u drugima i drugačijima vidi neprijatelje kao ni vjerski fanatizam koji jača u našim gradovima - naglasio je župnik.

image
Ivica Radić

Od supetarske župe i vjernika oprostio se don Pave Gospodnetić koji je pet godina bio dušobrižnik u najvećoj bračkoj župi. Uz duhovnu brigu koja je osobito došla do izražaja za vrijeme pandemije koronavirusa dosta je učinio i na materijalnom planu, na očuvanju i zaštiti vjerskih objekata.

Veliki događaj za don Pavu bila je mlada misa koju je slavio don Tonči Prugo, a taj trenutak Supetar je čekao 71 godinu. U pet godina župnikovanja krstio je 135 djece, imao je 42 vjenčanja, a na posljednji počinak, uz sprovodni obred, ispratio je 112 osoba.

Najviše će mu u sjećanju ostati krštenja, kazao je don Pave, jer Supetru na tolikom broju krštene djece mogu pozavidjeti i mnogo brojnije sredine.

image
Ivica Radić

Za vrijeme njegove župničke službe izrađen je kamena skulptura blaženog Alojzija Stepinca, djelo akademskog kipara Đanija Martinića, postavljen uz župnu crkvu, a uskoro će biti završen novi oltar i ambon, rad Duje Botterija.

- Svećenik je i čovjek i grešnik, zato tražim oprost od Boga i od svih vas koje sam svojom nepažnjom povrijedio ili ožalostio - kazao je u svojoj oproštajnoj propovijedi don Pave.

Pitali smo i vjernike da se osvrnu na "mandat" don Pave, a Jozo Rajević nam je rekao:
- U mojih 80 godina života don Pave je bio peti župnik. Pamtit ću ga kao skromnog i samozatajnog, a puno je učinio za vrijeme korone. Bio je spreman svakoga saslušati i svakome pomoći. Želim mu sve najbolje u daljnjem životu i svećeničkom djelovanju.

Katja Bralić je istaknula kako je don Pave "bio fantazija".

- Sve je imao u jednoj osobi. Imao je i znanja sposobnosti i energije, a duhovnost mu je bila na prvome mjestu. Zaista je imao puno vrlina. Bio je veliki emotivac i znao je nenameljivo proniknuti do srca mnogih vjernika. Ponosili smo se s našim župnikom - zaključila je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. rujan 2024 12:50