StoryEditorOCM
Otociokrugla obljetnica

Bračani su dali ogroman doprinos u borbi protiv fašizma. Bauk: ‘Kad vas budu pitali, ovako im odgovorite...‘

Piše Županija SD
21. rujna 2024. - 19:12

Pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Republike Zorana Milanovića u Supetru je obilježena osamdeseta obljetnica oslobođenja otoka Brača od fašističkog okupatora. Dogodilo se to 18.rujna 1944. godine u teškoj i  odlučujućoj bitci u Sumartinu, na istočnom dijelu otoka, kada je okupator  nakon višednevnih borbi morao priznati kapitulaciju što je Braču donijelo slobodu. Za Nijemce je držanje Brača bilo od velike važnosti jer je omogućilo nesmetanu plovidbu bračkim kanalom. Zato je nakon pada Brača, 18. rujna, Zapovjedništvo Jugoistoka tražilo očitovanje stožera Druge oklopne armije “Zašto je otok Brač evakuiran bez zapovijedi?”. 

Svečanost je počela polaganjem vijenaca na spomen kosturnicu poginulim  borcima u Drugom svjetskom ratu na supetarskom groblju, a uz zvukove trube prvo je položen vijenac predsjednika Republike Zorana Milanovića, a položio ga je i zapalio svijeću njegov izaslanik, saborski zastupnik SDP-a Arsen Bauk, i sam bračke gore list. Vijence su položili izaslanstva Saveza antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske, splitsko-dalmatinske županije i šibenske županije, otoka Brača, te grada Splita i Trogira. Na poziv Juraja Krstulovića, predsjednika bračke antifašističke udruge, minutom šutnje je odana počast svima onima koji su svoje živote ugradili u temelje svoje Domovine. 

image
Ivica Radić

Svečana sjednica održana je u kongresnoj dvorani hotela „Velaris“ i počela je državnom himnom „Lijepa naša“ koju su izvele članice supetarske ženske vatrogasne  klape „Alegrija“. 

Bračani su, čulo se, dali častan doprinos u antifašističkoj borbi koja je bila borba dobra i zla. S puškom u ruci poginula su 492 bračka borca dok je 275 osoba stradalo od fašističkog terora. U ratu je živote izgubilo 110 djece dok je 126 djece ostalo bez jednog ili oba roditelja. Kroz koncentracijske logore, zatvora i mučilišta prošlo je 1050 osoba od kojih se njih 85  nikada nisu vratili svojim kućama.

Arsen Bauk je svima prenio pozdrave i čestitke predsjednika Milanovića, a svoje obraćanje završio je ovako.“Kad vas budu pitali koliko ćemo još dugo obilježavati godišnjice oslobođenja otoka Brača od fašizma recite svima da je na to odgovor dao zadnji stih hrvatske himne -dok nam živo srce bije".

image
Ivica Radić

 Vesna Ugrina, potpredsjednica Saveza antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske, Ivana Marković, supetarska gradonačelnica i Juraj Krstulović, prvi brački antifašista,  istakli su kako je Narodnooslobodilačka borba svrstala Hrvatsku na stranu pobjednika, na stranu velike antifašističke koalicije i svjetskog antifašističkog pokreta.  Antifašizam je, kazali su, nedjeljiva sastavnica suvremenog i slobodarskog svijeta i u temeljima je Hrvatske. Sudionici skupa posebno su toplo pozdravili Ivanu Marković koja je prije nekoliko dana sa saborske govornice Bračanima čestitala 80.obljetnicu oslobođenja.

U ime župana splitsko-dalmatinskog  Blaženka Bobana Bračanima je čestitke uputio njegov izaslanik Lino Ursić, a još su bili nazočni saborski zastupnik Ranko Ostojić i županijski vijećnik Mate Martinić. 

Na završetku je uslijedilo zajedničko druženje uz tradicionalni fažol, kobasicu i pjesmu. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. rujan 2024 19:12