StoryEditorOCM
ObalaPRESJEČEN ČVOR

Županija okončava trogodišnju dramu oko lučice u Makarskoj, u pozadini su bili interesi moćne kompanije i unosni posao

Piše Dijana Turić
24. rujna 2024. - 20:00
Lučicom hotela ‘Dalmacija‘ sada upravlja Grad Makarska, a odluka o poništenju postupka za sportsku luku za koju je koncesiju trebao dobiti makarski ‘Arbun‘ naći će se pred županijskim vijećnicimaIvo Ravlić/Cropix

Nakon tri godine "lomljenja koplja" oko koncesije za lučicu hotela ‘‘Dalmacija‘‘ u Makarskoj, Županijska skupština Splitsko -dalmatinske županije uskoro će na sjednici lučicu službeno dati na upravljanje Gradu Makarskoj.

U prosincu prošle godine županijski vijećnici su trebali odlučivati o koncesiji nad sportskom lukom makarskog hotela "Dalmacija", a koja se na rok od 10 godina trebala dati Pomorskom športskom ribolovnom društvu "Arbun" s time da se na natječaj bio prijavio i Jedriličarski klub "Bura".

Međutim, ova je točka tada povučena s dnevnog reda Skupštine pod objašnjenjem da je uzburkala javnost Makarske rivijere.

Potom se odluka o davanju koncesije našla na dnevnom redu Skupštine u veljači i to kao posljednja točka i nadopuna za koju je glasala većina vijećnika, međutim kada je trebala započeti rasprava o ovoj točki na kraju sjednice, većina vijećnika je glasala protiv davanja koncesije lučice ‘‘Dalmacija‘‘ PŠRD-u ‘‘Arbun‘‘.

Koncesija pala u vodu

I otada je priča o koncesiji lučice pomalo postala zaboravljena, a bitno je napomenuti da je u rujnu 2022. godine koncesija nad lučicom prvo pala u vodu ‘‘Valamaru‘‘.

Županijska skupština poništila je  tada postupak davanja koncesije na pomorskom dobru u svrhu gospodarskog korištenja luke posebne namjene - privezišta i plaže na dijelu k.o. Makarska - Makar, predio ispred hotela Dalmacija kao i Prijedlog rješenja o odbijanju ponude u postupku davanja koncesije na istom pomorskom dobru.

image

Vijećnici županijske Skupštine glasat će o makarskoj sportskoj lučici

Vojko Bašić/Cropix

Odluka o poništenju postupka davanja koncesije, a za koju je interes raspisalo Društvo ‘‘Imperial Riviera‘‘, poništena je nakon brojnih novinskih tekstova jedino Slobodne Dalmacije, a u kojima smo uporno navodili da je lučica u Prostornom planu Grada Makarske zapravo definirana kao sportska luka, a ne privezište od lokalnog značaja kako je navedeno u Lokacijskoj informaciji koju je izdao Grad Makarska, Upravni odjel za turizam i pomorstvo Županije.

Potom se očitovao Grad Makarska koji je naveo da je prema prostornim planovima svih razina navedeno da je ova čestica nazvana privezište, a na kojoj je izgrađena sportska luka ispred hotela Dalmacija, ipak označena kao - sportsko - rekreativna luka, a ne kao privezište.

Inače, ‘‘Imperial‘‘ koji koncesiju na plaži ispred hotela "Dalmacija" ima do 2025. godine, na plaži je namjeravao postaviti tri šanka od po 15 metara četvornih, dva plutajuća pontona s baldahinima, 45 suncobrana, 95 ležaljki, 25 baldahina.

SUP daske, gliseri, pedaline...

U lučici je namjeravao instalirati 10 SUP daski, tri glisera, tri jet-skija, pet pedalina, osam kajaka, pet vodenih bicikala te tri štanda za prodaju sportskih usluga i aktivnosti, iznajmljivanje vodenih rekvizita i prodaju konfekcijske trgovačke robe.

Ali svi ti planovi su pali na spomenutoj sjednici Skupštine u rujnu 2022. godine.

Kako su nam sada pojasnili iz Upravnog odjela za turizam, pomorstvo i promet Županije, na 26. sjednici Županijske skupštine održanoj u veljači, većinom glasova vijećnika nije usvojen prijedlog Odluke o davanju koncesije na pomorskom dobru u svrhu korištenja luke posebne namjene – sportske luke na dijelu k.o. Makarska-Makar, predio - ispred hotela "Dalmacija" i prijedlog Rješenja o odbijanju ponude u postupku davanja koncesije na pomorskom dobru u svrhu korištenja luke posebne namjene – sportske luke na dijelu k.o. Makarska-Makar, predio - ispred hotela "Dalmacija".

image
Ivo Ravlić/Cropix

- Obzirom da su se stekli preduvjeti, svakako je u planu na jednu od sljedećih Skupština uputiti prijedlog Odluke o poništenju postupka za predmetnu sportsku luku.

Uzimajući u obzir ishod ovog postupka, a posebno uzimajući u obzir činjenicu da ovo Upravno tijelo nije zaprimilo inicijativu za provođenje novog postupka dodjele koncesije, trenutno ne vidimo osnovu za raspisivanje novog natječaja za javno prikupljanje ponuda.

Predmetnom lukom upravlja Grad Makarska u sklopu redovitog upravljanja pomorskim dobrom, sve u svezi s čl. 37. Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama - kazali su nam iz Odjela za turizam, pomorstvo i promet.

Prema navedenom članku Zakona o pomorskom dobru, riječ je o redovitom upravljanju pomorskim dobrom, a koje uključuje njegovo redovito održavanje i unaprjeđivanje, brigu o zaštiti i osiguravanju opće upotrebe, gradnju građevina i izvođenje zahvata u prostoru pomorskog dobra koji se ne smatraju građenjem, davanje dozvola, održavanje reda te poduzimanje svih radnji radi sprječavanja nezakonitog postupanja, samovlasnog zauzeća, devastacije pomorskog dobra i nezakonitog nasipavanja.

Vezovi za članove ‘Arbuna‘

Podsjetimo, PŠRD ‘‘Arbun‘‘ je prije dvije godine Županiji podnio inicijativu za provođenje javnog prikupljanja ponuda za dodjelu koncesije na pomorskom dobru u svrhu korištenja sportske luke hotela ‘‘Dalmacija‘‘ jer se koncesija može dati samo udruzi registriranoj za obavljanje sportske djelatnosti.

image

Skupština PŠRD ‘Arbun‘
 

Ivo Ravlić /Cropix

Ukupna površina koje se namjeravala dati u koncesiju iznosi 4005 metara kvadratnih, dok površina kopna iznosi 2322, a površina mora 1683 kvadrata.

Početni iznos godišnje naknade za koncesiju je 1328 eura što je stalni dio, dok je promjenjivi dio iznosio 20 posto od ukupnog iznosa svih ubranih godišnjih članarina.

Prema stanju na terenu, lučica hotela "Dalmacija" ima kapacitet za najviše 50 vezova od čega je 25 u moru i 25 suhih vezova, a koje bi koristili samo članovi "Arbuna", dok ne bi bio dopušten privez stranih i brodova vlasnika koji nisu članovi "Arbuna".

 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. rujan 2024 20:02