![<p>Havzi Salija s brojnom obitelji koja je naslijedila posao proslavio je 63 godina bavljenja slastičarstvom u Jelsi</p>](https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/28/o_24992073_1024.jpg)
Postoji neka romantičarska simbolika kad je janjetina u pitanju. Kad netko kaže da vas vodi na janjetinu, kao da se osjetite posebno počašćeno, kao da obrok koji će uslijediti sa sobom nosi neku svečanu prtljagu koju baš nikad ne odbijate. Zato se spremno ukrcavate u vlak okusa koji baš uvijek miriše na hrskavu janjeću kožicu, mladi luk i domaći paradajz. Jedemo ju kad se netko ženi, kad je "pokrivanje" krova kuće pri kraju, kad najstarije dijete u obitelji maturira, kad najmlađe kupi stan i, najčešće, kad se vraćamo s mora u unutrašnjost. Skretanje s ceste na janjetinu je svojevrstan ljetni ritual koji će malo koji Hrvat zaobići, a moramo priznati da se nama prilično sviđa. Ovog puta smo odlučili istaknuti mjesta gdje vrijedi pojesti dobru janjetinu kad se nađete u Dalmaciji, piše ...