StoryEditorOCM
Obalabitka za odmaralište

Zavidna brzina pravosuđa: sud vratio Zeničane u Duće dan poslije upita ‘Slobodne‘! I godinu nakon presude...

Piše Damir Tolj
19. srpnja 2024. - 16:43

Evo, pa neka još netko kaže da institucije hrvatske države - osobito njezina pravosudnog dijela - ne rade svoj posao savjesno, profesionalno i u najkraćem mogućem roku!

Naprimjer, omiški zemljišno-knjižni odjel splitskog Općinskog suda. Ljudi ozbiljno shvaćaju svoj položaj u društvu, a znate i sami koliko su složene te višedesetljetne petljanije oko vlasništva, nasljedništva, posjedništva... oko mejaša, zabilježbi sporova i zaožnih prava upisanih nad svim tim našim parcelama i zemljama.

Rat u Dućama: Zenica dobila Hrvatsku na sudu pa oglasila prodaju odmarališta; Izborili i ‘brisanje‘ pomorskog dobra

U središtu jedne takve naše priče našle su se Duće, u dugoratskoj općini. Ima tamo jedno staro, davno zapušteno i oronulo zeničko odmaralište, još iz vremena kada je radnička klasa nešto lakše mogla na more nego danas. Posebno bosanski proleteri! Kasnije se sve spetljalo, da ne davimo do u pojedinosti, možda ste i čitali u nas u petak (19. srpnja), u novinama ili na portalu.

Uglavnom, Visoki trgovački sud u Zagrebu - pravomoćnom presudom od 30. kolovoza 2023. godine - potvrdio je prethodnu presudu splitskog Trgovačkog suda i naložio brisanje uknjižbe pomorskog dobra na primorskim lokacijama tog zeničkog odmarališta, kao i "upis ranijeg zemljišnoknjižnog stanja: društveno vlasništvo pod upravom Skupštine Općine Zenica".

Rekosmo, bilo je to 30. kolovoza 2023. godine. Prije gotovo godinu dana!

image

Priča o starom odmaralištu ima zanimljive digresije

Nikola Vilić/Cropix

Četvrtkom u četvrtu

Pripremajući nekidan tekst o sudbini čitavog tog kompleksa, budući da su Zeničani upravo oglasili njegovu prodaju, što nam je i bio povod da se pozabavimo temom, obratili smo se i omiškom zemljišno-knjižnom odjelu Općinskog suda u Splitu. Da priupitamo jesu li proveli lanjsku presudu ili je negdje zapelo? I gdje točno?

Bilo je to u srijedu (17. srpnja) popodne. Tekst je išao u objavu, kao što smo već spomenuli, uz notu da su pitanja poslana nadležnim službama i da čekamo njihove reakcije.

I - sada dolazimo do vrhunca - već u petak stiže nam sljedeći odgovor:

"Poštovani, nastavno na Vaš upit zaprimljen putem elektroničke pošte 17. srpnja 2024. godine, izvještavam Vas da je kod ovog suda 17. siječnja 2024. pod poslovnim brojem Z-2266/24 zaprimljen prijedlog radi provedbe Presude Visokog trgovačkog suda u Zagrebu, pod poslovnim brojem Pž-1163/2022-3 od 30. kolovoza 2023. godine, a navedeni prijedlog je usvojen Rješenjem ovog suda od 18. srpnja 2024. godine. S poštovanjem, glasnogovornica Općinskog suda u Splitu..."

Dobro ste odmah i vi uočili: presuda je s konca lanjskog kolovoza, pitanja smo sudu poslali čitavu godinu kasnije, u srijedu, a već u petak su nam javili da su, evo, sve sredili i Zeničane upisali još u četvrtak!

Pa može li itko živ brže, bravo!

image

A u more možeš pljunuti, evo ga preko ceste...

Nikola Vilić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. rujan 2024 01:28