StoryEditorOCM
ObalaKADAR ZA SVE

Vrtio je najveći novac u Splitu, a onda je naprasno napustio grad: otkrivamo gdje je ‘uskrsnuo‘ važan Oparin suradnik

Piše Mia Sesartić
4. srpnja 2024. - 16:24

Mogu izraziti zadovoljstvo da smo 2023. godinu po završnom računu ostvarili u plusu od oko 1,5 milijun eura i da smo pri tom realizirali sve zacrtane programe i dobar dio projekata, što znači da je Grad Solin dobro poslovao i upravljao financijama - kazao je to gradonačelnik Dalibor Ninčević (HDZ) u sklopu sjednice lokalnog parlamenta.

Inače, rebalans ovogodišnjeg proračuna usvojen je na način da se rashodi i izdaci planiraju u iznosu od gotovo 32,9 milijuna eura, a prihodi i primici u iznosu od oko 31,3 milijuna eura.

- Svaka godina je izazovnija tako i ova, s obzirom i na rastuće potrebe u predškolskom odgoju i školstvu i drugim stvarima, ali vjerujem da ćemo dobrom organizacijom posla i dobrim financijskim upravljanjem i ovu godinu zaokružiti na kvalitetan i dobar način – poručio je Ninčević.

image
Joško Šupić/Cropix

Zaslužena mirovina

I u Upravnom odjelu za proračun i računovodstvo ove je godine velika promjena. Naime, nakon dugog niza godina provedenog na toj odgovornoj i važnoj poziciji, u mirovinu je otišla Tihana Žižić, dugogodišnja pročelnica.

- Svi su vijećnici, a posebno mi u Gradu, navikli na našu Tihanu Žižić koja je ispunila uvjete za mirovinu i otišla, sasvim sigurno se može tako reći, u zasluženu mirovinu kao dugogodišnji pročelnica za financije.

image

Dragan Brtan 

Duje Klarić/Cropix

Sukladno provedenom javnom natječaju bio je prijavljen jedan kandidat, to je Dragan Brtan, koji također ima dosta iskustva u privatnom sektoru, a jedno je vrijeme bio pročelnik za proračun i financije u Gradu Splitu tako vjerujem da smo dobili kvalitetan kontinuitet.

Iz Splita u Solin

Neki ljudi koji su ostavljali traga ne samo kao pročelnici nego i kao dugogodišnji djelatnici u gradskoj upravi odlaze u mirovinu i moramo stvarati nove kadrove, nove ljude kako bi naš grad nastavio i dalje dobro i kvalitetno funkcionirati – kazao je gradonačelnik.

image

Gradonačelnik Solina Dalibor Ninčević

Joško Šupić/Cropix

Dragan Brtan, bio je jedno vrijeme pročelnik resora za financije, kontroling i javnu nabavu u Gradu Splitu. Naime, u početnim mjesecima mandata tadašnjega gradonačelnika Andre Krstulovića Opare (HDZ), u kolovozu 2017. godine, pridružio se njegovu timu u Banovini, dok mu je u lipnju 2018. povjeren ključan (financijski) resor gdje je djelovao na stabilizaciji financija i naplati starih potraživanja.

Također je radio na implementaciji novog informatičkog sustava i uvezivanja svih proračunskih korisnika u jedinstveni računalni sustav, te na razvoju jednog od najizazovnijih programa - transparentnosti proračuna kroz platformu Otvoreni grad.

Time je Split postao jedna od rijetkih tadašnjih lokalnih jedinica u Hrvatskoj koja je u potpunosti digitalizirala sve aktivnosti gradskih službi u postupcima javne nabave.

Kako je pisala naša kolegica Diana Barbarić, nakon što je u završnici svoga mandata gradonačelnik Krstulović Opara najavio da se neće ponovno natjecati za ključnu fotelju u Banovini, lokalnu vlast je odlučio napustiti i njegov prvi suradnik Brtan, te je "kuvertirao" ostavku.

O motivima nije želio previše govoriti, tek nam je kazao kako je pri samom dolasku u gradsku upravu isticao kako se "ne vidi dugoročno u sustavu".

- Nakon što sam završio povjerene poslove i zadnji proračun u mandatu gradonačelnika Andre Krstulovića Opare, odlučio sam svoj put nastaviti izvan gradske uprave - govorio je tada Brtan, ne precizirajući gdje će to točno biti.

Nakon toga, kako je "Slobodna Dalmacija" također pisala krajem 2020. godine, radio je u državnoj ustanovi, Studentskom centru Split, i to kao zamjenik ravnatelja za razvojne projekte. U Solinu je, prije nego što je postao pročelnik, bio i savjetnik gradonačelnika Ninčevića.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. srpanj 2024 16:43