StoryEditorOCM
ObalaZAKLJUČCI SASTANKA

Vlada RH Podgori će pomoći modelom primijenjenim u Kokorićima: utvrdit će se realna šteta, a ne simbolična naknada

Piše Dijana Turić
10. listopada 2024. - 22:41
U Podgori je vodena bujica uništila oko 50 stambenih i poslovnih objekata, apartmana, restorana i garažaIvo Ravlić/Cropix

Pet dana nakon poplave u Podgori u kojoj je vodena bujica uništila oko 50 stambenih i poslovnih objekata, apartmana, restorana i garaža, na inicijativu podgorske načelnice Petre Radić održan je sastanak na kojem su sudjelovali svi ključni dionici za saniranje šteta i poboljšanje uvjeta kako do ovakve katastrofe više ne bi došlo.

Na sastanku su nazočili župan splitsko-dalmatinski Blaženko Boban, generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković, predstavnici Hrvatskih šuma, Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, Državnog inspektorata, Županijskih cesta, dok se nisu odazvali predstavnici Ministarstva prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine, Hrvatskih cesta ni Županijske uprave za ceste s kojima će Općina Podgora održati zaseban sastanak.

Zahvaljujući podršci premijera Andreja Plenkovića i Splitsko-dalmatinske županije, Podgora će uskoro dobiti prijeko potrebnu pomoć za sanaciju štete nastale u nedavnoj prirodnoj nepogodi.

Sredstva će biti osigurana za obnovu privatne imovine i infrastrukture, prema provjerenom modelu koji jamči učinkovitu sanaciju.

Kako je kazala načelnica Radić, Vlada RH će Podgori pomoći modelom primijenjenim u Kokorićima, što znači da će biti utvrđene realne štete, a ne simbolične naknade što su od početka i zagovarali.

image

Blaženko Boban: ‘Zahvaljujući podršci premijera Andreja Plenkovića i Splitsko-dalmatinske županije, Podgora će uskoro dobiti prijeko potrebnu pomoć za sanaciju štete nastale u nedavnoj prirodnoj nepogodi‘

Nikola Vilić/Cropix

- Načelnica Podgore treba Županiji dostaviti zahtjev za proglašenjem prirodne nepogode s preliminarnim troškovnikom ukupne štete prilikom nepogode. Temeljem toga proglašavamo prirodnu nepogodu te isti dan šaljemo zahtjev Vladi za financiranje nastale materijalne štete, bilo da se radi o fizičkim osobama ili o infrastrukturi.

Vlada nakon toga donosi odluku o sanaciji štete, a zatim se sredstva prebacuju Županiji, a mi ih prebacujemo Općini Podgora. Povjerenstvo će utvrditi konačnu štetu i temeljem toga i računa koji budu ispostavljeni, isplatit će iznos štete.

Riječ je o modelu koji je primijenjen u Kokorićima prilikom tamošnje poplave, gdje su građani bili u cijelosti isplaćeni za saniranu štetu na području zahvaćenom prirodnom nepogodom – kazao je Boban.

Započinje i sanacija 16 kilometara neprohodnih protupožarnih puteva

image

Petra Radić: ‘Vlada RH će Podgori pomoći modelom primijenjenim u Kokorićima, što znači da će biti utvrđene realne štete, a ne simbolične naknade što su od početka i zagovarali‘

Ivo Ravlić/Cropix

Na sastanku je donesena i odluka o žurnom čišćenju zakrčenih potoka kako bi se spriječilo izlijevanje vode koja mora imati nesmetan protok prema moru, a govorilo i o velikom požaru koji je krajem srpnja poharao Podgora Selo uslijed čega je potpuno izgorjela vegetacija čime je zemljište postalo ranjivije na kišu što je i rezultiralo odronima tla.

Zaključak svih sudionika sastanka je da se sanaciji potoka treba pristupiti odmah i sveobuhvatno i potoci se moraju očistiti od svog početka do kraja, a žurno se planira njihovo uređenje, širenje i rekonstrukcija gdje je potrebno.

Sve ilegalne gradnje u potocima će se popisati i proslijediti inspektoratu, a izgorena drvena masa od ovoljetnog požara će se uklanjati i nanovo saditi ovisno o vlasništvu čestice.

Nakon izvida pripadnika DVD Podgora, utvrđeno je da su protupožarni putevi kompletno neprohodni na cijelom području Podgore pa se trasa od 16 kilometara detaljno snima po hitnom postupku, a nakon toga kreće sanacija uz podršku Županije.

image
Općina Podgora

- Nadajmo se da će ovaj sastanak biti primjer kako se stvari mijenjaju kada svi skupa za stolom tražimo rješenja, umjesto prebacivanja odgovornosti. Čeka nas jako puno posla, nadajmo se da ćemo biti pametniji nego nakon prošlih potopa i brži od iduće veće kiše – kazala je Radić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. listopad 2024 22:47