StoryEditorOCM
ObalaVolim more

Više od 50 malih Podgorana guštalo u predstavi o periski i radionicama očuvanja morskog svijeta

Piše Dijana Turić
28. svibnja 2024. - 09:00

Širom otvorenih očiju gledali su predstavu ‘Pinna’ o sudbini male periske i njezinih morskih prijatelja, a poslije su se zabavljali bojankama i izradama maketa, uz koje su se upoznali s bioraznolikošću morskog ekosustava...

Mini festival zaštite mora u organizaciji TZ-a Splitsko-dalmatinske županije i TZ-a Podgora održao se u Podgori, gdje se više od 50 malih Podgorana i njihovih roditelja tijekom dvosatne manifestacije upoznalo s raznolikosti mora i načinima na koje ga možemo zaštititi.

Mali kapetani i morski istraživači sudjelovali su na podgorskoj rivi u manifestaciji “Volim more”, posvećenoj očuvanju morskog svijeta.

Za dobru zabavu bio je zadužen “Teatar Dragon”, koji je pripremio zanimljivu i poučnu predstavu o periski.

Predstava “Pinna” priča je o sudbini male periske Pinne i njezinih morskih prijatelja. Kad se Pinna razboli, njezini joj prijatelji pomažu da ode u Pulu, gdje će joj biti pružena pomoć.

Lutke je dizajnirala i izradila Iskra Jovanović Glavaš, igrali su Robertina Katić i Renato Pizek, a autorica priče je redateljica i producentica Maja Šimić.

Inače, periske očiste od 1000 do 1500 litara vode dnevno. Plemenita periska jedan je od dragulja Jadrana i jedna je od vrsta kojima prijeti izumiranje. Jedan od glavnih razloga njihova nestajanja je čovjek, jer osim što ova školjka ima iznimno ukusno meso, cijenjena je i zbog svojih bisera pa je godinama njezino vađenje bilo izvan kontrole.

Također, zbog zagađenja mora, izgradnje luka i marina, došlo je do nestajanja morskih cvjetnica kojima se periska hrani, pa se tako njezino izumiranje na Mediteranu bilježi od 2016. godine, a krenulo je od Španjolske i proširilo se do Jadrana zbog parazitske bolesti zbog koje danas u istočnom Jadranu brojimo preživjele jedinke gotovo na prste jedne ruke, odnosno toliko su rijetke da su dobile imena.

Djeca su tako naučila sve o jednoj od najvećih i najugroženijih školjki u Jadranu koja svojim postojanjem pridonosi čistoći mora i bioraznolikosti. Zahvaljujući predstavi, mali su Podgorani naučili kako zajedničkim naporima možemo zaštititi ovu veličanstvenu školjku.

– Svijest o očuvanju okoliša vrlo je važno prenositi na mlade naraštaje jer je situacija u morskom svijetu sve kritičnija. Mi smo se referirali na perisku, koja je skoro izumrla i jedva je održavaju na životu, i nadam se da će se taj predivni školjkaš obnoviti uz pomoć čovjeka i da ćemo probuditi svijest kod djece da i oni čuvaju okoliš i predivne morske vrste koje, nažalost, izumiru – kazala je Maja Šimić.

image
Duje Klaric/Cropix

U organizaciji manifestacije sudjelovala je Udruga za prirodu, okoliš i održivi razvoj “Sunce”, čiji su djelatnici kroz igru naučili mališane kako i oni mogu pridonijeti u očuvanju našeg mora.

Kako nam je kazala Margita Radman, voditeljica Odjela za edukaciju i informiranje “Sunca”, predstava o periski zabavna je i poučna. – Super je što smo na zabavan način djeci približili teme zaštite mora – kazala je Radman.

Naizgled male promjene mogu učiniti čudo i pomoći nam da još dugo uživamo u kupanju na predivnim plažama, u bistrom plavom moru te u okusima i mirisima slasnih riba.

Nakon predstave, najmlađi su se zabavljali raznim bojankama i izradama maketa, uz koje su se upoznali s bioraznolikošću morskog ekosustava.

image
Duje Klaric/Cropix

Djeca su uživala u interaktivnoj igri “Što je moj prijatelj pojeo?”, kroz koju su saznala više o problematici otpada iz mora, a dočekala ih je platnena riba napunjena plastičnim predmetima pa su opipavanjem pokušali pogoditi što je riba pojela.

Za učenike viših razreda osnovne škole pripremljena je nova inačica popularnih igara “križić-kružić” i “čovječe, ne ljuti se”, kroz koje su ih organizatori upoznali s činjenicama vezanim uz more, morske vrste, zaštićene vrste, morske ekosustave i različita staništa.

image
Duje Klarić/Cropix

Elemente hranidbene mreže mora upoznali su kroz igru “Hranidbena mreža mora”, dok su kroz igru “Što sadrži želudac kita?” saznali više o problemu mikroplastike simulirajući sadržaj želuca kita, oceana i morske vode pomoću različitih rekvizita.

Za male ribare organizirana je mala škola vezivanja udice, koju je vodio instruktor Edo Vela, a odmah su dobili i udice na dar pa su otrčali na mul i počeli loviti ribu.

Nakon predstave smo porazgovarali s mališanima, a petogodišnji Žan Bitanga iz Baške Vode odmah je na sličicama prepoznao salpu, škampa, sipe i hobotnice.

– Već sam s mula ulovio dvije sipe s mamom, a u ribolov idem s tatom u brodici pa bacamo parangal.

Najviše ulovimo sipe i onda obožavam jesti crni rižot koji napravi mama – kazao nam je Žan, koji je na radionicu u Podgoru došao iz Baške Vode s prijateljima Leom i Marom.

image
Duje Klarić/Cropix

I Ante Divić iz Podgore oduševljen je predstavom o periski, pa nam je kazao da još nije počeo loviti ribe, ali je vidio raka, meduze, dupina, srdele i perisku.

– Ne smije se plastika bacati u more jer onda ribe uginu – kazao je Ante.

Kako nam je kazala Tea Vela, direktorica TZ-a Podgora, Podgora je ribarsko mjesto i uvijek nastoji tu priču prenijeti svojim gostima, pa su sredinom svibnja organizirali ekološku akciju čišćenja podmorja i tijekom cijele godine proteže se priča ekologije, očuvanja podmorja i ribarstva.

– Drago nam je da nas je u smislu ekologije prepoznao TZ Županije splitsko-dalmatinske, koji su radionice i predstavu organizirali baš u Podgori.

Mislim da je za djecu svaki moment dragocjen jer kroz zabavu mogu dobiti puno novih informacija o periski i morskim životinjama i biljkama.

Ljeti i sami organiziramo mini radionice za male turiste i to je dobar način pokazivanja što je Dalmacija – kazala je Vela. •

Sadržaj nastao u suradnje s TZ Splitsko-dalmatinske županije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. lipanj 2024 06:14