StoryEditorOCM
ObalaSABOTAŽA?

Vatrogasni zapovjednik otkrio kako se požar proširio na firmu hrvatskog kralja otpada, čija postrojenja često gore!

Piše SPLIT SD
30. srpnja 2024. - 08:40

Dana 30. srpnja u 02:34 sati ŽVOC Split zaprimio je dojavu o požaru otvorenog prostora na području Kaštel Sućuraca u blizini željezare (između Ceste Pape Ivana Pavla II. i Ceste dr. Franje Tuđmana). Požarom je zahvaćena trava, nisko raslinje i makija. Na intervenciji gašenja požara sudjeluje 106 vatrogasaca sa 39 vatrogasnih vozila sa OP Kaštela, OP Split, OP Solin, OP Trogir, OP Omiš i IVP Split-Divulje. Na intervenciji gašenja požara angažiran je i protupožarni vlak „Robel“. Prilikom gašenja, jedan je vatrogasac ozlijeđen te zbrinut od strane HMS, priopćila je Hrvatska vatrogasna zajednica.

"Vatra je iz otvorenog prostora ušla u prostorije firme Cezar gdje je zahvatila instalacijske kablove struje koji su tamo bili uskladišteni. Uz to, zahvatila je i bale papira i raznoraznu plastiku te otpad. Vatra je došla u blizinu trgovine Metro i skladišta tvrtke Fero-term, no promptnom reakcijom vatrogasaca, širenje na te objekte je spriječeno. Trenutno se radni na sanaciji po skladištima, a na požarištu rade i dva bagera te će oko deset sati početi reduciranje vatrogasnih snaga - kazao je Ivan Kovačević, vatrogasni zapovjednik Splitsko-dalmatinske županije.

Inače, tvrtka Cios, odnosno Cezar, je u vlasništvu Petra Pripuza, ‘hrvatskog kralja otpada‘, u čijim su postrojenjima i skladištima za zbrinjavanje otpada požari toliko učestali da je javno govorio kako sumnja na sabotažu.

Naša reporterka na požarištu u Pripuzovu pogonu u Kaštelima: ‘Miris izgorjelog plastičnog otpada širi se nadaleko...‘

Zadnji požar bio je koncem lipnja na istom mjestu u Kaštelima, odnosno u prostoru "pokojne" Željezare u Kaštel Sućurcu, čiji je ključni stečajni vjerovnik - tvrtka "CE-ZA-R".

Otkrivamo detalje o uzrocima velikog požara u krugu nekadašnje Željezare Split, pogledajte fotografije akcije spašavanja

Od 2014. do 2020. gorjelo je još pet puta u postrojenju Ciosa na zagrebačkom Jankomiru, kojim upravlja tvrtka Cezar. Petar Pripuz je u lipnju 2018., nakon tada četvrtog požara u četiri godine, posumnjao na sabotažu.

image

Petar Pripuz, vlasnik tvrtke CIOS

Bruno Konjevic/Cropix

‘Ne možemo nikoga prozvati da je podmetnuo, no simptomatično je da se ti požari događaju u pravilu vikendom i da se događaju na rubnim dijelovima našeg skladišta. Snimke koje smo dostavili sinoć medijima, prije nego što smo ih danas dali policiji, potvrđuju ono što sumnjamo – da nam netko to pali, podmeće‘, rekao je tada Pripuz za Novu TV, te se požalio da nije dobio nijedan izvještaj o policijskom očevidu prijašnjih požara te je sabotaže povezao s politikom.

 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. rujan 2024 14:15