StoryEditorOCM
Obalanapokon

Trogirani, evo jeftinijih stambenih kvadrata! U tijeku je ishođenje građevinske dozvole za POS-ovu zgradu s 35 stanova

Piše Petra Klarić
8. kolovoza 2024. - 21:26

U tijeku je ishođenje građevinske dozvole za projekt izgradnje zgrade s POS-ovim stanovima u jugoistočnom dijelu Planog kraj Trogira. Dobra je to vijest za sve koji nisu spremni izdvojiti novce za (pre)skupe kvadrate na našem području i pravovremeno su se odazvali na javni poziv za utvrđivanje Liste reda prvenstva za kupnju stana iz Programa POS-a.

Zgrada, u kojoj će se nalaziti 35 stanova i jedan poslovni prostor, imat će ukupno četiri etaže. Nalazit će se na parceli od 5000 četvornih metara koja je do prosinca 2022. godine bila u vlasništvu Grada Trogira, a sada je u vlasništvu državne Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN).

image

Lokacija na kojoj će se nalaziti POS-ova zgrada označena je narančastom bojom

Screenshot/

Iako je ishođenje dozvole na red sošlo tek sada, još 2021. godine izdana je dozvola za izgradnju pristupne ulice, duge 200 metara, koja vodi do parcele.

Ne radi se, zapravo, o novoj priči, barem ne u potpunosti. Izgradnja POS-ovih stanova u Trogiru najavljuje se već neko vrijeme, a sve skupa malo se odužilo zbog raskida ugovora između ranije odabranog projektanta i APN-a zbog nepoštivanja rokova. Inače, Javni poziv za već spomenutu Listu reda prvenstva za kupnju POS-ovih stanova u Planom zaključen je još u lipnju 2020. godine, izabrana su 63 kandidata. 

Trogirski gradonačelnik Ante Bilić je na 23. sjednici Gradskog vijeća Grada Trogira u svibnju najavio da početak izgradnje očekuje do kraja ove godine.

image

Ante Bilić, gradonačelnik Trogira

Ante Čizmić/Cropix

- Cesta već ima izrađen projekt i dozvolu. U procesu smo osiguravanja sredstava i vjerujem da će do kraja godine započet i projekt izgradnje POS stanova i izgradnja ceste. Cesta će se raditi o trošku Grada i radit će se paralelno s glavnim projektom, samo će se finalno uređenje, asfalt i signalizacija raditi nakon završetka radova na zgradi POS-a - rekao je Bilić na sjednici.

Trenutno stanje na tržištu nekretnina

Kako bismo dobili uvid u trenutno stanje na trogirskom tržištu nekretnina, pogledali smo što se nudi na jednom poznatom internet oglasniku. 

Na području Planog uglavnom se nude kuće, što nije iznenađujuće jer stanogradnja u tom mjestu nije zaživjela, barem za sada. Cijene kvadrata ipak su nešto niže nego u obližnjem Trogiru. Kreću se uglavnom oko 2000 eura za metar kvadratni, ima nešto jeftinijih kvadrata, ali i nešto skupljih.

Primjerice, za kuću u Planom veličine 660 metara kvadratnih s velikom okućnicom od 1000 kvadrata kupac će morati izdvojiti 1.100.000 eura, što ispada 2000 eura po kvadratu. U sklopu kuće nalaze se tri stana.

Nudi se i jedan trosobni stan od 112 metara kvadratnih, a kvadrat je u ovom slučaju nešto skuplji - 2053 eura.

Sve to ipak je jeftinije nego u Trogiru, u kojem prosječna cijena kvadrata iznosi oko 3000 eura. 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. rujan 2024 03:01