StoryEditorOCM
ObalaU CENTRU PAŽNJE

Tko je odvjetnica kojoj je Puljak prepustio unosnu saborsku plaću i prekrižio Barbira? Ključna je bila Ona

Piše Anton Hauswitschka
18. svibnja 2024. - 20:03

Dubrovnik će u novom sazivu Hrvatskog sabora zastupati dvoje saborskih zastupnika, gradonačelnika Mata Frankovića (HDZ) i odvjetnicu Viktoriju Knežević.

Upravo ona će sjesti u parlamentarnu klupu umjesto Ivice Puljka, splitskog poteštata koji nosi stranački dres Centra. Time je najrazočaraniji ostao Damir Barbir, nekadašnji tajnik splitskog SDP-a i čelnik Gradskog kotara Trstenik, koji se najprije priklonio Centru, nasuprot stavovima SDP-ova vodstva pod Marjanom, da bi na minulim izborima za Sabor bio na (skoro) prolaznom mjestu liste Rijeka pravde u 10. izbornoj jedinici.

Barbir se očito nadao istome što i odvjetnica Knežević, ali je jezičac na vagi Puljkovih pretegnuo u korist Dubrovkinje, a ne čovjeka koji je svojim glasom nerijetko spašavao Centrovu većinu u Banovini.

Viktorija Knežević relativno je novo ime na nacionalnoj političkoj sceni, no Dubrovčanima je itekako poznata. Naime, 2000. u mandatu HDZ-ove gradonačelnice Dubravke Šuice bila je jedna od organizatora prosvjeda protiv podizanja cijene dječjih vrtića, da bi nakon toga u dva izborna ciklusa usko surađivala s bivšim gradonačelnikom Androm Vlahušićem.

No, kako je sama izjavila, razočarana Vlahušićem poslala je poruku njegovu protukandidatu Frankoviću ponudivši mu pomoć jer je, kako je kazala u razgovoru za Index, procijenila da je komunikativno "inferioran Vlahušiću".

- To je bilo 2015., između dva kruga izbora. Te izbore je on izgubio. Tada sam bila razočarana u Vlahušića. I pojavio se taj mladi čovjek čudnog glasa, prilikom sučeljavanja vidim da je vidno inferioran Vlahušiću.

Slabo je poznavao teme, ali imao je i taj čudan glas. Kako sam sama išla na treninge govora, pisala sam mu da se javi tom čovjeku kod kojeg sam išla. Šteta da se pati.

Kasnije sam čula da je likovao svojim HDZ-ovcima kako ima ono što će me uništiti. A to je bila pristojna, dobronamjerna poruka. Tko je mogao onda znati u što će se on pretvoriti... - pojasnila je za Index saborska zastupnica Knežević. 

image

Viktorija Knežević ne odustaje ni od kandidature za dubrovačku gradonačelnicu na lokalnim izborima za točnu godinu dana

Tonči Plazibat/Cropix

No ono što ju je zapravo lansiralo u političku arenu bilo je pokretanje internetske stranice Ocijeni me.hr prije pet godina na kojoj su svi građani mogli ocjenjivati rad zaposlenika u 21 gradskoj upravi u Hrvatskoj. Ubrzo nakon njezina pokretanja Centar za zaštitu osobnih podataka "Feralis" podignuo je kaznenu prijavu protiv odvjetnice Knežević, da bi 2020. godine Agencija za zaštitu osobnih podataka zabranila ocjenjivanje javnih službenika i namještenika.

Zanimljivo, uskoro je proradila nova stranica Ocijeni me, ali ovaj put s.eu domenom za koju Knežević tvrdi da nije njezina i da ne zna tko stoji iza nje. Priča oko ocjenjivanja rada službenika zaintrigirala je i nacionalne medije, pa je Knežević još više zakoračila na političku scenu kako bi prošle godine najavila kandidaturu za dubrovačku gradonačelnicu, i to na lokalnim izborima koji će se održati za točnu godinu dana.

Iako je ušla u Sabor, od kandidatiure za prvu ženu grada pod Srđem nije odustala.

U svakom slučaju, radi se o ambicioznoj političarki koja se u Saboru neće libiti oštrih riječi na račun HDZ-a koji joj je glavna i jedina politička meta. U tome ova 48-godišnja samohrana majka itekako ima iskustva jer proteklih godina javno je kritizirala rad dubrovačke lokalne vlasti na čijem je čelu HDZ-ovac Franković tvrdeći da se javnim novcem malo toga napravilo za kvalitetu života građana.

Franković joj je uzvraćao kako je po srijedi zapravo njezina opsjednutost njime. A hoće li se ta "opsjednutost" nastaviti u na saborskim zasjedanjima, uskoro ćemo vidjeti.

image

Dubrovački gradonačelnik Mato Franković (HDZ)

Cropix

Svoju kandidaturu za gradonačelnicu najavila kao nezavisna kandidatkinja, a kako je usko surađivala za političkom strankom Srđ je Grad, oporbene u Dubrovniku, od njih je očekivala podršku. No, uslijedio je "hladan tuš", kada su Srđevci poručili kako će na lokalne izbore izaći samostalno, s kandidatom iz svojih redova.

Knežević se tada približila stranci Centar, bračnog para Puljak, da bi na kraju postala i njezin član. U aferi s tadašnjom "zviždačicom" iz "Državnih nekretnina" Majom Đerek, a kasnije i pročelnicom u Puljkovoj upravi u Banovini i predsjednicom Povjerenstva za raspolaganje gradskim nekretninama, odvjetnica se stavila na stranu splitskoga gradonačelnika pa su između nje i njezine dojučerašnje prijateljice pale teške riječi i javne optužbe kao i prijetnje sudskim tužbama.

Iako u to vrijeme nije bila član stranke Centar, Viktorija je zapravo napadom na Đerek preuzela ulogu "gromobrana" jer se interes medija okrenuo prema njihovu međusobnom optuživanju.

image

Ivica Puljak, Viktorija Knežević i Maja Đerek (u krugu)

Maja Đerek čak je i javno iznijela privatne poruke koje je dobila od Viktorije Knežević tvrdeći da joj je ona, a ne Puljak, najavila otkaz u Gradu Splitu.

-Dana 10. lipnja primam poruku koju javno objavljujem: "Ti si krenula putem bez povratka..." Poruku primam samo jedan dan nakon što sam, sukladno svojim pročelničkim ovlastima, javno istupila oko nužnosti raspisivanja natječaja u slučaju Peškarije kao gradskog objekta.

Ovu prijetnju mi nije uputio gnjevni HDZ-ovac koji je ulovljen u pljački državne blagajne, niti Kerumov pajdo kojemu je bespravno dodijeljen poslovni prostor. Ovakvu prijetnju mi upućuje nova politička nada stranke Centar - Viktorija Knežević.

Mjesec i pol nakon takve poruke suspendirana sam s mjesta pročelnice, a Knežević se službeno učlanila u stranku Centar – napisala je Đerek u jednom od priopćenja.

A Puljkovi su njezinu odanost nagradili mjestom na listi koalicije Rijeka pravde u 10. izbornoj jedinici. Viktorija Knežević osvojila je 1273 preferencijska glasa no nisu joj bili dovoljni da sa sedmog mjesta na listi osvoji saborski mandat, već joj ga je, odustavši od Sabora, predao gradonačelnik Puljak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. lipanj 2024 06:29