StoryEditorOCM
ObalaAZTN izvijestio

Agencija kaznila ‘Studenac‘ zbog nepoštene trgovačke prakse. Naveli su sve grijehe trgovačkog lanca iz Omiša

Piše SPLIT SD
1. listopada 2024. - 12:35

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja je zbog teške povrede Zakona o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom kaznila STUDENAC d.o.o. iz Omiša s 132.000,00 eura.

Priopćenje Agencije prenosimo u cijelosti:

"AZTN je pokrenuo upravni postupak po službenoj dužnosti protiv kupca STUDENAC d.o.o., radi utvrđivanja je li taj trgovac iskorištavanjem značajne pregovaračke snage nametao nepoštenu trgovačku praksu svojim dobavljačima poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda.

Nakon provedenog upravnog postupka, AZTN je utvrdio da je STUDENAC d.o.o. iskoristio značajnu pregovaračku snagu nametanjem nepoštene trgovačke prakse u smislu ZNTP-a trima dobavljačima.

Tako je utvrđeno da je STUDENAC d.o.o. iskorištavajući značajnu pregovaračku snagu nametnuo svojim dobavljačima nepoštene trgovačke prakse, na način da je:

- poslovao temeljem pisanog ugovora koji nije sastavljen u skladu s odredbama ZNTP-a o cijeni proizvoda, jer cijena proizvoda nije bila u pisanom obliku ugovorena prije njihove isporuke;

- obračunao naknade za uslugu objave u katalogu STUDENCA d.o.o., a da pritom nije istaknuo cijene prema ugovorenom cjeniku marketinških usluga, kao niti popust koji je odobrio, već je obračunao cijenu umanjenu za iznos popusta, a što prethodno nije ugovoreno s dobavljačima u pisanom obliku na jasan i nedvosmislen način, pa tako obračunate naknade za usluge kupca čije ostvarenje treba ovisiti o stvarnom i mjerljivom učinku kupca, nisu, ni ugovorene u skladu s odredbama ZNTP-a, ni jasno specificirane na računima STUDENCA d.o.o.;

- nezakonito zbog slabog obrtaja vraćao poljoprivredne i prehrambene proizvode, prema iznimci koja prethodno nije ugovorena na jasan i nedvosmislen način;

- izvršavao plaćanja u rokovima duljim od 30 dana za pokvarljive poljoprivredne i prehrambene proizvode, odnosno u rokovima duljim od 60 dana za poljoprivredne i prehrambene proizvode koji se ne smatraju pokvarljivima.

AZTN je izrečenu novčanu kaznu u iznosu od 132.000,00 eura utvrdio uzimajući u obzir težinu, opseg, vrijeme trajanja i posljedice povrede za dobavljače, kao i više olakotnih okolnosti. AZTN smatra da je s ovako izrečenom novčanom kaznom ostvaren cilj njezina izricanja u smislu odvraćanja od povreda ZNTP-a, ne samo u odnosu na STUDENAC d.o.o. već i u odnosu na ostale adresate ZNTP-a.

Cjeloviti tekst rješenja bez poslovnih tajni bit će naknadno objavljen na mrežnoj stranici AZTN-a."

image
Saša Burić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. listopad 2024 13:49