StoryEditorOCM
ObalaPRESEDAN

Što im se dogodilo?! Zaposlenici gradske uprave u Makarskoj odbili veliko povećanje plaća, uzrok skriven u jednom uvjetu

Piše Dijana Turić
7. srpnja 2024. - 09:21
Grad Makarska pristaje na povećanje plaća za 15 posto uz uvjet da se bolovanje plati 70 posto od plaće umjesto dosadašnjih 95 postoIvo Ravlić/Cropix

Grad Makarska već neko vrijeme pregovoara s članovima lokalne podružnice Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika, a riječ je o povećanju plaća zaposlenicima lokalne uprave za 20 posto.

Međutim, Grad pristaje na povećanje za 15 posto uz uvjet da se bolovanje pojedinog radnika plati 70 posto od plaće umjesto dosadašnjih 95 posto, jer navodno neki djelatnici zloupotrebljavaju pravo na odsutnost zbog zdravstvenih razloga.

Sindikat nije htio pristati na ovoliko smanjenje plaće djelatnicima Grada koji su na bolovanju pa su propali pregovori oko povećanja plaća.

Inače, najniža plaća u Gradu iznosi 670 eura, a plaće pročelnika resora, s ostalim primicima, kreću se oko 1400 eura. Zamjenici pročelnika mjesečno dobivaju po 1300 eura, dok stručni suradnici imaju plaće od 1000 eura, a viši savjetnici 1100 eura.

Sindikalnu povjerenicu Martinu Mustapić Glibota upitali smo postoji li mogućnost organizacije štrajka ako djelatnici ne pristanu na plaćeno bolovanje koje bi iznosilo 70 posto od plaće.

- Bez obzira što članovi Sindikata razgovaraju o svim mogućnim opcijama, iskreno se nadamo da do takvog scenarija neće doći, primarno jer ne želimo da pati usluga koju pružamo našim sugrađanima zbog kojih i jesmo ovdje – kazala je Mustapić Glibota.

Naime, pregovori o povećanju plaća i izmjenama Kolektivnog ugovora za zaposlene u Gradu, pokrenuti su krajem prošle godine zahtjevom sindikalaca kojim je zatraženo povećanje osnovice plaća u iznosu od 20 posto, a slijedom pojave inflacije, ali i negativnih trendova kao što su učestalo napuštanje službe i slab interes za raspisane javne natječaje za zaposlenje.

- Suprotno uvriježenom mišljenju, plaće zaposlenika gradske uprave su niske, a posljednje povećanje plaća djelatnika u javnom i državnom sektoru ne odnosi se na zaposlene u gradovima i općinama.

Također, uz neke druge razloge, niska plaća demotivira potencijalne kandidate za zapošljavanje, bilježimo sve niži odaziv na natječaje, a potaknula je i nekoliko odlazaka dugogodišnjih kvalitetnih djelatnika.

Sve to dugoročno dovodi do smanjenja kvalitete usluge građanima, ali i funkcioniranja Grada – kazala je Mustapić Glibota dodajući da je nedugo nakon uručenja zahtjeva, Grad kao poslodavac sazvao sastanak sa svim djelatnicima gradske uprave gdje je, među ostalim i zbog bojazni radi ukidanja prireza, obrazložena trenutna nemogućnost povećanja plaća uz razumijevanje da su "bušte" zbilja tanke, ali najavljeno je da bi se povećanje moglo dogoditi u 2026. godini.

Međutim, ukidanje prireza nije imalo očekivani negativni učinak na makarsku javnu blagajnu pa je početkom ove godine Sindikat ponovno pokrenuo pregovore o povećanju plaća.

U svibnju su predstavnici lokalne vlasti uručili sindikalcima prijedlog dodatka Kolektivnom ugovoru u kojem se definira povećanje osnovice plaće u iznosu od 15 posto, ali uz uvjet prihvaćanja drugih uvjeta.

- Iako smo s većinom točaka uglavnom bili suglasni ili smo pronašli "srednji put", prihvaćanje određenih stavki negativno bi utjecalo na stečena radnička prava i primarno na najranjiviju kategoriju pa je većinom glasova naših članova takav prijedlog odbijen, a samim time je i odbijeno povećanje plaća.

Konkretno, riječ je o smanjenju naknade plaće u slučaju korištenja bolovanja u trajanju do 42 dana na 70 posto u odnosu na dosadašnjih 95 posto.

Naime, smatramo da je ta naknada zapravo vrsta osiguranja jer su plaće svakako niske, a djelatnici, kao i svi danas, imaju brojne kredite i jedna hipotetska situacija u kojoj netko ima prijelom ili neko drugo ozbiljnije stanje, može negativno utjecati na sposobnost otplate kredita, školovanja djeteta ili redovnog funkcioniranja kućanstva.

Smatramo važnim napomenuti da smo bili spremni pristati i na postotak od 85 posto – istaknula je Mustapić Glibota.

- Sigurni smo da će Grad kao poslodavac ispuniti svoje javno obećanje o povećanju plaća i dostavili smo nove prijedloge, pozvali na nastavak pregovora te očekujemo skori poziv na sastanak – zaključila je sindikalna povjerenica.

Komentar na pregovore sa Sindikatom zatražili smo od gradonačelnika Zorana Paunovića od kojeg još nismo dobili odgovor.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. listopad 2024 12:56