StoryEditorOCM
ObalaZABORAVILO SE

Solinska politička posla - izišao iz HDZ-a i od tada udarao po njemu. Sada postaje ravnatelj vrtića, a HDZ mu je super

Piše Mia Sesartić
31. svibnja 2024. - 11:43
Dr. sc. Davor Mikas: Nikad nismo neosnovano prigovarali, naravno, uvijek se može nešto potkrasti, neka pogreškaJoško Ponoš/Cropix

Otvara li se u Solinu novi dječji vrtić samo zbog jednog čovjeka? Je li taj čovjek pravi izbor za to mjesto? Je li u pitanju svega čista politika, a sve kako bi se zadovoljilo jednu osobu, u ovom slučaju dr. sc. Davora Mikasa? To su pitanja kojima su na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća solinske čelnike obasuli oporbeni vijećnici, članovi Nezavisne liste mladih (NLM) Ivan Andabak, bivši predsjednik solinskoga Gradskog vijeća, i Vedran Duvnjak, te nezavisni Tihomir Bečko.

Mikas je, podsjetimo, bio član HDZ-a. I to ne "obični član", nego predsjednik njihova ogranka Priko vode u Solinu. Na čelu ustanove Dječji vrtić "Cvrčak" bio je 16 godina, a onda ga je, nakon isteka mandata, nakon provedenog javnog natječaja,  2016. godine zamijenila aktualna ravnateljica "Cvrčka" Anđela Biuk. I tu je "ljubav" pukla, kako to u politici i biva. Mikas je tada tvrdio za naše novine da se oko vrtića umiješala politika.

‘Razvod‘ zbog vrtića

U godinama koje su uslijedile nastavio je raditi kao pedagog, ali je nakon političkog razvoda s HDZ-om na lokalne izbore izišao s Kandidacijskom listom grupe birača. Uspio je. Dospio je u Gradsko vijeće. Tamo je uglavnom komentirao preizgrađenost u mjesnom odboru Priko vode, tada užasnom stanju Poslovnog centra Priko vode, o potrebi većeg ulaganja u poduzetništvo, ulaganja u stambeno zbrinjavanje mladih obitelji, odnosno poticanu stanogradnju, pitanje transparentnosti javne nabave, izmještanje reciklažnog dvorišta...

Kad je osjetio da je sazrelo vrijeme da se Kandidacijska lista "oformi" u stranku, osnovao je u siječnju 2020. s istomišljenicima i stranku Bolji Solin. Prema riječima tadašnjih osnivača iz Kandidacijske liste grupe birača, to je prva stranka koja je osnovana u Solinu i primarno je lokalnoga karaktera. Bilo je to, tada je tako izgledalo, konačno zbogom HDZ-u i bilo kakvoj suradnji s vladajućom strankom u Solinu.

Bolji Solin bio je u "neformalnoj" koaliciji s ostalim oporbenim strankama u Gradskom vijeću. Cilj je bio samo jedan – srušiti HDZ s vlasti.

– Nismo zadovoljni načinom i stanjem na koji funkcionira Solin. Niz je nedostataka, od područja upravljanja gradom do gospodarske politike, nepromišljanja o urbanizmu i javnim sadržajima. Smatramo da je došlo vrijeme da se takva loša praksa prekine – istaknuo je ovako Mikas prije prošlih izbora.

Podjela vrtića zbog puno djece

Kad je Mikasovo ime na zadnjoj sjednici solinskog Gradskog vijeća osvanulo na dokumentu prilikom točke o davanju prethodne suglasnosti na privremeni Statut novog dječjeg vrtića "Izvor" Solin, u potpisu kao privremenog ravnatelja vrtića "Izvor", uzburkalo se u klupama i za govornicom ovog najvišeg solinskog predstavničkog tijela. Otkud sad to? Otkud Mikas? Što se dogodilo?

Solinski su gradski vijećnici još prije godinu dana većinom glasova donijeli odluku o podjeli Dječjeg vrtića "Cvrčak" Solin i osnivanju novog dječjeg vrtića "Izvor" Solin.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. lipanj 2024 14:23