StoryEditorOCM
Obalatrodnevna akcija

Šokantni rezultati pregleda madeža u Makarskoj; otkriveno 50 zloćudnih tumora kože, neki su odmah operirani!

Piše Dijana Turić
7. listopada 2024. - 16:14

U okviru Nacionalnog programa prevencije i ranog otkrivanja melanoma 2023. – 2026. u RH, Klinički bolnički centar Sestre milosrdnice/Referentni centar Ministarstva zdravstva za melanom, Liga protiv raka Makarska rivijera i Ministarstvo zdravstva te Hrvatsko društvo za dermatologiju i Društvo za dermatološku onkologiju HLZ-a, Udruga ‘‘Zdravi pod suncem‘‘ i Dom zdravlja Splitsko-dalmatinske županije, u Makarskoj su uspješno organizirali trodnevnu akcije besplatnog pregleda madeža.

Akciju održanu u Domu zdravlja je predvodila prof. dr. sc. dermatološke onkologije, akademkinja Mirna Šitum koja je stigla s timom od 12 kolega - stručnjaka dermatologa, kirurga te medicinskih sestara.

image

Akademkinja Mirna Šitum

Nikša Stipaničev/Cropix

Akademkinja Šitum je s kolegama kroz tri dana obavila čak 629 pregleda, što je 107 ljudi više od naručenih.

- Otkrili smo ukupno 50 zloćudnih tumora od kojih devet melanoma i 41 karcinom kože. Operirali smo 25 pacijenata s 30 tumora, od kojih sve s melanomom i većinu s karcinomima kože.

image
Niksa Stipaničev/Ilustracija/Cropix

Sve uzorke koje smo operirali nosimo na patohistološku analizu u Klinički Zavod za patologiju KBC Sestre milosrdnice, a pacijenti će o svom nalazu biti obaviješteni posredstvom njihovih liječnika obiteljske medicine.

Oni kojima se potvrdi melanom, bit će pozvani od strane tima dermatologa iz Referentnog centra za melanom koji ih je dijagnosticirao na javno zdravstvenoj akciji. Dio pacijenata koji nije operiran, zahvat će u dogovoru sa svojim liječnicima obaviti na kirurgiji - kazala je akademkinja Šitum, zahvalivši se svim organizatorima i sudionicima akcije.

image

Susret s predstavnicima Lige protiv raka Makarske rivijere

Liga protiv raka Makarska rivijera
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. listopad 2024 17:56