StoryEditorOCM
ObalaNAKON 133 GODINE

Skandal u Makarskoj: časne sestre u suzama otjerane iz grada zbog sukoba s mladim župnikom!? ‘Jako sam tužna i ponižena‘

Piše Dijana Turić
31. kolovoza 2024. - 07:43
Makarska je nakon čak 133 godine ostala bez časnih sestara koje su se s pukom u suzama oprostile na nedjeljnoj MisiBožo Radić/Cropix

Zadnjih godina Makarska krivim potezima ‘‘velikih‘‘ ostaje bez zelenila koje se izgubilo pod betonskim temeljima stambenim zgradama, a svako malo puni stupce političke, pa i crne kronike.

Sada je, nažalost, došao red i na Crkvu.

Konkretno, Makarska čija je konkatedrala sv. Marka evanđelista drugostolna crkva cijele Splitsko-makarske nadbiskupije, jer ispred nje je samo splitska katedrala sv. Dujma, nakon čak 133 godine ostala je bez časnih sestara koje su se s vjernicima u suzama oprostile na misi.

O ovoj temi u Makarskoj se dobro zna u redovima bliskim Crkvi, ali javno se prezentira ono što je naloženo da se mora govoriti - časne sestre su otišle jer im je bilo vrijeme za mirovinu, a nove neće doći jer je i taj častan životni poziv na ispitu hrvatske zbilje i pati od manjka redovnica.

Međutim, mi novinari nismo položili zavjet šutnje i moramo javnosti reći da je istina potpuno drugačija jer su dvije časne sestre Marija Kristijana Ajduković i Bernardina Crnogorac doslovno otjerane zbog ‘‘neslaganja karaktera‘‘ s don Jurom Lovrinčevićem, mladim župnikom Svetog Marka.

Tako su grad i građani izgubili ono najponiznije, najtoplije i empatičnije među svojim pukom, drage časne sestre, a ovaj potez bit će upisan u povijesnu knjigu kao veliki i neoprostivi gaf, premda će ljudi reći da Svevišnji sve prašta.

Na oproštajnoj svetoj misi vjernici su plakali za časnim sestrama, a zbor koji je vodila sestra Kristiana, tako je otužno pjevao, a kako i ne bi kad im se srce lomilo jer su časne, kako su u oproštajnom pismu zahvale napisali vjernici, živjele s pukom, učile djecu vjeronauk, vodile ih i pripremale za svetu pričest i krizmu, pomagale bolesnima, vodile zborove, učile pjevanju, održavale i ukrašavale crkvu sv. Marka, a posebna je priča s koliko su truda do prije tri godine kuhale, prale, peglale i čistile u župnoj kući.

Razlog odlaska časnih sestara iz Makarske i zatvaranje ‘‘knjige‘‘ nakon 133 godine, doznali smo iz crkvenih krugova, a sve nam je potvrdila i časna Kristiana Ajduković koja je otjerana pa je s njom otišla i časna Bernardina Crnogorac.

Naime, časna Kristiana u makarskoj je župi Sv. Marka bila orguljašica, zborovođa i katehistica, ali njezin karakter nije se svidio župniku koji je od provincijalne poglavarice Družbe sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskog, Provincije Navještenja Gospodinova sa sjedištem u Splitu, tražio da mu dovedu neku novu časnu, a da sestra Kristiana ode iz Makarske.

Tada je poglavarica štiteći svoje sestre redovnice, odlučila da prema župnikovu zahtjevu, nema dolaska novih sestara u Makarsku, a dvije će otići i više neće doći nijedna. I tako je na koncu, nažalost i bilo.

Časnoj Kristijani je predložen odlazak na odmor na otok Zlarin ispred Šibenika što je odbila jer joj se ne odmara i još puno toga ima dati vjernicima pa je na kraju sam odabrala odlazak u Selca na Braču da joj bliže bude trajektna povezanost s Makarskom jer joj je tek zacijelila slomljena ruka koju je ozlijedila kiteći crkvu, a rehabilitaciju će obaviti u mjesnom liječilištu ‘‘Biokovka‘‘.

image

Prije nego li smo doznali pravi razlog odlaska časnih sestara iz Makarske, kontaktirali smo župnika don Juru Lovrinčevića koji je kazao da je odlazak sestara navodno bio najavljen prije tri godine kada su ostali bez časne koja im je kuhala

Ivo Ravlić/Cropix

Da je Makarska kojim slučajem doista ostala bez časnih zato što mlade vjernice ne žele u redovnice, onda sestru Kristijanu koja je napunila 66 godina i koja je aktivna, ne bi uputili na Zlarin na "odmor", a sada je u Selcima smještena s njih još četiri, dok je časna Bernardina otišla u Split.

Časne sestre nikada nisu ni planirale odlazak iz Makarske što nam je potvrdila sestra Kristiana:

- Sve što ste naveli je istina za koju imate moju potvrdu. Nije razlog našeg odlaska nikakva tajna, a i župnik je na posljednje četiri mise kazivao da je u razgovoru s poglavaricom usuglasio da odlazim zbog ‘‘različitih situacija koje nije potrebno spominjati‘‘, a i mom zboru je rekao da nismo mogli surađivati.

U Makarskoj sam služila osam godina i nikada nisam ni mislila otići jer sam vodila dva zbora, župni vjeronauk, svirala orgulje koje sada na nedjeljnoj misi neće imati tko svirati, a uređivala sam crkvu s vjernicama i dok nisam slomila ruku, prala sam i peglala.

Mogu samo priznati da sam jako, jako tužna i ponižena – kazala nam je časna sestra Kristiana.

Prije nego li smo doznali pravi razlog odlaska časnih sestara iz Makarske, kontaktirali smo župnika don Juru Lovrinčevića koji nam je kazao da je odlazak sestara navodno bio najavljen prije tri godine kada su ostali bez časne koja im je kuhala.

- Manjak je časnih sestara svugdje, u sedam župa i sada je došao red i na Makarsku pa se sestre povlače.

Svako vrijeme nosi svoje izazove i kroz povijest su neki redovi nestajali i gasili se. Mi već tri godine nemamo časnu sestru kuharicu pa hranu naručujemo iz vanjskog servisa, a godinu dana smo bez spremačice pa sami peremo i peglamo i čistimo – kazao je župnik kojeg smo upitali tko će djeci predavati vjeronauk.

Kako tvrdi, sve će biti pomlađeno mladima, a do tada će vjeroučitelj biti on i župni vikar don Ivan Mamić.

Zbog odlaska časnih sestara kontaktirali smo i bivšeg župnika don Pavla Banića koji dane u mirovini tijekom zadnjih godinu i pol, provodi u službi u marijanskom svetištu Vepric i tvrdi kako ne zna što se događa u župi. No, ističe da su časne sestre u Makarsku došle još 1891. godine liječiti bolesne i tada ih je bilo 12.

Inače, časne sestre su radile u tadašnjoj bazani, koja se nalazila na mjestu današnjeg Doma za starije osobe i 1945. godine su potjerane pa su prebačene u Dom zdravlja.

Međutim, 1950. godine su i potjerane i iz Doma zdravlja jer su odbile naredbu tadašnje vlasti da služe bolesne građžane pod uvjetom skidanja habita pa su službu nastavile u župi sv. Marka, a živjele su u kući koja je sada njihovim odlaskom zatvorena, a koju je župi 1968. godine darovala Božica Petrović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. rujan 2024 06:37