StoryEditorOCM
Obalaposljednji pozdrav

Sablasna tišina isprekidana jecajima... U Vinišću sahranjen tragično preminuli Boško Kostović, na pogreb došao i Sopta

Piše Mirela Goreta
17. kolovoza 2024. - 19:13

Sablasna tišina isprekidana jecajima nadvila se danas nad mjesno groblje Pišćine – Vinišće gdje je na posljednji počinak ispraćen 58-godišnji Boško Kostović, hrvatski branitelj i vođa stroja na Jadrolinijinom trajektu "Lastovo" na kojemu je prošle nedjelje tragično stradao s dvojicom kolega kada je na njih pala više tona teška rampa.

Neutješna obitelj, mnogobrojni prijatelji, kolege i mještani ispratili su Kostovića na posljednje počivalište u njegovu Vinišću u kojemu je sve do prije koji dan, nakon bremenita i radom ispunjenog života, kovao planove za ono što je, za koju godinu, želio raditi u mirovini. Apostrofirao je to mjesni župnik Crkve Presvetog Srca Isusova Mate Munitić nadahnuto tijekom mise govoreći o pokojnom Kostoviću čija ga je obitelj otvorena srca primila u svoju kuću kad je prije četiri godine došao na službu u Vinišće.

image
Vojko Bašić/Cropix
image
Vojko Bašić/Cropix

- Boško me kao svećenika odmah oduševio, a dobro sam ga upoznao već na početku jer je njegova kuća bila i moj dom. Mi svećenici najbolje znamo kako je kad dođeš u novu sredinu. Svaki koji te prihvati za nas je velik, jer smo došli u sredinu u kojoj nikoga ne znamo. Čovjek koji te primi u svoju kuću, primi te i u svoje srce. Boško, čovjek koji nije sanjo kule i bogatstva, apartmane i silna materijalna dobra, koji je živio skromno sa svojom ženom odgajajući svoju djecu, požrtvovno radeći. Boško, koji je bio sve, samo ne nečovjek i nepošten. Što je život?! Danas si tu, sutra te nema. Za našeg zadnjeg susreta, oko Uskrsa, razradili smo strategiju – brzo će mirovina, konačno će otpočinuti od svog posla, imat će vremena i za more i za unuke i za obitelj. Puno je planova bilo... Ali život odigra svoje karte – kazao je župnik Munitić poručivši kako se na posljednjem ispraćaju pokojnog Boška Kostovića nismo okupili kako bi ga sažalijevali, jer on to ne želi.

image
Vojko Bašić/Cropix
image
Vojko Bašić/Cropix

- Krist sebi uzima najbolje, tome nas uči povijest i vjeronauk. Bogu se donosi sebe i plodove svog mukotrpnog rada i truda, a onda i svoje srce i duša. Za Boška možemo reći da je imao i srce i dušu i da plodovi njegova života nisu upitni. Vinišće je izgubilo jednog dobrog, požrtvovnog čovjeka, koji je svoj život najbolje opisao plodovima koje ostavlja, a to ste vi – obratio se župnik Munitić obitelji pokojnika dodajući kako nas je pokojni Boško sve zadužio svojom dobrotom, plemenitošću, iskrenošću, poniznošću, kao i svojom željom i nadom u bolje sutra.

image
Vojko Bašić/Cropix
image

Punica Boška Kostovića

Vojko Bašić/Cropix

- Zadužio je i našu domovinu u ona teška vremena kad su mngi bježali i sakrivali se u mišje rupe. Stao je na branik svoje domovine da zaštiti svoju obitelj, svoj dom. Boško, koji je drugo ime i sinonim za ljude iz našeg naroda koji su kroz povijest umirali za svoje ideale, živjeli za one koje su stvorili i u Boga vjerovali, a nadamo se, da će po uskrsnuću, biti nagrađeni za svoj mukotrpni život – rekao je župnik Munitić.

Počasnu stražu uz odar tragično stradalog Boška Kostovića držali su Veterani Domovinskog veterani Domovinskog rata općine Marina uz pripadnike Oružanih snaga RH, a klapa ga je na posljednje počivalište ispratila pjesmama "Krist na žalu” i "Oči u oči”.

Na njegov posljednji ispraćaj došli su, između ostalih, i Neven Melvan, glavni tajnik Sindikata pomoraca Hrvatske i Ante Mamut, načelnik Općine Marina, a pojavili su se i David Sopta, predsjednik Uprave Jadrolinije i Paula Vidović, ravnateljica Agencije za obalni linijski pomorski promet.

image

David Sopta, predsjednik uprave Jadrolinije, izražava sućut sinu pokojnog Boška Kostovića Mariju i supruzi Hildi

Vojko Bašić/Cropix
image

Neven Melvan, glavni tajnik Sindikata pomoraca Hrvatske, žaluje se obitelji

Vojko Bašić/Cropix

Na solinskom Novom groblju jučer je pokopan 38-godišnji Marko Topić, a danas je zakazan i pogreb trećeg stradalog pomorca, 54-godišnjeg Denisa Šarića na mjesnom groblju Zemunik Donji.

image
Vojko Bašić/Cropix
image
Vojko Basic/Cropix
image
Sindikata pomoraca Hrvatske
image

David Sopta, predsjednik uprave Jadrolinije, prisustvovao je sprovodu

Sindikata pomoraca Hrvatske
image
Vojko Bašić/Cropix
image
Vojko Bašić/Cropix
image
Vojko Bašić/Cropix
image
Vojko Bašić/Cropix
image
Vojko Bašić/Cropix
image
Vojko Bašić/Cropix
image
Vojko Bašić/Cropix
image
Vojko Bašić/Cropix
image
Vojko Bašić/Cropix
image
Vojko Bašić/Cropix
image
Vojko Bašić/Cropix
image
Vojko Bašić/Cropix

‘Samo tuga ostaje‘

Dirljivim riječima se od trojice tragično stradalih pomoraca oprostila jedna članica Facebook grupe "Majka Jadrolinija" potpisavši se, uz objavu video spota "Samo tuga ostaje” Meri Cetinić snimljenom na trajektu Lastovo, s Vaša Veloluška.

"Ovaj brod me odškolovao -Vela Luka- Split i po školi i po bolnici spašava...

Koliko je posada nalazi i dokumenti prinila u Velu Luku i piđama za Interno i Plućno… Stala je jedna ko bačva u garaži za pošiljke za nas otočane. I samo bi onako lipo rekli:’0vde je za Luku’. I bili su kao dil famije. I samo bi dodali noštromu. Posada judi velikog, dobrog srca humanosti... socijalne osjetljivosti. I ko razumit može ko ni sa škoja ovisi o pomoći. I što su sve činili za nas na otoku. Trajekt koji je nama otočanima po bonaci i neveri uvik donosi samo nadu. I da ga ni bilo ni nas mnogih ne bi bilo... Jednom me posada - nevrime... more više 5.... divja lebić u konalu…, a još su virili punti od biopsije, s nitroglicerinom - stila u kabinu leć. ‘Aj‘ ti Luška naša gori lipo u kabinu do Luke do doma’. Hvala Carevi i nebeskih i morskih prostranstva. Neka su im mirna nebeska mora", napisala je Veloluška.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. rujan 2024 14:56