StoryEditorOCM
ObalaPRED DELOŽACIJU

Pretužna priča Makarke Vesele Gudelj slama srce: ‘U petak me izbacuju iz stana, umrijet ću od boli, ali postoji nada...‘

Piše Dijana Turić
29. srpnja 2024. - 19:38

Osim smrti članova obitelji i bliskih prijatelja, najgora životna trauma zasigurno je, uz bolest, glad i rat, ostati bez krova nad glavom. Takvu agoniju ovih dana proživljava Makarka Vesela Gudelj kojoj nakon 41 godine stanovanja u stanu zgrade u Ulici Vladimira Nazora na 6. katu, u petak prijeti zakazana deložacija.

U stanu površine 52 metra kvadratna, Gudelj stanuje sa sinom i mačkom, i ovih dana joj se zdravstveno stanje jako pogoršalo jer su joj misli samo na toplom domu i deložaciji nakon koje ostaje na ulici jer nema gdje.

Ovršena mirovina

Agonija umirovljene Makarke, koja je inače socijalni slučaj jer joj je ovršena mirovina i to baš zbog ovog stana i koja se nije željela eksponirati pa tako ni fotografirati, i koju smo jedva nagovorili na izlazak u javnost sa svojom tužnom pričom, započela je prije otprilike 15 godina do kada je Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje plaćala najamninu, ali onda više nije imala novca pa joj je račun blokiran. Tako Gudelj prima socijalnu pomoć Grada koji je otada preuzeo plaćanje najamnine i režija.

Međutim, kako nam kazuje, HZMO ima nalog za deložaciju, iako Grad Makarska s njima pregovara oko otkupa stana.

U stan na predjelu Gorinka, a koji je tada bio u vlasništvu Saveza antifašističkih boraca, Makarka se uselila prije 41 godinu kada je pet godina uzdržavala bolesnu ženu koja joj je obećala da će stan prepisati na nju.

Međutim, kada je ženina sestra naglo preminula u Sarajevu, ona je također ubrzo umrla nakon nje tako da stan u konačnici nije uspjela upisati u vlasništvo Makarke s time da su se djeca žene koju je uzdržavala, odmah odrekla stana pa nije bilo nikakvih problema. Ali, u vlasništvo stana se upisalo ‘‘Mirovinsko‘‘ kojem je plaćala najamninu i sve je krenulo nizbrdo.

Tada su krenuli pokušaji deložacija i Vesela Gudelj i njezin sin su stalno živjeli u strahu, a sada je usred ljeta najavljena nova deložacija.

Kako nam kazuje Gudelj, jedine nade polaže u Grad Makarsku.

image

Grada Makarska je obećao otkupiti stan za Veselu

Ivo Ravlić/Cropix

- Dosadašnjih godina besplatno su me zastupali makarski odvjetnici i plaćala sam najamninu HZMO-u. Međutim, tada sam zbog malog iznosa mirovine postala socijalni slučaj pa mi je HZMO ovršio račun i sada mi prijete novom deložacijom i to usred ljeta, a inače sam dijabetičar i jedva podnosim ovaj cijeli stres.

Jednostavno, nisam u životu imala sreće pa mi žena koju sam uzdržavala nije uspjela prepisati stan, a sada sve nade polažem u Grad Makarsku iz kojeg su mi obećali da će u dogovoru s HZMO-om otkupiti stan nakon čega postaje gradski pa bih u njemu mogla mirno živjeti.

Spavati na ulici

Iz Grada su mi poručili da će se odluka o kupovini stana donijeti na sljedećoj sjednici Gradskog vijeća koju ne mogu zakazati prije rujna, ali HZMO to izgleda ne uvažava i ne mogu čekati. Tek u nesreći čovjek uvidi da je zapravo ostao sam jer mi uz Grad, nitko ne pomaže osim jedne prijateljice.

Žalosno je da čovjek u mirovini nakon četiri desetljeća života u stanu, mora iz njega iseliti i doslovno spavati na ulici - kazuje nam kroz suze Vesela Gudelj koja je svoju tužnu priču svih ovih godina ostavljala za sebe misleći da će joj Grad pomoći.

Kako tvrdi, iz Grada su joj kazali da nađe stan za najam, a koji će oni plaćati, međutim, stan je usred ljeta u Makarskoj nemoguće naći, a da ga i nađe, cijene najma su previsoke i u većini slučajeva se sve iznajmljuje do ljeta.

- Zbilja sve nade polažem u Grad Makarsku jer su mi obećali pomoći. Ali evo bliži se dan deložacije i sama ne znam gdje ćemo i što ćemo ja, sin i mačka. Život je zbilja surov i tek kada se dogodi zlo, svi te napuste. Imam ja obitelj, ali svi oni imaju svoje brige i probleme i eventualno bi nas mogli primiti na dan ili dva, ali to nije rješenje.

Mislim da ću umrijeti od nerviranja i boli jer me ubija ovo iščekivanje, a zdravlje me baš i ne služi, posebno ovih dana kada mi šećer skače kao lud. Samo zamislite kako je nakon 41 godine stanovanja u stanu, postati beskućnik i živjeti na ulici, a od mirovine se ionako ne može živjeti.

Cijeli život sam radila, ali nikada nisam imala mogućnosti kupiti stan, a ovaj je trebao biti u mom vlasništvu. Ali tada se sudbina sa mnom poigrala i tu sam gdje sam - kazuje nam Gudelj.

Informacije vezane za slučaj deložacije iz stana koji je u vlasništvu HZMO-a, zatražili smo od Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, služba Split koje smo upitali zašto se deložacija pokreće sada, nakon 41 godine i postoji li mogućnost odgode sada kada je Grad Makarska odlučio otkupiti navedeni stan.

Iz HZMO-a su nam odgovorili kako su naš upit proslijedili nadležnim stručnim službama u Središnjoj službi u Zagrebu.

Dopis smo uputili i Gradu Makarskoj čije smo službenike, među ostalim, upitali što je Grad poduzeo po pitanju slučaja Vesele Gudelj, imaju li slobodan gradski stan i hoće li joj pomoći.

Kako su nam pojasnili iz Grada koji je za vrijeme aktualne, ali i prijašnjih administracija, više puta pomogao Gudelj, posljednji put su u suradnji s Hrvatskim zavodom za mirovinsko osiguranje koji je u vlasništvu stana, odgodili deložaciju zakazanu za 3. srpnja ove godine.

Uspjeli zaustaviti postupak

- Djelatnici Grada fizički su bili na terenu i u izravnoj komunikaciji s vlasnikom prostora smo uspjeli zaustaviti deložaciju, ali vlasnik je, odmah potom, zakazao novi termin deložacije za 2. kolovoza ove godine. Prije 3. srpnja, Grad Makarska je poslao pismo namjere Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje, u kojem smo iskazali interes za kupnju stana u kojem Vesela Gudelj živi sa sinom.

Procjeniteljica je izašla na teren i elaboratom utvrdila cijenu stana, na koju smo, iako se radi o visokom iznosu, kao Grad, pristali.

Kako se radi o iznosu o kojem gradonačelnik samostalno ne može donijeti odluku, zatražili smo odgodu deložacije, kako bi se navedenu kupnju stana moglo odobriti Gradsko vijeće grada Makarske, početkom rujna ove godine.

Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje isto je odbio te ustraje kako je posljednji rok 2. kolovoza, iako, ponavljamo, gradonačelnik ne može samostalno donijeti navedenu odluku, jer bi takav čin bio protuzakonit. Važno je naglasiti kako Grad Makarska i u ovom trenutku Gudelj plaća naknadu za stanovanje, koja uključuje najamninu i troškove režija (električna energija, potrošnja vode, odvoz kućnog otpada).

image

NIje lako naći stan u Makarskoj usred turističke sezone

Ivo Ravlić/Cropix

Također, Gudelj je Grad zajamčio kako će, ako pronađe stan u vlastitom angažmanu, nastaviti plaćati sve gore navedene troškove, a djelatnica Grada je već tjednima angažirana u pronalasku alternativnog rješenja, što se pokazalo izuzetno izazovnim zbog visoke turističke sezone i činjenice kako su sve nekretnine u Makarskoj podređene turističkoj namjeni.

Pomažemo svima

Kao i do sada, nastavljamo ulagati značajne napore u pronalasku rješenja za pomoć našoj sugrađanki, kako smo, svih ovih godina, pomagali i njoj i drugim Makarkama i Makaranima koji se nalaze u teškoj životnoj situaciji - kazali su iz Grada iz kojeg napominju kako ne raspolažu stanovima za najam zbog čega nikada nije ni donesen Pravilnik po kojem bi se isti dodjeljivali.

- Zato smo u konkretnom slučaju i poduzeli navedene mjere (pismo namjere prema HZMO) kako bismo na još jedan način pomogli našoj sugrađanki - dodaju iz Grada.

Ako cijelu ovu mučnu situaciju sagledamo realno, slučaj Vesele Gudelj koja za par dana sa sinom i mačkom, gubi krov nad glavom i postaje beskućnik, zbilja je žalostan, jadan i ironičan u vrijeme kada se državnim dužnosnicima fino povećala plaća.

Jadno je i što se ovakav slučaj u kojem će po protokolu, sudjelovati policija i specijalci, događa usred sezone u turističkom gradu kao što je Makarska.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. rujan 2024 09:17