StoryEditorOCM
Obalaborba za rivijeru

‘Požar bi mogao do Makarske‘, ‘Kuću mi je lizao plamen od 10 m‘; Usred pakla uletjela budala s dronom, smetaju i brodice

Piše Dada Batinić
31. srpnja 2024. - 23:50

Požar koji više od 24 sata uništava gotovo svu šumu i maslinike na području Tučepi i Stare Podgore, postaje sve ozbiljniji, a kuće je sve teže braniti. U pomoć vatrogascima dolaze pojačanja iz Dubrovnika i Osijeka, a priprema se i dvorana za prihvat umornih gasitelja iz ostalih dijelova Hrvatske.

- Nažalost, ne mogu reći da stanje nije ozbiljno. Brani se doslovno kuća po kuća, fali nam ljudstva, oslanjamo se na pješadiju, ali ja se nadam da ćemo obraniti sve kuće - rekao nam je zapovjednik DVD Makarska Josip Baričević Bepo

U vatrogasnim prostorijama zatičemo nekoliko gasitelja koji se opet spremaju za odlazak na požarište. Umorni, natečenih i crvenih očiju, kažu da ne znaju što im donosi noć:

- lako su vatra i vrućina oko nas, u nekoliko momenata meni je bilo hladno. Oči ti suze od dima, plačeš, kašlješ i gasiš! - kaže nam jedan od vatrogasaca. 

- Ja cijeli dan mičem glisere i brodove iz luke koji ometaju rad kanadera. Molim vas, apelirajte na ljude da plovilima ne ometaju kanadere! - kaže nam drugi. Isto se odnosi i na dronove jer, kako saznajemo, jedan od kanadera je na jednom od požarišta udario krilom u dron.

- Da stvar bude gora večeras oko 19:30 sati ispred objekta Petar Pan u Makarskoj djeca su zapalila suho granje, a mi smo, onako umorni, došli sa dva kamiona. Ljudi, uozbiljite se! Zadnji put sam spavao prekjučer! - rekao nam je jedan vatrogasac.

Požar bi mogao doći do Makarske

Pokazuju nam videa s požarišta gdje vidimo kako žerava doslovno odskače od tla i rasprskava se po zraku. Ježimo se svi od prizora. 

S vatrogascima je i Boro Šabić, upravitelj Šumarije Makarska.

- Do sad su gorila privatna imanja i maslinici, a večeras državna zemlja i šuma.  Moglo bi se lako dogoditi da se požar prebaci na Kotišinu i Voliciju što bi značilo da će doći nadomak Makarske. Stvarnu štetu je još uvijek nemoguće procijeniti - kaže nam.

Za neke će ovo biti posebno mučna noć.

- Morao sam napustiti kuću! - rekao nam je vidno potresen Herold Leš koji živi u zaseoku Vrutak u Staroj Podgori.

‘Gledao sam...‘

- Vatrogasci evakuiraju Marinoviće i Pivce, gledao sam kako mi kuću liže plamen visok desetak metara i počeo sam se gušiti. Srčani sam bolesnik, pa su vatrogasci naredili da idem. Obitelj sam odveo u Makarsku već oko 15:30 sati. Jučer sam pomagao u Tučepima i nisam spavao, a popodne sam gledao iz kuće kanader i ponadao se kako će sve biti u redu.  Moja susjeda Paula je ostala s vatrogascima u okruženju. Nadam se da će obraniti kuću. Samo neka nema žrtava. Kuća ako ostane - ostane! Ako ne ostane, gradit ćemo ispočetka! - kaže nam Herold.

Vatrogasci zahvaljuju svim dobrim ljudima koji im donose hranu i piće.

- Ničega nam ne fali! Hvala svima, Apfelu i  Valamaru,  Kauflandu na donaciji vode i svakakvog voća.. Doslovno hvala svima koji nam pomažu! - rekao nam je Zoran Đapić pripremajući se za odlazak na požarište.

- Biti vatrogasac nije samo zanimanje - kaže nam na odlasku. - To je.. - stislo se Zoranu grlo.....kao i nama...a što znači biti vatrogasac - zaključite vi sami.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. rujan 2024 19:54