StoryEditorOCM
Obalaodluka suda

Posrnuli kaštelanski div ima novu stečajnu upraviteljicu. Prethodnik razriješen, upitna mu naplata zarade od 90.000 €?

Piše Jadranka Matić
25. srpnja 2024. - 07:42

Dinka Trumbić iz Splita nova je stečajna upraviteljica kaštelanske tvrtke "Adria čelik". Na ovu dužnost imenovana je još u svibnju ali ju je preuzela tek kad je odluka postala pravomoćnom. Trumbić je u međuvremenu obavila primopredaju poslova sa svojim prethodnikom Zdravkom Kuzmićem iz Zagreba.

Dogodilo se to nakon što je Visoki trgovački sud u Zagrebu odbacio kao nedopuštenu Kuzmićevu žalbu na rješenje kojim ga je sutkinja Ana Golub Gruić sa splitskog Trgovačkog suda u svibnju razriješila obnašanja ove dužnosti, koju je po ocjeni sutkinje obnašao neuredno (neuspješno).

Visoki trgovački sud je pak svoju odluku obrazložio pozivanjem na izmjene i dopune Stečajnog zakona iz 2022. godine po kojima će se stečajni postupci započeti prije njihova stupanja na snagu dovršiti prema odredbama zakona koji je bio na snazi kad su otvoreni.

Navedeno se odnosi i na stečajni postupak nad posrnulom tvrtkom iz Kaštel Sućurca otvoren 2015. godine. Kako po starom zakonu pravo na žalbu protiv razrješenja stečajnog upravitelja imaju samo stečajni vjerovnici, žalba Kuzmića nije niti razmatrana nego je odbačena.

Na ovu odluku Visokog trgovačkog suda žalba nije dopuštena i Kuzmiću još samo preostaje čekati odluku sutkinje Golub Gruić o isplati nagrade za četiri i pol godine rada i naknade stvarnih troškova. Kuzmić je isplatu zatražio ranije nakon što je s osnova unovčene stečajne mase izračunao da mu pripada bruto iznos od 83.615 eura. Kad se tomu doda doprinos za zdravstveno osiguranje onda je to 89.886 eura.

image
Božidar Vukičević/Arhiva/Cropix

Istina je da stečajni upravitelj ima zakonsko pravo na nagradu za svoj rad i naknadu stvarnih troškova, ali ne i u situaciji kad je razriješen dužnosti zbog neurednog/neuspješnog obnašanja.

Imajući u vidu činjenicu da je račun "Adria čelika" u blokadi za 1,3 milijuna eura, da pogoni godinama ne rade, a nema prihoda ni s osnova prodaje imovine budući da je uglavnom bila pod hipotekom, teško je prognozirati iz kojih bi sredstava Kuzmić naplatio svoje potraživanje sve i da je zakon na njegovoj strani.

Blokirani račun samo je jedan od problema s kojima se u startu obnašanja svoje dužnosti suočila Dinka Trumbić. Od ostalih ćemo spomenut obvezu zbrinjavanja opasnog otpada deponiranog u poslovnom krugu željezare u Sućurcu. Unatoč nastojanjima da se otpad po nalogu Državnog inspektorata zbrine, upravo zbog nedostatka sredstava ničim zaštićene gomile otpada i dalje ‘krase‘ ulaze u pogone i ugrožavaju okoliš i ljude.

U Državnom inspektoratu nisu pokazali razumijevanje za financijske probleme nekadašnje tvrtke Edgara Schumachera, nego su odrezali novčane kazne i "Adria čeliku" i stečajnom upravitelju Zdravku Kuzmiću kao odgovornoj osobi s čijeg su osobnog računa skinuli 3.981 euro.

Dinka Trumbić ima, dakle, nezahvalan zadatak rješavanja nagomilanih problema kako ne bi i sama došla u situaciju da u nemoći plaća tuđe greške nastale u vremenu kad tvrtka još nije bila u stečaju.

Dinka Trumbić je, inače, treća stečajna upraviteljica "Adria čelika". Prvi stečajni upravitelj bio je Berislav Bušelić, koji je na Skupštini vjerovnika razriješen, a na njegovo mjesto postavljen Zdravko Kuzmić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. rujan 2024 03:20