StoryEditorOCM
Obalatraži se donor

Pokažite veliko srce i pomozite Filipu (15) iz Kaštel Starog! Dijagnosticirana mu je teška bolest, a ovo bi ga spasilo

Piše SPLIT SD
18. rujna 2024. - 13:08

Pokažite veliko srce i pomozite 15-godišnjem Filipu iz Kaštel Starog koji na zagrebačkom Rebru prima terapiju za aplastičnu anemiju, bez garancije da će terapija uspjeti. Jedino spasonosno rješenje je presađivanje koštane srži, odnosno presadnja matičnih stanica od donora.

Filipu je bolest dijagnosticirana prije nekoliko dana u splitskom KBC-u, a potom je prevezen na Rebro gdje prima terapiju. 

Dobri i nesebični ljudi ipak mogu pomoći darivanjem krvi za tipizaciju uzorka. Potrebno je u KBC Split na Firulama od 12 do 15 sati izvaditi jednu epruveticu krvi, a možete i kontaktirati Zakladu Ana Rukavina.

Aplastična anemija je, ukratko, poremećaj u kojem su oštećene stanice koštane srži koje se ne razvijaju u zrele krvne stanice, što dovodi do malog broja crvenih krvnih stanica, bijelih krvnih stanica i  trombocita, a javlja se zbog nemogućnosti da se u koštanoj srži stvaraju sve vrste krvnih stanica. Slična je leukemiji, ali bez malignih tvorevina.

Blagi oblici liječe se androgenima (muški spolni hormoni), a teški oblici presađivanjem koštane srži. U većine bolesnika nakon presađivanja koštane srži dolazi do oporavka krvotvorno sustava. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. rujan 2024 13:08