StoryEditorOCM
Obalateški kolaps

Pogledajte prizore iz Resnika; ‘zarobljeni‘ putnici leže na kuferima čekajući na ukrcaj. Prebacuju ih na druge aerodrome

Piše Marko Bilić
22. srpnja 2024. - 23:33

Prava drama upravo se odvija u Zračnoj luci Sveti Jeronim u Kaštelima! Kako doznajemo, oko 19.30 sati pao je kompletni aerodromski sustav, sve je u blokadi i stornirano pa je normalna aktivnost potpuno onemogućena, brojni letovi otkazani su. Zagreb, London, Rim...

Zrakoplovi niti polijeću niti slijeću, prostor Zračne luke puni se putnicima kojima nije jasno što se događa, u čemu je problem i zbog čega sva ta gužva i otkazivanje letova.

Večer i noć s ponedjeljka na utorak na splitsko/kaštelanskom aerodromu vruća je i duga ne samo zbog visokih ljetnih temperatura...

image

Splitski aerodrom u blokadi zbog pada operativnog sustava

Paun Paunović/Cropix

Reporterska ekipa Slobodne pohitala je na aerodrom, radi se o nesvakidašnjoj situaciji, ljeto je, brojni putnici ostali su ”zarobljeni” u zračnoj luci.

Kada smo stigli dočekao nas je ipak malo bolji prizor, prostor nije bio do čepa napunjen putnicima, jer je nekoliko letova ipak osigurano:

- Putnici koji su iz Splita trebali letjeti na druga odredišta bit će zbrinuti, odnosno, prebačeni na alternativne aerodrome u Zadar, Dubrovnik i Rim kako bismo oslobodili prostor za one kojima je baš Split odredište – kazao je Petar Bilas, pomoćnik direktora zračne luke.

image

Na fotografiji: Petar Bilas, zamjenik direktora aerodroma

Paun Paunović/Cropix

Dakle, ipak ide prema nekoj normalizaciji situacije, pitamo ga.

- Ide, koliko može. Radimo sve što je u našoj moći. Ali, sigurno se ne radi o kolapsu.

U čemu je problem, što se dogodilo Petre?

- Oko 19.30 sati došlo je do tehničkih poteškoća u radu informatičkog sustava zbog kojih se trenutno ne mogu obavljati poslovi prihvata i otpreme zrakoplova i putnika. Stručne služne intenzivno rade na otklanjanju kvara. Molimo sve putnike za strpljenje.

Stručne službe i dalje rade.

- U međuvremenu su pripremljeni letovi za polijetanje i to za Zurich, Zagreb, Pariz, Stuttgart, Munchen, Oslo, Stockholm, Bergen, Talin, London Gatwick i London – izvjestio je Bilas.

Dakle, ide nabolje. Veći dio prostora zračne luke popunili su putnici koji, moramo to priznati, strpljivo čekaju da se situacija rasplete i da konačno polete prema svome odredištu. Bez nervoze, strpljivo, sjede ili leže na podu aerodroma.

Pa tako i par iz Velike Britanije, Noel i Doney.

image

Splitski aerodrom u blokadi zbog pada operativnog sustava

Paun Paunović/Cropix
image

Na fotografiji: putnik Noel iz Velike Britanije

Paun Paunović/Cropix

- Četiri prekrasna dana proveli smo u Splitu i sada bi trebali natrag u London. Već dugo čekamo let za Luton, ali nismo nervozni ni ljuti, događa se. Prelijepo nam je bilo da bi nam ovo pokvarilo raspoloženje – kazali su nam dobro raspoloženi.

Sustav je pao, ali dobra vibra nije. Bit će i financijskih gubitaka, ali to će se zbrajati i oduzimati sljedećih dana. Sada je najbitnije ljude oteti noći na aerodromu...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. rujan 2024 18:44